Mener du kan få begge deler, koster mye av det samme, men en lab gjør sikkert en bedre jobb. Hvis ikke så er det noen her på bruket som kanskje kan hjelpe med å teste vannet ditt? Som har testkit fra før Kanskje @Bjørnar E om jeg husker riktig.Takker for raskt svar!
Finnes det noe utstyr i handelen som kan detektere disse verdiene, eller må man sende inn for analyse?
Det fins en del sett å kjøpe men de koster en del.E bruker eXact iDipTakker for raskt svar!
Finnes det noe utstyr i handelen som kan detektere disse verdiene, eller må man sende inn for analyse?
Du kan lære veldig mye om vannet ditt hvis du måler GH (hardhet) og KH (alkalinitet). GH og KH test kan kjøpes i hvilken som helst dyrebutikk. Vannets PH er ikke viktig.Jeg brygger med vann fra egen brønn. Hva må til ang. testing av dette vannet? Hvilke resultater er man ute etter foruten Ph?
Mener du °dH?Du kan lære veldig mye om vannet ditt hvis du måler GH (hardhet) og KH (alkalinitet). GH og KH test kan kjøpes i hvilken som helst dyrebutikk. Vannets PH er ikke viktig.
°dH | Tyske hardhetsgrader (grad deutscher Härte) |
DH dH | Degree of Hardness |
GH gH | German Hardness General Hardness |
TH tH | Total Hardness |
Mener du °dH?
Edit: ser sånn ut ja..
°dH Tyske hardhetsgrader
(grad deutscher Härte)DH
dHDegree of Hardness GH
gHGerman Hardness
General HardnessTH
tHTotal Hardness
Javisst, jeg brukte denne for å finne HCO3-:
Nei Det er selvfølgelig best å ha analyse og vite nøyaktig hva som er i vannet.Er det flere av de jeg nevnte i første innlegg av tråden amn kan finne ut av med GH og KH?
Hva mener du med veldig lite? kalsiumklorid/sulfat er vel de 2 vanligste vannjusteringene i tillegg til laktol?Nei Det er selvfølgelig best å ha analyse og vite nøyaktig hva som er i vannet.
GH og KH måling er dog en enkel og billig måte å sjekke vannet på. Brewers Friend sin kalkulator gir deg mulighet til å beregne PH i mesken, basert på GH og GH.
Hardhet i vannet i Norge stammer stortsett kun fra kalsiumkarbonat, så det er nok veldig lite klorid og sulfat i vannet hos de fleste.
Natrium har liten betydning, så lenge du ikke har ekstremt mye natrium i vannet ditt.
Som jeg skrev, hardhet i vannet i Norge stemmer stortsett fra oppløst kalsiumkarbonat - altså ikke fra kalsiumsulfat eller kalsiumklorid. De fleste har derfor i utgangspunktet lavt nivå av både klorid og sulfat i vannet sitt.Hva mener du med veldig lite? kalsiumklorid/sulfat er vel de 2 vanligste vannjusteringene i tillegg til laktol?
Jeg skjønner, men for å ordlegge meg litt bedre, hvilke verdier ville du lagt inn i en kalkulator når man ikke vet verdiene?Som jeg skrev, hardhet i vannet i Norge stemmer stortsett fra oppløst kalsiumkarbonat - altså ikke fra kalsiumsulfat eller kalsiumklorid. De fleste har derfor i utgangspunktet lavt nivå av både klorid og sulfat i vannet sitt.
Mange takk, men jeg har borehull Det jeg ikke finner noe som helst gjennomsnitt på er Cl og SO4, resten fikk jeg fra analysen da det først ble boret.Om du har vann fra vanlig norsk overvann-kilde blir det nok ikke mye feil verken om du velger default i Brewfather Ca 18 Mg 0 Na 6 Cl 10 SO4 8 eller setter de til 0. I hvert fall når det er anbefalt et spekter til en øltype, f.eks. SO4 50-100, om man tilsetter for å nå 60 vil man garantert være innenfor. Men med vann fra brønn er det gjerne større konsentrasjoner av noe.
Kan du finne ut noe om geologien der du bor? Mulig du kan leite deg fram her: https://www.ngu.no/Mange takk, men jeg har borehull Det jeg ikke finner noe som helst gjennomsnitt på er Cl og SO4, resten fikk jeg fra analysen da det først ble boret.
Tjaa, vet ikke hvordan jeg skal bruke informasjonen jeg fant dogKan du finne ut noe om geologien der du bor? Mulig du kan leite deg fram her: https://www.ngu.no/