1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Typedefinisjon 1F. NORSK PILS, "Ingen fruktighet" ?

En tråd i 'NM i hjemmebrygging' startet av Miguel, 23 Feb 2018.

  1. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Dette er ganske interessant. Ringnes er et øl jeg definitivt får fruktighet av. Men jeg har også skjønt at hva man har smakt før, påvirker det man smaker etterpå, ganske heftig, men slik jeg har oppfattet at det gjelder for meg iallefall er det mest kontraster som gjelder, man må nullstille tunga si. F.eks for meg så hvis jeg drikker bitre IPA'er først, og så tar en London Pride fra boks fra butikk, så er alt jeg kjenner diacetyl. Den er jo veldig merkbar uansett føler jeg, men uten å smake med ren tunge så har jeg nesten helt den ut ved to nylige anledninger.
    Det som er litt artig her er at All Day IPA'en er jo fruktig i form av humle, og at dere fortsatt plukket opp fruktighet i Frydenlunden etter dette. Jeg har ment at jeg også har plukket opp fruktighet fra Frydenlund, men her om dagen da denne var den første jeg satte meg ned med for å ha ren tunge så plukket jeg ikke opp fruktighet fra den. Kan være dagsform og hvor lenge boksen har stått, som to andre faktorer. Men det er ikke lett å smake på flere øl etter hverandre. Tunga blir ofte litt hemmet ganske fort. Men samtidig, så plukker man (jeg iallefall) opp nyanser bedre hvis det er en kontrast.
     
  2. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jaha. Så var det denne bananen da? Sitter her med en Dahls pils og skal teste for Miguel sin favorittfrukt! Aroma - ikke banan! Smak ikke banan! Men, så slurper jeg i meg skummet med masse luft attåt. Der var den!
    Ville jeg sagt banan om det ikke var «varslet» på forhånd? Vet ikke. Men at det er noe ekstra i det skummet, som ikke er aroma og ikke blir overdøvd av bittersmakwn i humla. Det ville jeg påstått.
     
  3. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Nei. Det ville du ikke.

    Neste prøve blir: Eple!
     
  4. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Poenget mitt er at hvis du forventer 'banan' så vil du smake 'banan'
    Om noen smaker ølet ditt og sier at de kan ane litt syrlig epletone ---
    så kommer du til å kjenne en tydelig smak av acetaldehyd i pilsen som du har vært fornøyd med i tre uker......
    ....poenget mitt er: smaker det godt - så er det godt!
    (Kunne det ha vært bedre - ja, helt sikkert.)
     
  5. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Genialt! Dahlspilsen blir en ny opplevelse hver gang!
    Jeg bare skrur opp forventningen.
     
  6. Joachim L

    Joachim L
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Jeg har samme erfaring med å drikke Pils etter NEIPA. Synes at kjedelig butikkpils smaker mye mer fruktig og spennende etter en NEIPA. Direkte godt mange ganger ;) Med tradisjonelle amerikanske IPAer blir det omvendt for min del, da blir det gjerne bare med en slurk av Pilsen før den ender i vasken.
     
    jFrode liker dette.
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Sitter med en til slik nå. Får lett fruktighet. Er faktisk lettere å spore i aromaen når man åpner boksen enn å smake da humlen overdøver litt.
     
  8. Ronny G

    Ronny G
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Noen som har noen tips på hvilken gjær som kan passe i en "norsk" pils med fruktigheten som type deffinisjonen tilsier? WLP 830/833 blir vel for litt for rene mens WLP800 kan vel lage litt for mye diactyl?
    Liker godt 830 da...

    Sent fra min SM-G925F via Tapatalk
     
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Dahls-gjæren sirkulerer jo rundt blandt medlemmer her. Smakte en Dahls i dag og den er jo klassisk norsk føler jeg.

    Evt så kan du jo prøve en tysker på høyere temperatur? Men da må det jo forskes, og det tar tid..
     
  10. Ronny G

    Ronny G
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takker for forslag.
    Da må jeg prøve å få en liten pinne av den. Noen som vil selge litt Dahls gjær til en dude på Sandnes? Event hvor mye?
    Har den noe navn utenom "Dahls" gjær?

    Sent fra min SM-G925F via Tapatalk
     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Sikkert noen ved stavanger/sandnes som har. Såvidt jeg vet er den spredt utover ganske greit. Hvis du ikke får napp så kan jeg dyrke opp til deg og sende i posten.
     
    Ronny G liker dette.
  12. Ronny G

    Ronny G
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kanon. Venter til over helgen og hvis det ikke har blitt napp så gir jeg en lyd.

    Sent fra min SM-G925F via Tapatalk
     
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Legg ut som ønskes kjøpt.
     

Del denne siden