Sur kjerring og Sur gubbe - to surøl

Einar Michelsen

Norbrygg-medlem
Har i lengre tid planlagt to surøl, og nå er det like før.

Svært takknemlig for kommentarer og/eller innspill

#14 Sur Gubbe Style: Flamsk Brun/Oud Bruin 
Volume: 23 liters
OG: 1071
FG: 1010
Alcohol: 8 % by vol.
Colour: 42 EBC (Brown)
Bitterness: 18 IBU
BU/GU: 0.25
Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC  3 EBC  5000 g
Cara Munich 100 EBC  120 EBC  250 g
Aroma Malt 150 EBC  150 EBC  250 g
Munich Malt 20 EBC  20 EBC  1000 g
Special B 230 EBC  230 EBC  700 g
Wheat Malt  3 EBC  500 g

Mash schedule: 68 graders mesk i kjøleboks i 60 minutter (15 liter), skyllevann 78 grader (23 liter)

Hops
East Kent Golding 4.4% alpha  50 g  60 minutes

Fermentation
Yeast: WLP011 European Ale

Comments:
Kilde/inspirasjon: Jamil Zainasheff (http://beerdujour.com/jamilsrecipes.htm), Jeff Sparrow (http://byo.com/stories/issue/item/655-flanders-red-ale) og Gahr Smith-Gahrsen (http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,9411.0/all.html)

Forgjæring med alegjær, WLP011, stor starter, i vanlig hvit bøtte. Gjæres ned til 1020-1015 og stikkes så om til BetterBottle, og så tilsettes 1 pk Wyeast 3763 Roeselare Blend. Gjæres i BetterBottle, med DryTap, så lenge jeg gidder å vente. 40 gr. amerikanske eiketerninger, medium toast (bryggselv) ligger med i hele gjæringstiden, og taes vare på etterpå til neste surøl. Eiketerningene skal ligge i øl i 14 dager før de tilsettes. Tilsatt også 1 dl. Cognac. Dette er fordi alkohol fjerne noe av tresmaken, i følge Jeff S.

Stikkes om før tilsetning av eiketerningene. 90 min. koking.
1 ts. Gjærnæring
1 ts. Irish Moss
Ingen vannjustering.

og så neste:
#15 Sur kjerring Style: Flamsk Rød 
Statistics
Volume: 23 liters
OG: 1055
FG: 1007
Alcohol: 6.3 % by vol.
Colour: 38 EBC (Brown)
Bitterness: 13 IBU
BU/GU: 0.23

Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC  3 EBC  1600 g
Vienna  7 EBC  1200 g
Aroma Malt 150 EBC  150 EBC  800 g
Munich Malt 20 EBC  20 EBC  500 g
Cara Munich 100 EBC  100 EBC  250 g
Special B 230 EBC  230 EBC  250 g
Wheat Malt  3 EBC  250 g
Unmalted Wheat  3 EBC  1000 g

Mash schedule: 70 graders mesk i kjøleboks i 60 minutter (10 liter?), hev så til 76 grader i 10 min,skyllevann 80 gr.

Hops
Hallertauer 6.6% alpha  20 g  60 minutes

Comments: Kilde/inspirasjon: Jamil Zainasheff (http://beerdujour.com/jamilsrecipes.htm), Jeff Sparrow (http://byo.com/stories/issue/item/655-flanders-red-ale) og Gahr Smith-Gahrsen (http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,9411.0/all.html)

Umaltet hvete meskes separat på 63 gr. i 15 min før det blandes med resten av malten, sammen med 10 % av malten.

1 pk Wyeast 3763 Roeselare Blend, ingen forgjæring med alegjær. (dette prøver jeg med en Oude Bruin i forrige brygg, #14 "Sur gubbe")

Planen er, dersom den blir for "vill", å evt. blande hele, eller deler av, #15 "Sur kjerring" med en tilsvarende øl gjæret med WLP001, eller WLP011. (smaken vil avgjøre om et år eller to)

Gjæres i BetterBottle, med DryTap.

40 gr. amerikanske eiketerninger, medium toast (bryggselv) ligger med i hele gjæringstiden, og taes vare på etterpå til neste surøl. Eiketerningene skal ligge i øl i 14 dager før de tilsettes. Tilsatt også 1 dl. Cognac. Dette er fordi alkohol fjerne noe av tresmaken, i følge Jeff S. Stikkes om før tilsetning av eiketerningene. BlowOff eller FoarmControl?
120 min. koking.

1 ts. Gjærnæring
1 ts. Irish Moss
Ingen vannjustering.
 
Har ønsket lenge å komme igang med surøl. Dette blir spennende å følge med på! Håper du holder tråden oppdatert.
 
Ser knall ut! Skal sjøl brygge flamsk rød i morgen! Jeg Kjører en blend av wyeast roselare (gammel, fra februar) og wlp flemish ale blend. Tenkte å tilsette dregs fra flasker med komersielle øl, noen som vet om Rodenbach Grand Cru og Cuvee des Jacobines er ettergjæret på flaske?
 
Da er jeg i gang med den første, Sur gubbe, Flamsk Brun/Oud Bruin. (mitt andre øl i dag)
Lager gjærstarter og mesker i dag, og gjør kokingen i morgen, eller seint i kveld...
Har gammel Wyeast 3763 Roeselare Blend, og kommer derfor til å bruke to pakker.
Men først skal den altså gjæres ned til 1020-1015 med WLP011 European Ale.
 
Jeg bare minner om høstens surølkonkurranse: http://norbrygg.no/forum/index.php?topic=9407.0
 
Petter F skrev:
Ser knall ut! Skal sjøl brygge flamsk rød i morgen! Jeg Kjører en blend av Wyeast roselare (gammel, fra februar) og wlp flemish ale blend. Tenkte å tilsette dregs fra flasker med komersielle øl, noen som vet om Rodenbach Grand Cru og Cuvee des Jacobines er ettergjæret på flaske?
Drakk en Rodenbach Vintage 2010 i går, ingen gjær/bugs i bunnen av den hvertfall.
Har derimot begynt å dyrke opp dregs fra en flaske Haandbakk, den gjærer og lukter syrnet etter en uke.

Edit.

The Mad Fermentationist skrev:
There are a number of sours out there that are pasteurized, so be careful, some in this category include most Belgian Flanders Reds (Rodenbach, Duchess etc...) the sweet fruit Lambics (Lindemans, Liefmans etc...) and some American sours (New Glarus).
http://www.themadfermentationist.com/2010/06/harvesting-sour-beer-bottle-dregs.html
 

Vedlegg

  • image.jpg
    image.jpg
    621,5 KB · Sett: 820
Her var det mye liv. DryTappen hoppet av, og er nå erstattet med folie - til den roer seg.
 

Vedlegg

  • image.jpg
    image.jpg
    823,9 KB · Sett: 746
  • image.jpg
    image.jpg
    936,2 KB · Sett: 776
Da har "Sur Gubbe" (Oud Bruin) stått en måned.

Er det brettanomyces-gjæren jeg nå begynner å se?
 

Vedlegg

  • image.jpg
    image.jpg
    792,5 KB · Sett: 698
Pent bilde?

Tror brett trives hos meg.

Prøvesmakes etter St. hans, må bare få tak i en vintyv først.
 

Vedlegg

  • image.jpg
    image.jpg
    891,4 KB · Sett: 547
Status:
Begge ble prøvesmakt 27.10.2013. Bildene er fra i dag.
SG på begge var 1008 den 27.10. I bryggeloggen står det følgende:
Oud Bruin: krystallklart, smakte supert - så godt som ferdig. Ikke veldig surt, litt søtt.
Flamsk Rød: syrlig, super smak.
 
Oud Bruinen overføres til fat før jul i år, mens Flamsk rød (sannsynligvis) står i BetterBottle til neste jul - minst. Malt og gjær til en ny batch med Oud Bruin står klar til brygging. Planen er å brygge disse ølene hvert halvår fremover, og kanskje etterhvert blande noen eldre med yngre.
 

Vedlegg

  • image.jpg
    image.jpg
    1 MB · Sett: 271
  • image.jpg
    image.jpg
    877,6 KB · Sett: 253
Ølet blir godt det, og det er ikke mer igjen. Mange mener det har for lite surhet, og den mangler den snerten av "balsamico" som Rodenbach sine øl har. Den tredje batchen Flamsk rød, etter noenlunde samme oppskrift, ble laget i februar i år. Den står nå på et 50 liters eikefat. Den du smakte @glennrlie var batch 2. Sur Gubbe (Oud Bruin) ble servert på PF2015 i Oslo, og jeg fikk god tilbakemeldinger på den også.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp