1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Vask av gjær.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av AlexanderD, 18 Mar 2014.

  1. AlexanderD

    AlexanderD
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Arendal
    Hei, flasket første batchen min i går og det ga meg muligheten til å vaske gjær for første gang.

    Sitter da igjen med dette :
    [​IMG]

    Er dette da ren gjær, eller er det dette som da er "slurry"?

    Hvordan går dere frem for å finne hvor mye man skal bruke i en ny batch osv? Skal jeg veie det?

    Takker!
     
  2. ole84

    ole84
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    sør-trøndelag
    er vel dette som er gjærslurry(?)
    går an å bruke mrmalty.com til å beregne hvor mye slurry du skal bruke, ut fra høstingsdato.
    enn annen og enklere metode er vel å bruke hele greia, hvis du skal brygge samme mengde øl som det gjæra er hentet fra.
     
  3. AlexanderD

    AlexanderD
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Arendal
    Takker! :)
     
  4. Anders-

    Anders-
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tveita, Oslo
    Drar opp igjen denne fremfor å lage ny tråd.
    Vasket en batch gjæret med wlp001 i går. Kun bitterhumle(30g på 25L) ble brukt.
    Glassene har stått i kjøleskap siden i går, men klarer ikke helt å se det tydelige skillet slik som tidligere.
    Definerer jeg hele mengden som tynn slurry og doserer deretter?
    wlp001.jpg
     
  5. jab

    jab
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ser relativt ren ut den. Hadde gått utifra 3B/ml.
     
    Anders- liker dette.
  6. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvor stor var batchen du vasket fra? Det der så ut som sinnsykt mye.... Tror det er en del døde celler og annet graps der. Bland det du har der med kanskje 4 liter vann, bland godt og hell av etter kanskje 15-20 min. Se hvor fort ting bunnfeller. Da får du ren gjær :) Jeg bruker aldri mindre enn 5 liter vann på gjærkaken. Heller av første gang etter kanskje 10 min. Heller av 2ndre gang etter litt lenger tid.
     
  7. Anders-

    Anders-
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tveita, Oslo
    21L batch.
    Helte oppi 2 liter vann som ble fordelt på 4 krukker før det ble silt av og overført til de to på bildet.
    Jeg stusset også over at det ble såpass mye til slutt. Skal se om får vasket den på nytt i løpet av uka.
     
  8. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja, det er avgjørende å bruke masse vann... På høyre krukken ser du en tynn hvitaktig stripe øverst, det er ren gjær. :) Jeg bruker 2 store boller til 1ste avhelling. 2 stk store norgesglass til 2ndre avhelling. Disse går i kjøleskapet til sedimentering.
     
    Anders- liker dette.
  9. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Det er notorisk vanskelig å skille levende gjær fra død gjær og annet bunnfall. Om gjæren ikke lenger lenger er i suspensjon er det nærmest håpløst. Har den sovnet, vil den synke med samme hastighet som død gjær – i hvert fall slik jeg opplever det.

    Tusenkronerstipset er å lage større startere enn man trenger, og heller ta vare på overskuddet. Da får man en ren, fin gjær som legger seg i et lag over det som måtte være av grums.
     
    Finn Berger og YngveKL liker dette.
  10. Anders-

    Anders-
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tveita, Oslo
    Vasket på nytt igår og ser nå en klar forskjell på det jeg har nå og det jeg hadde i går. En lysere og åpenbart renere slurry enn igår. Betraktelig mindre mengde, men det bør være nok til batchen på søndag.
    Burde definitivt brukt mer vann i første runde da den mengden (og fremgangsmåten) jeg brukte åpenbart ikke var god nok.
     
  11. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Anbefaler alle som har litt tid til overs å se denne. Mr. White snakker bl.a. om vasking av gjær og mye annet spennende:

     
    Ekornskurken og Anders- liker dette.
  12. Ølergodt

    Ølergodt
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Slenger meg på her med noen spørsmål ang gjærstarter.. Har nettopp begynt med ferskgjær, lagde først en starter uten rører og har nå laget en rører ut av en pc vifte jeg hadde liggende. Den får ting til å gå rundt, gjort test med Nescafe (for å se maelstrømmen :O ) og med gjær (bake vel å merke) og sukker, dette ble også blandet godt. "Problemet" er at det ikke er en stor virvel, det går rundt inne i glasset men jeg vet ikke om dette er nok til å få gjort jobben.
     
  13. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Virvelen treng ikkje vere voldsom. At du har bevegelse i vesken er godt nok


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Ølergodt liker dette.
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg gjorde noe av det du snakker om til slutt der. Jeg hadde rein, fin og lys bunnhøstet slurry - jeg er litt nazi når det gjelder å ikke ta med bunnfall fra kjelen - og skulle bare friske den opp på røreren. Da jeg tok den av, la det seg et mørkere lag på bunnen, og det er jeg temmelig sikker på må ha vært død gjær for en stor del. Da skulle jeg selvfølgelig ha dekantert det øvrige, som inneholdt levende gjær, og kastet det som hadde bunnfelt seg.

    Det gjorde jeg imidlertid ikke, og jeg så ingen mulighet til å skille ut det lyse laget med fin gjær som hadde lagt seg oppå det mørke laget, så jeg måtte bruke alt. Det gikk tilsynelatende bra, det - men det hadde vært kjekt å bli kvitt avfallet først.

    Men neste gang skal jeg følge godt med, og gripe inn i det det mørke laget har lagt seg, men før den levende gjæren felles ut.
     

Del denne siden