Einar Michelsen
Norbrygg-medlem
Har i lengre tid planlagt to surøl, og nå er det like før.
Svært takknemlig for kommentarer og/eller innspill
#14 Sur Gubbe Style: Flamsk Brun/Oud Bruin
Volume: 23 liters
OG: 1071
FG: 1010
Alcohol: 8 % by vol.
Colour: 42 EBC (Brown)
Bitterness: 18 IBU
BU/GU: 0.25
Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC 3 EBC 5000 g
Cara Munich 100 EBC 120 EBC 250 g
Aroma Malt 150 EBC 150 EBC 250 g
Munich Malt 20 EBC 20 EBC 1000 g
Special B 230 EBC 230 EBC 700 g
Wheat Malt 3 EBC 500 g
Mash schedule: 68 graders mesk i kjøleboks i 60 minutter (15 liter), skyllevann 78 grader (23 liter)
Hops
East Kent Golding 4.4% alpha 50 g 60 minutes
Fermentation
Yeast: WLP011 European Ale
Comments:
Kilde/inspirasjon: Jamil Zainasheff (http://beerdujour.com/jamilsrecipes.htm), Jeff Sparrow (http://byo.com/stories/issue/item/655-flanders-red-ale) og Gahr Smith-Gahrsen (http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,9411.0/all.html)
Forgjæring med alegjær, WLP011, stor starter, i vanlig hvit bøtte. Gjæres ned til 1020-1015 og stikkes så om til BetterBottle, og så tilsettes 1 pk Wyeast 3763 Roeselare Blend. Gjæres i BetterBottle, med DryTap, så lenge jeg gidder å vente. 40 gr. amerikanske eiketerninger, medium toast (bryggselv) ligger med i hele gjæringstiden, og taes vare på etterpå til neste surøl. Eiketerningene skal ligge i øl i 14 dager før de tilsettes. Tilsatt også 1 dl. Cognac. Dette er fordi alkohol fjerne noe av tresmaken, i følge Jeff S.
Stikkes om før tilsetning av eiketerningene. 90 min. koking.
1 ts. Gjærnæring
1 ts. Irish Moss
Ingen vannjustering.
og så neste:
#15 Sur kjerring Style: Flamsk Rød
Statistics
Volume: 23 liters
OG: 1055
FG: 1007
Alcohol: 6.3 % by vol.
Colour: 38 EBC (Brown)
Bitterness: 13 IBU
BU/GU: 0.23
Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC 3 EBC 1600 g
Vienna 7 EBC 1200 g
Aroma Malt 150 EBC 150 EBC 800 g
Munich Malt 20 EBC 20 EBC 500 g
Cara Munich 100 EBC 100 EBC 250 g
Special B 230 EBC 230 EBC 250 g
Wheat Malt 3 EBC 250 g
Unmalted Wheat 3 EBC 1000 g
Mash schedule: 70 graders mesk i kjøleboks i 60 minutter (10 liter?), hev så til 76 grader i 10 min,skyllevann 80 gr.
Hops
Hallertauer 6.6% alpha 20 g 60 minutes
Comments: Kilde/inspirasjon: Jamil Zainasheff (http://beerdujour.com/jamilsrecipes.htm), Jeff Sparrow (http://byo.com/stories/issue/item/655-flanders-red-ale) og Gahr Smith-Gahrsen (http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,9411.0/all.html)
Umaltet hvete meskes separat på 63 gr. i 15 min før det blandes med resten av malten, sammen med 10 % av malten.
1 pk Wyeast 3763 Roeselare Blend, ingen forgjæring med alegjær. (dette prøver jeg med en Oude Bruin i forrige brygg, #14 "Sur gubbe")
Planen er, dersom den blir for "vill", å evt. blande hele, eller deler av, #15 "Sur kjerring" med en tilsvarende øl gjæret med WLP001, eller WLP011. (smaken vil avgjøre om et år eller to)
Gjæres i BetterBottle, med DryTap.
40 gr. amerikanske eiketerninger, medium toast (bryggselv) ligger med i hele gjæringstiden, og taes vare på etterpå til neste surøl. Eiketerningene skal ligge i øl i 14 dager før de tilsettes. Tilsatt også 1 dl. Cognac. Dette er fordi alkohol fjerne noe av tresmaken, i følge Jeff S. Stikkes om før tilsetning av eiketerningene. BlowOff eller FoarmControl?
120 min. koking.
1 ts. Gjærnæring
1 ts. Irish Moss
Ingen vannjustering.
Svært takknemlig for kommentarer og/eller innspill
#14 Sur Gubbe Style: Flamsk Brun/Oud Bruin
Volume: 23 liters
OG: 1071
FG: 1010
Alcohol: 8 % by vol.
Colour: 42 EBC (Brown)
Bitterness: 18 IBU
BU/GU: 0.25
Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC 3 EBC 5000 g
Cara Munich 100 EBC 120 EBC 250 g
Aroma Malt 150 EBC 150 EBC 250 g
Munich Malt 20 EBC 20 EBC 1000 g
Special B 230 EBC 230 EBC 700 g
Wheat Malt 3 EBC 500 g
Mash schedule: 68 graders mesk i kjøleboks i 60 minutter (15 liter), skyllevann 78 grader (23 liter)
Hops
East Kent Golding 4.4% alpha 50 g 60 minutes
Fermentation
Yeast: WLP011 European Ale
Comments:
Kilde/inspirasjon: Jamil Zainasheff (http://beerdujour.com/jamilsrecipes.htm), Jeff Sparrow (http://byo.com/stories/issue/item/655-flanders-red-ale) og Gahr Smith-Gahrsen (http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,9411.0/all.html)
Forgjæring med alegjær, WLP011, stor starter, i vanlig hvit bøtte. Gjæres ned til 1020-1015 og stikkes så om til BetterBottle, og så tilsettes 1 pk Wyeast 3763 Roeselare Blend. Gjæres i BetterBottle, med DryTap, så lenge jeg gidder å vente. 40 gr. amerikanske eiketerninger, medium toast (bryggselv) ligger med i hele gjæringstiden, og taes vare på etterpå til neste surøl. Eiketerningene skal ligge i øl i 14 dager før de tilsettes. Tilsatt også 1 dl. Cognac. Dette er fordi alkohol fjerne noe av tresmaken, i følge Jeff S.
Stikkes om før tilsetning av eiketerningene. 90 min. koking.
1 ts. Gjærnæring
1 ts. Irish Moss
Ingen vannjustering.
og så neste:
#15 Sur kjerring Style: Flamsk Rød
Statistics
Volume: 23 liters
OG: 1055
FG: 1007
Alcohol: 6.3 % by vol.
Colour: 38 EBC (Brown)
Bitterness: 13 IBU
BU/GU: 0.23
Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC 3 EBC 1600 g
Vienna 7 EBC 1200 g
Aroma Malt 150 EBC 150 EBC 800 g
Munich Malt 20 EBC 20 EBC 500 g
Cara Munich 100 EBC 100 EBC 250 g
Special B 230 EBC 230 EBC 250 g
Wheat Malt 3 EBC 250 g
Unmalted Wheat 3 EBC 1000 g
Mash schedule: 70 graders mesk i kjøleboks i 60 minutter (10 liter?), hev så til 76 grader i 10 min,skyllevann 80 gr.
Hops
Hallertauer 6.6% alpha 20 g 60 minutes
Comments: Kilde/inspirasjon: Jamil Zainasheff (http://beerdujour.com/jamilsrecipes.htm), Jeff Sparrow (http://byo.com/stories/issue/item/655-flanders-red-ale) og Gahr Smith-Gahrsen (http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,9411.0/all.html)
Umaltet hvete meskes separat på 63 gr. i 15 min før det blandes med resten av malten, sammen med 10 % av malten.
1 pk Wyeast 3763 Roeselare Blend, ingen forgjæring med alegjær. (dette prøver jeg med en Oude Bruin i forrige brygg, #14 "Sur gubbe")
Planen er, dersom den blir for "vill", å evt. blande hele, eller deler av, #15 "Sur kjerring" med en tilsvarende øl gjæret med WLP001, eller WLP011. (smaken vil avgjøre om et år eller to)
Gjæres i BetterBottle, med DryTap.
40 gr. amerikanske eiketerninger, medium toast (bryggselv) ligger med i hele gjæringstiden, og taes vare på etterpå til neste surøl. Eiketerningene skal ligge i øl i 14 dager før de tilsettes. Tilsatt også 1 dl. Cognac. Dette er fordi alkohol fjerne noe av tresmaken, i følge Jeff S. Stikkes om før tilsetning av eiketerningene. BlowOff eller FoarmControl?
120 min. koking.
1 ts. Gjærnæring
1 ts. Irish Moss
Ingen vannjustering.