jeg vet ikke hva og hvordan alle bryggerier bruker sukker etc. men DU får ikke brukt sukker i x mengder uten at jeg kjenner det, og jeg er attpåtil en dårlig smaker, men HB er jeg/var god på
Vi er vel begge såpass gamle at vi har nok erfaring med smaken av hjembrent til å kunne kjenne den igjen
. Og jeg har sjølsagt kjent den smaken i noen av mine egne brygg - men det har vært helt uavhengig av om det har vært sukker i dem.
Ser du på hvordan en sats blei/blir satt, er det ikke spesielt overraskende at det blei produsert mye fusel. Vi hadde hverken kunnskap eller utstyr til å styre gjæringsprosessen på en sånn måte at vi kunne unngå det. Dessuten spiller gjærtype en viktig rolle, også - og jeg er ikke sikker på at Idun Blå er av de beste når det gjelder fusel. (Men så visste vi vel en del om å hive det første og siste som kom under destillasjonen, og om filtrering gjennom aktivt kull, så helt udrikkelig trengte ikke produktene våre å bli
.)
Dette er fortid, og jeg trur ikke jeg kommer til å ta opp igjen tradisjonen
. Men jeg har jo produsert annet alkoholholdig drikke med nær 100% sukker, nemlig cider og vin. Og der har jeg ikke kjent den minste antydning til fusel. Sukkeret i eplesaft er ei blanding av druesukker (dextrose, gukose), "vanlig sukker" (sukrose, et disakkarid som består av ett molekyl glukose og ett molekyl fruktose) og fruktose. Mer enn 2/3 er fruktose. I druesaft er det ei jevn blanding av glukose og fruktose.
Så det er ingen tvil om at du kan produsere drikke der du ikke kan merke fuselsmak med nær 100% sukker av de typene vi regner som "sukkertilsetning " i øl, altså sukrose, fruktose og glukose. Det tyder vel på at det bør være mulig å brygge "fuselfritt" øl med en solid dose sukker, også? Gjærtypene er riktignok ikke de samme for vin som for øl - skjønt vingjær er vel også cervesiae? - men cider har jeg brygga med ølgjær, også, og det er ganske vanlig. ("Ekte" cidergjær er bayanus, om jeg ikke husker feil.)
Nå finnes det en studie som viste at du fikk lavere esterproduksjon med tilsetning av maltose i stedet for glukose ved brygging av sterkt øl. Men du fikk uansett høyere esterproduksjon når du økte OG, og jeg veit ikke hvor stor forskjellen var mellom maltose- og glukosetilsetning. Studien er referert i denne artikkelen av Scott Janish, som ser på en mengde studier av faktorer som kan påvirke produksjonen av estere og fusel i øl:
http://scottjanish.com/esters-and-fusel-alcohols/#easy-footnote-bottom-25-66804
Fusel i øl kan åpenbart ha mange årsaker, så om du kjenner fusel i ølet ditt, og du har brukt sukker, er det ikke gitt at det er sukkeret som har skylda. Det er så klart ikke gitt at sukkeret ikke har bidratt, heller, jfr. punktet ovenfor. Men jeg trur at det kanskje kan være sånn at sukkeret sørger for en noe heftigere gjæring, og dét er helt klart en viktig mulig forklaringsfaktor.
Som regel brukes vel sukker i større mengder først og fremst når vi brygger sterkt øl. Risikoen for å få fusel i ølet øker med styrken på det ølet vi brygger, så kontroll med gjæringsprosessen, og gjærkvalitet og -mengde, er uansett de viktigste faktorene for å holde fusel- og esterproduksjon under kontroll.
Min konklusjon: Kanskje skal vi ikke se bort fra at tilsetning av sukker (sukrose og/eller glukose) - særlig av mye sukker for å oppnå høy alkoholstyrke - kan gi høyere risiko for å få usmak i ølet, men spørsmålet er om den risikoen er veldig mye høyere enn om vi bruker malt (eller maltosesirup). Uansett er jeg ganske overbevist om at vi kan bruke mye sukker uten at det får merkbare konsekvenser så lenge vi gjør alt annet riktig.