Stout med tonka og karamell

ThomasC

Norbrygg-medlem
Jeg skal brygge en stout neste helg, der jeg ønsker å tilsette tonka og karamell. Angående karamellen, vil jeg kunne få et tydelig preg om jeg lager karamell selv, og tilsetter etter stormgjæring? Eller er ekstrakt the way to go?
 
Jeg skal brygge en stout neste helg, der jeg ønsker å tilsette tonka og karamell. Angående karamellen, vil jeg kunne få et tydelig preg om jeg lager karamell selv, og tilsetter etter stormgjæring? Eller er ekstrakt the way to go?

Eventuelt en av de lysere om du vil. Kanskje en av hver, denne og D-45? Har ikke prøvd selv, men merket at jeg klødde litt i brygger nevene nå.
 
Sist redigert:

Eventuelt en av de lysere om du vil. Kanskje en av hver, denne og D-45? Har ikke prøvd selv, men merket at jeg klødde litt i brygger nevene nå.
De der koster jo skjorta. I engelsk brygging har invertsukker - i fargegradene 1-4 - vært vanlig. Lys sirup svarer vel til 1 - og så kan du jukse gjennom å blande inn svart molasses for å nå de mørkere variantene. Jeg har i alle fall sett det anbefalt. Eller bare kjøpe mørk sirup på butikken?
 
De der koster jo skjorta. I engelsk brygging har invertsukker - i fargegradene 1-4 - vært vanlig. Lys sirup svarer vel til 1 - og så kan du jukse gjennom å blande inn svart molasses for å nå de mørkere variantene. Jeg har i alle fall sett det anbefalt. Eller bare kjøpe mørk sirup på butikken?
Det er også mulig å lage selv, lang tråd her.

La også merke til at @SindreW hadde en alternativ og tilsynelatende enklere måte å lage sirup på.
 
De der koster jo skjorta. I engelsk brygging har invertsukker - i fargegradene 1-4 - vært vanlig. Lys sirup svarer vel til 1 - og så kan du jukse gjennom å blande inn svart molasses for å nå de mørkere variantene. Jeg har i alle fall sett det anbefalt. Eller bare kjøpe mørk sirup på butikken?
En hundrings er ei billig skjorte da. Koster det samme som en pakke humle, eller halvparten av en pakke imperial fersk?
 
La også merke til at @SindreW hadde en alternativ og tilsynelatende enklere måte å lage sirup på.
Skal man gidde det her så må det bli mer enn 300 ml ut av det. Skal det brukes to liter av stoffet så er det nok noe å spare, men til en batch..? Der man er ute etter to spesifikke smaker? Jeg hadde brukt den hundrelappen på det ferdige produktet jeg altså.

Candis = hjemmelaget mørk sirup av 250g sukker. Sukker kokes 20 min med 2,5dl vann og 0,5g sitronsyre. Tilsett 0,5g kaustisk soda (NaOH) løst I 2cl vann, deretter 0.5g CaCO3 og 5g hjortesalt. Sett i varmluftovn ved 140 grader, 3t uten lokk. Sukkertemp ender på ca 125 grader. Tynn ut med 0,5 dl vann.
 
Skal man gidde det her så må det bli mer enn 300 ml ut av det. Skal det brukes to liter av stoffet så er det nok noe å spare, men til en batch..? Der man er ute etter to spesifikke smaker? Jeg hadde brukt den hundrelappen på det ferdige produktet jeg altså.

Candis = hjemmelaget mørk sirup av 250g sukker. Sukker kokes 20 min med 2,5dl vann og 0,5g sitronsyre. Tilsett 0,5g kaustisk soda (NaOH) løst I 2cl vann, deretter 0.5g CaCO3 og 5g hjortesalt. Sett i varmluftovn ved 140 grader, 3t uten lokk. Sukkertemp ender på ca 125 grader. Tynn ut med 0,5 dl vann.
D-180 har jeg brukt med hell. Er ikke det en blanding av sukker og daddelsirup? Jeg tenkte da jeg smakte på det at det smakte annerledes enn kandisukkerbitene vi spiste som barn.
 
Følger opp denne her. Hvis vi går for å tilsette dadler, ville du laget sirup som over her, eller ville det holdt å trekke dadler i litt sprit og hive i etter stormgjæring?
Min mening om det er nok rimelig verdiløs:) - men jeg kjenner meg mest tiltalt av å lage sirup. Aner egentlig ikke hvorfor.
 
Min mening om det er nok rimelig verdiløs:) - men jeg kjenner meg mest tiltalt av å lage sirup. Aner egentlig ikke hvorfor.
Kan vel gjøre det på flere måter. Jeg ville ikke brukt hele dadler, men kuttet dem smått / puré.
Usikker på hva som skjer med smaken dersom du lager sirup vs. ‘Fersk/tørket’ uten varmebehandling, men det vil garantert påvirke smaken…

Tror kanskje jeg ville ha tilsatt småbiter / puré uten varmebehandling siste uken av gjæring.
… men som Finn bare leker jeg med tanker uten belegg :)
 
Jeg tar denne opp igjen:

Vi har bestemt oss for å bruke karamellessens fra Amundsen, kombinert med tonkabønnene: https://www.hopstore.no/products/caramel-aroma-15ml

Vi brygger 25 liters batcher, og pleier å ende opp med cirka 21,5 liter øl på flaskene. Vi sikter oss inn på 10% på ølet. Hvor mye tonka og hvor mye av denne essensen vil gi tydelige smaker, uten at det blir overdrevet ubalansert?

PS: Ikke interessert i "0 gram pr liter er best", fordi vi skal tilsette dette okke som ;)
 
Vi brygger 25 liters batcher, og pleier å ende opp med cirka 21,5 liter øl på flaskene. Vi sikter oss inn på 10% på ølet. Hvor mye tonka og hvor mye av denne essensen vil gi tydelige smaker, uten at det blir overdrevet ubalansert?
Karamell står det jo bruksanvisning på linken du la inn.

Hva med å tenke på denne ingrediensen i stedet for bønnene?
 
Tilbake
Topp