Har brygget 11 brygg med BB 30. 8 brygg med upåklagelig resultat, men for tre brygg opplever jeg samme forløp på en usmak på ølet som kommer etter en tids lagring på fat. Ølet kan vært uferdig i smaken i starten(1-2 uker), men etter en tids lagring utvikles usmak som jeg kjenner igjen som gjærsmak eller hjemmebryggsmak. Ølet er ikke godt. Kan det være gjærrester som utvikler seg på fatet? Kan det være estere eller fuselalkoholer?
Usmaken har kommet på en pils, en ale og en amber ale. Gjær jeg har brukt er Safale us 4, Nottingham ale yeast, for pilsen var det et allgrain brygg jeg kjøpte fra ølbrygging, så jeg husker ikke tørrgjærtypen.
Har lest litt om estere på forumet og tror kanskje jeg kan forbedre gjæringsforløpet litt ved å senke romtemperaturen under gjæring, samt at jeg kanskje bør riste inn mer oksygen før jeg tilsetter gjær i bøtta. Men henger dette sammen med smak som kommer under lagring?
Finnes det måter å behandle ølet for å gjøre det drikkelig eller skal jeg bare slå ut 40 liter øl i utslagsvasken? Noen som har tips til årsak og kur?
Usmaken har kommet på en pils, en ale og en amber ale. Gjær jeg har brukt er Safale us 4, Nottingham ale yeast, for pilsen var det et allgrain brygg jeg kjøpte fra ølbrygging, så jeg husker ikke tørrgjærtypen.
Har lest litt om estere på forumet og tror kanskje jeg kan forbedre gjæringsforløpet litt ved å senke romtemperaturen under gjæring, samt at jeg kanskje bør riste inn mer oksygen før jeg tilsetter gjær i bøtta. Men henger dette sammen med smak som kommer under lagring?
Finnes det måter å behandle ølet for å gjøre det drikkelig eller skal jeg bare slå ut 40 liter øl i utslagsvasken? Noen som har tips til årsak og kur?