Stuck fermentation - Tilsette Brett/Lacto ?

Hei.

Har eit bokkøl som har gjæret ned og stoppet på SG 1029 ved hjelp av lagergjær. Ideelt skulle dette gå ned til ca 1020.
Har prøvd de fleste standard triks som temperatur, suspensjon av gjær sediment etc, samt:
- Tilsette US 05 og auke temp - Ingen endring i SG.
- Tilsette sukker - Gjæring starta opp igjen for så å stoppe på nytt ved 1029.

Vi har altså nå eit øl som er for søtt og med ugjærbare sukkerarter. Vi skjønner ikkje kvifor sidan vi har hatt kontroll på mesketemp (Speidel 50 - meska på 69 grader ihht oppskrift) og gjæringstemp (kjøleskap med STC1000).

Neste steg vi ønsker å prøve er å tilsette Lacto, Brett eller ein blend av disse. Nokon som ser problem med å prøva å lage surøl med så høg SG? Innspel og forslag mottas med takk.
 
69 C vil jeg si er en temmelig høy mesketemperatur som vil gi en relativt høy FG. Hva var OG og hvilken gjær ble brukt?
Har du smakt på øllet?
 
69 grader er høg temp men ikkje unormalt for bokkøl for å få restsødme. OG var 1071 og vi brukte Mangrove Jack Bohemian Lager.
Ølet smaker godt, men er for søtt.
 
Lacto kommer ikke til å gjøre noe her. Den er veldig sensitiv for humle, og kan uansett ikke ta ned SG.

Å tilsette brett vil senke FG. Du vil da få et funky bokkøl, noe som sikkert er artig. Gi ølet i så fall minimum 3 måneder. Hvis du vil ha syre også kan du tilsette pedioccoccus, men den jobber også nokså langsomt.
 
Hvis en ikke vil bruke brett kan en kanskje bruke f.eks belle saison. Spiser mye rart den også. Det blir ikke en tradisjonell bokkøl, men kan i det minste bruke vanlig flaskeutstyr uten å infisere det med brett. Har ikke prøvd noe lignende selv, men tror det vil funke.
 
Takk for gode innspill!

Frister nok mest å prøve brett, blir eit spennende eksperiment uansett om det blir bra eller ikkje.
 
Oppskrift?

Mye spesialmalt vil føre til høy fg. Vi brygget et skotsk 80 shilling før jul med 70 graders mesketemperatur. OG 1,050 FG endte på 1,022. Skulle etter oppskrifta ha havnet på 1,015. Men ølet ble meget bra. Vi kommer til å brygge det igjen. Kanskje senke mesketempen 1 eller 2 grader.
 
Her er oppskrifta vi brygga etter:

Uxi Bock Style: Bock Brewer: UXI Bryggeri
Statistics
Volume:47 liters Boil Volume:55 liters OG:1071 BG:1061 FG:1022 Colour:38 EBC (Brown)Bitterness:22 IBUBU/GU:0.3

Fermentables
Munich Malt 20 EBC 20EBC 8280g
Pilsner Malt 3 EBC 3EBC 3600g
Cara Munich 100 EBC 100EBC 360g
Dark Crystal 300 EBC 300EBC 360g
Cara Aroma 350 EBC 350EBC 360g
Cara-hell 25 EBC 25EBC 180g
Dry Light Extract 8EBC 1500g

Mash schedule: 69 degrees for 90 minutes.

Hops: Marynka 7.2%alpha 70g 60minutes

Fermentation
Yeast: Mangove Jacks Bohemian Lager
 
Ja alltid gøy med feil målinger☺Nei målingene er gjort med nytt hydrometer og den søte smaken støtter og at målingen er korrekt.
 
Tilbake
Topp