For å ha noe å gjøre i rolig juledager skal jeg sette en 25 liter med tradisjonell Tsjekkisk pilsner. Har lykkes med en lager tidligere (Munchener/Dunkel) og har lyst å prøve meg på en pilsner.
Har lest meg frem til at mange anbefaler gjærstarter og gjerne med magnetrører som hjelpemiddel. Jeg har derfor skaffet meg en slik i tillegg til kolbe. Har også kjøpt inn smack-pack produsert i oktober 2014. I tillegg har jeg malt til starter. Alt er klart med andre ord.
Men jeg leser at det "sikreste" er å rehydrere tørrgjær og pitche denne. Bruker man flytende gjær til starter er det mye mer matematikk inn i bildet for å få nok gjær etc.
Så mine spørsmål er:
1. Hvilke fordeler (bryggemessig og smaksmessig) har man ved å bruke gjær fra starter i forhold til tørrgjør som er rehydrert?
2. Om man er usikker på om man har nok gjær fra starteren, kan man evt tilsette en pakke rehydrert tørrgjær i tillegg for å være sikker?
3. Om man pitcher for mye gjær, hva er da resultatet smaksmessig?
Har lest meg frem til at mange anbefaler gjærstarter og gjerne med magnetrører som hjelpemiddel. Jeg har derfor skaffet meg en slik i tillegg til kolbe. Har også kjøpt inn smack-pack produsert i oktober 2014. I tillegg har jeg malt til starter. Alt er klart med andre ord.
Men jeg leser at det "sikreste" er å rehydrere tørrgjær og pitche denne. Bruker man flytende gjær til starter er det mye mer matematikk inn i bildet for å få nok gjær etc.
Så mine spørsmål er:
1. Hvilke fordeler (bryggemessig og smaksmessig) har man ved å bruke gjær fra starter i forhold til tørrgjør som er rehydrert?
2. Om man er usikker på om man har nok gjær fra starteren, kan man evt tilsette en pakke rehydrert tørrgjær i tillegg for å være sikker?
3. Om man pitcher for mye gjær, hva er da resultatet smaksmessig?