Hei,
Er utmesk noe man alltid bør gjøre? Isåfall hvordan gjøres det mest effektivt på BB60.
Idag følger jeg bruksanvisningen, og der nevnes ikke dette overhode.
Siste batch - 2x bryggesett á 25l med Brewolutions trappist trippel med mesketemp 65c, mesket jeg i 90 min. Startet på i underkant av 67c og mot slutten lå det på 65c. Jeg rørte 3 ganger underveis, og ellers tappet jeg av 2-3 liter hvert 8 min og helte over (sirkulering). Til slutt skylte jeg med ca. 43l skyllevann som holdt 79c. Det gikk like mye skyllevann inn som vørter ut til kar. Malten stod hele tiden under vannoverflaten slik som bruksanvisningen sier, og jeg stoppet da jeg hadde 60l til oppkok.
1. Gikk dette for fort, ettersom skylleprosessen var over på maks 40 min? Bruksanvisningen sier 90 minutter skylling, men jeg klarer liksom ikke tappe noe tregere.
2. Kan det være at mye av sukkeret blandet seg med skyllevannet og ble igjen i BB60 etter at mine 60l til oppkok var tappet? Jeg hadde noen liter igjen som følge av for mye skyllevann, noe som kanskje ikke er optimalt?
3. Er det et poeng å avslutte meskingen med å øke temperaturen på BB60 til 79c i 10 min. før jeg starter skyllingen? Må jeg isåfall hele tiden røre? Malten ligger jo som et lokk over varmeapparatet.
4. Er det andre metoder jeg heller bør bruke? Har lest om partiskylling osv. men blir ikke klok da det er mye for og imot.
Resulatet på trappist trippel ble OG 1054, mot oppskriftens OG 1070
Hilsen en som desperat ønsker bedre meskeeffektivitet.
Er utmesk noe man alltid bør gjøre? Isåfall hvordan gjøres det mest effektivt på BB60.
Idag følger jeg bruksanvisningen, og der nevnes ikke dette overhode.
Siste batch - 2x bryggesett á 25l med Brewolutions trappist trippel med mesketemp 65c, mesket jeg i 90 min. Startet på i underkant av 67c og mot slutten lå det på 65c. Jeg rørte 3 ganger underveis, og ellers tappet jeg av 2-3 liter hvert 8 min og helte over (sirkulering). Til slutt skylte jeg med ca. 43l skyllevann som holdt 79c. Det gikk like mye skyllevann inn som vørter ut til kar. Malten stod hele tiden under vannoverflaten slik som bruksanvisningen sier, og jeg stoppet da jeg hadde 60l til oppkok.
1. Gikk dette for fort, ettersom skylleprosessen var over på maks 40 min? Bruksanvisningen sier 90 minutter skylling, men jeg klarer liksom ikke tappe noe tregere.
2. Kan det være at mye av sukkeret blandet seg med skyllevannet og ble igjen i BB60 etter at mine 60l til oppkok var tappet? Jeg hadde noen liter igjen som følge av for mye skyllevann, noe som kanskje ikke er optimalt?
3. Er det et poeng å avslutte meskingen med å øke temperaturen på BB60 til 79c i 10 min. før jeg starter skyllingen? Må jeg isåfall hele tiden røre? Malten ligger jo som et lokk over varmeapparatet.
4. Er det andre metoder jeg heller bør bruke? Har lest om partiskylling osv. men blir ikke klok da det er mye for og imot.
Resulatet på trappist trippel ble OG 1054, mot oppskriftens OG 1070
Hilsen en som desperat ønsker bedre meskeeffektivitet.
Sist redigert: