Har sjekka litt på dette: Både kalsumsulfat (E516) og kalsiumklorid (E509) brukes som tørkemiddel (
desiccant).
Kalsiumsulfat får man som anhydritt (uten vann) og dihydrat form (gypsum). Det er vel vanligst innen brygging at vi kjøper "gypsum, så da er hvert kalsiumsulfatmolekyl allerede bundet til to vannmolekyler, og vil derfor ikke ta opp mer vann.
Kalsiumklorid kan binde seg med opptil 6 vannmolekyler: CaCl2(H2O)
x, hvor
x = 0, 1, 2, 4, og 6. Er hydroskopisk, og brukes derfor ofte som tørkemiddel og til av-ising. Har ekstremt kraftig saltsmak. Den vanligste typen å bruke i brygging er anhydrat (uten vann), som ofte er runde kuler. Palmer, og flere andre forfattere av bryggebøker anbefaler at man antar bruk av dihydrat, selv om man har kjøpt det i ren form, (anhydrat). Ved normal oppbevaring vil kalsiumklorid stabilisere seg i dihydrat form. Hvis man oppbevarer stoffet i ett fuktig miljø i en åpen beholder, vil det til slutt bli en løsning.
Kalsiumklorid dehydrate har 17.4% mindre CaCl2 enn den anhydrate formen. Merk at i feks Brewfather kan man velge hvilken hydrattype kalsiumklorid man benytter, (under "Recipe" -> "Water" -> "mash pH" -> [settings] (se nederst)).
Jeg har opplevd det samme med kalsiumnitrat (gjødsel). Har det tilgang til fuktig luft vil det først "smelte" sammen til en hard klump, som er merkbart fuktig, for deretter innta flytende form. Dette fordi det tiltrekker seg så mye fukt.
De små posene med kuler inni som ofte følger med når man kjøper produkter, er enten silika gel eller kalsuimklorid, og er vedlagt nettopp for å trekke til seg vann. Man får kjøpt kjemiske lufttørkere hvor det medfølger store poser med kalsiumklorid, feks på Biltema, (kan feks brukes i kornbøtter hvis man er veldig bekymret for at det skal komme til fukt som skader kornet, (muggdannelse osv).
Hvis korn lagres fuktig er det vel mulig at det dannes melkesyre på det, og at det derfor senker pH mer enn "ferskt" korn?