Hva bruker dere til å tynne ut melkesyre og fosforsyre?
Vann fra springen? Batterivann fra Biltema el.l.? Sterilt vann fra apotek?
Askøy er ikke Bergen.Nå er vannet mitt ekstremt reint - og det er kanskje ikke tilfelle i Bergen for tida.
Jeg har tynna ut fosforsyra til 44% gjennom å halvblande med vann fra springen. Men er det egentlig noe poeng i å blande den ut? Jeg bruker ei pipette av simpleste slag, og det er lett å måle nøyaktig.
pipette - Google-Suche:
Omtrent sånn. Jeg fikk min i premiepakka i klubbmesterskapet i Oslo i fjor høst; den var fra Ila hjemmebrygg. Akkurat den kosta dem nok ikke så mye. Men den har vært veldig nyttig.
Sånn omtrent Bergen, vel?
Hva bruker dere til å tynne ut melkesyre og fosforsyre?
Vann fra springen? Batterivann fra Biltema el.l.? Sterilt vann fra apotek?
Fordi feilmålinger ikke gir så store utslag da.Hvorfor tynne ut?
Sånne pipetter har jeg faktisk liggende!
Joda, Askøy kommune er bare en tur over en bro fra Bergen kommune.
Men de vannproblemene som er på Askøy nå, har vi ikke i Bergen.
Og det er vel ikke hele Askøy som er rammet heller.
Jeg har brukt RO-vann til nå, men så ble jeg usikker på om det var nødvendig. Og så var jeg tom i tillegg.Bruker du destillert vann eller RO-vann, så er du helt sikker på at du ikke endrer effekten av syra. Skulle du fortynne syra med veldig hardt vann, så nøytraliserer du litt. Følgelig må du kompensere ørlite med å tilsette mer av den fortynnede syra. Trolig liten forskjell, men det koster lite å eliminere usikkerheten. Det tar i hvertfall lenger tid å regne på hvor mye det betyr.
Bruker du destillert vann eller RO-vann, så er du helt sikker på at du ikke endrer effekten av syra. Skulle du fortynne syra med veldig hardt vann, så nøytraliserer du litt. Følgelig må du kompensere ørlite med å tilsette mer av den fortynnede syra. Trolig liten forskjell, men det koster lite å eliminere usikkerheten. Det tar i hvertfall lenger tid å regne på hvor mye det betyr.
For deg med kalk-rikt vann er vel dette relevant?Det poenget gikk meg hus forbi.
Kalkrikt er jo relativt. Jeg har en hardhet på 5,5 om vinteren, 4,5 om sommeren, og det kommer fra kalk. Det er vel ca. 15-20 ppm i restalkalinitet? Og det er vel egentlig ikke all verden, sjøl om det er mer enn det som er vanlig i Norge.
Men dette må en som har greie på det, uttale seg om. Uansett, jeg bruker nesten bare Laktol nå, om jeg i det hele tatt bruker syre, og den har jeg ikke blandet ut.
Ser det ble litt rotete.Det poenget gikk meg hus forbi.
Ser det ble litt rotete.
Litt mer systematisk:
Hvis man skal fortynne melkesyre for å få bedre presisjon på små volumer. Eksempelvis fortynne 1:10 for å kunne dosere en milliliter i stedet for 0,1ml hver gang du skal bruke.
Hvis du gjør denne fortynningen 1:10 med RO-vann, så er du sikker på at ikke noe av syra brukes til å nøytralisere hardhet i fortynningsvannet, slik det ville gjort hvis du brukte vann fra springen. Klarere?