Vestkast - en norsk podcast om øl og ølbrygging!

Velkommen til episode 20! Vi serverer en liten høstmix med opptak fra Bergen Ølfestival 2016 og Bjorleik 2016. Jens Davidsen, leder i Norbrygg snakker om Norbrygg. I serien Bryggerpresentasjoner er vi kommet til nummer 7; Øyvind Grimstad Gryt fra Grim & Gryt Økobryggeri forteller om økobrygging og avslører hemmeligheten bak jule-ipa’en "Juletre". Amund Polden Arnesen snakker om nordisk tradisjonsøl og sitt nystartete surølbryggeri Eik & Tid.

Vestkast er sponset av Vestbrygg og Pingvinen. Spacekraft Studio står for det tekniske, Rolv Bergesen har laget denne episoden.

Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev på vestkast.no og følg oss på Facebook og Twitter!
 
Sist redigert:
Finalen i vår klosterølbryggekonkurranse er ferdig dømt, og vi gratulerer 3 vinnere:

Hans Petter Brodal i klassen 11A Belgisk Dubbel
Bjarte Nataas i klassen 10B Tripel
Stian Krog i klassen 11B Mørk Sterk Belgisk Ale

Grundige analyser og kommentarer kommer i egen episode snart!
 
Episode 21 er herved servert! Vi dømmer finalen i vår lille bryggekonkurranse, Gahr Smith-Gahrsen øser ut enda mer kunnskap om å brygge belgiske ølstiler, og vi tar en telefon til en av de lykkelige vinnerene.
Sponset av Vestbrygg.no, Pingvinen og Humlen Ølutsalg.
Denne episoden er innspilt og redigert i Spacekraft Studio og laget av Rolv Bergesen.
Du finner oss på Itunes eller her: vestkast.no
 
Jeg har hørt gjennom episoden. Med tungt hjerte. Sendte inn øl til konkuransen, men ble ikke nevnt en eneste gang i drittprogrammet...

Hurra for @bjartenataas forresten. Godt jobba. Del gjerne oppskrift/gjær/gjæringsforløp.
Litt utradisjonell bryggenatt/dag, ville teste ut reduksjon av hot side oxidation, men vet ikke om det hadde noe å si. Tilsatte sukker etter stormgjæring, 85% pilsmalt. Mesket utendørs i gjæringsbøtte, derfor litt frem og tilbake.
Etter dette ble temperatur økt til 25 grader (WLP550) og så redusert til 6 grader, og så tilsatt en starter med WLP838, for å dytte ut oksygenet som ble sugd inn under kjølingen.

21.30 Forberedelse
22.30 Oppvarming av meskevann, tilsatte 5ml melkesyre
23.00 Tilsatte 6g Gypsum og 3g CaCl
23.20 Oppkok
23.25 Kjøler ned.
23.30 Skrudde av vannet på 70.
23.35 Tilsatte 4 camden-tabletter
23.40 Ved 66 grader, overførte med hevert til utsiden av meskepose i gjæringsbøtte til ca 60 grader. Dekket til med dyner.
00.15 Tok forsiktig ut vørter i kjele, litt CO2 underveis, varmet opp til 70 grader.
00.30 Tok dette tilbake i bøtten, og hev oppi en liter kokende vann. Traff 68 grader, greit nok.
00.35 Målte pH på 5,4. Bra.
01.35 Tok ut 8 liter, kokte.
01.45 Tilbake
02.00 Tok ut all væske, hadde 18 liter skyllevann i.
02.40 Ferdig med å skylle, måtte varme opp 10 liter vann fra dusjen, med 1 camden tablett løst opp, men brukte ikke alt. Det kom noe korn inn i kjelen. Trakket så på termometeret, målte også SG 1020 på en eller annen temperatur.
03.55 Oppkok.
04.00 Tilsatte 20 gram Magnum. Må ha et langt svakt kok, så slå ned komfyren og gikk og la meg.
06.00 Tilsatte 10 gram Northern Brewer.
06.10 Tilsatte 10 gram Premiant.
06.20 Hadde oppi en kapsel servomyces, og kobberkjøler.
06.30 Tilsatte 20ml Biersol og startet nedkjøling.
07.00 Rørte forsiktig rundt med sleiv for whitlpool-effekt.
07.30 Overførte til bøtte for å unngå oksygen. Dekanterte gjærstarteren, helte oppi, og tilførte 90 sekunder med oksygen på lav flyt. Velger å teste ut påstander om oksidering skjer umiddelbart, og skal kun skje rett etter pitching. Vørteren var på 19 grader, satt regulator på 17. Endte opp med OG 1065.




Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Litt utradisjonell bryggenatt/dag, ville teste ut reduksjon av hot side oxidation, men vet ikke om det hadde noe å si. Tilsatte sukker etter stormgjæring, 85% pilsmalt. Mesket utendørs i gjæringsbøtte, derfor litt frem og tilbake.
Etter dette ble temperatur økt til 25 grader (WLP550) og så redusert til 6 grader, og så tilsatt en starter med WLP838, for å dytte ut oksygenet som ble sugd inn under kjølingen.

21.30 Forberedelse
22.30 Oppvarming av meskevann, tilsatte 5ml melkesyre
23.00 Tilsatte 6g Gypsum og 3g CaCl
23.20 Oppkok
23.25 Kjøler ned.
23.30 Skrudde av vannet på 70.
23.35 Tilsatte 4 camden-tabletter
23.40 Ved 66 grader, overførte med hevert til utsiden av meskepose i gjæringsbøtte til ca 60 grader. Dekket til med dyner.
00.15 Tok forsiktig ut vørter i kjele, litt CO2 underveis, varmet opp til 70 grader.
00.30 Tok dette tilbake i bøtten, og hev oppi en liter kokende vann. Traff 68 grader, greit nok.
00.35 Målte pH på 5,4. Bra.
01.35 Tok ut 8 liter, kokte.
01.45 Tilbake
02.00 Tok ut all væske, hadde 18 liter skyllevann i.
02.40 Ferdig med å skylle, måtte varme opp 10 liter vann fra dusjen, med 1 camden tablett løst opp, men brukte ikke alt. Det kom noe korn inn i kjelen. Trakket så på termometeret, målte også SG 1020 på en eller annen temperatur.
03.55 Oppkok.
04.00 Tilsatte 20 gram Magnum. Må ha et langt svakt kok, så slå ned komfyren og gikk og la meg.
06.00 Tilsatte 10 gram Northern Brewer.
06.10 Tilsatte 10 gram Premiant.
06.20 Hadde oppi en kapsel servomyces, og kobberkjøler.
06.30 Tilsatte 20ml Biersol og startet nedkjøling.
07.00 Rørte forsiktig rundt med sleiv for whitlpool-effekt.
07.30 Overførte til bøtte for å unngå oksygen. Dekanterte gjærstarteren, helte oppi, og tilførte 90 sekunder med oksygen på lav flyt. Velger å teste ut påstander om oksidering skjer umiddelbart, og skal kun skje rett etter pitching. Vørteren var på 19 grader, satt regulator på 17. Endte opp med OG 1065.




Sent from my iPhone using Tapatalk
Som poesi!!
Dvs: Fin opplevelse av å lese det, men forstår ingenting.
Fikk i alle fall ikke mer informasjon om oppskrift/gjær/gjæringsforløp.....
 
Litt utradisjonell bryggenatt/dag, ville teste ut reduksjon av hot side oxidation, men vet ikke om det hadde noe å si. Tilsatte sukker etter stormgjæring, 85% pilsmalt. Mesket utendørs i gjæringsbøtte, derfor litt frem og tilbake.
Etter dette ble temperatur økt til 25 grader (WLP550) og så redusert til 6 grader, og så tilsatt en starter med WLP838, for å dytte ut oksygenet som ble sugd inn under kjølingen.

21.30 Forberedelse
22.30 Oppvarming av meskevann, tilsatte 5ml melkesyre
23.00 Tilsatte 6g Gypsum og 3g CaCl
23.20 Oppkok
23.25 Kjøler ned.
23.30 Skrudde av vannet på 70.
23.35 Tilsatte 4 camden-tabletter
23.40 Ved 66 grader, overførte med hevert til utsiden av meskepose i gjæringsbøtte til ca 60 grader. Dekket til med dyner.
00.15 Tok forsiktig ut vørter i kjele, litt CO2 underveis, varmet opp til 70 grader.
00.30 Tok dette tilbake i bøtten, og hev oppi en liter kokende vann. Traff 68 grader, greit nok.
00.35 Målte pH på 5,4. Bra.
01.35 Tok ut 8 liter, kokte.
01.45 Tilbake
02.00 Tok ut all væske, hadde 18 liter skyllevann i.
02.40 Ferdig med å skylle, måtte varme opp 10 liter vann fra dusjen, med 1 camden tablett løst opp, men brukte ikke alt. Det kom noe korn inn i kjelen. Trakket så på termometeret, målte også SG 1020 på en eller annen temperatur.
03.55 Oppkok.
04.00 Tilsatte 20 gram Magnum. Må ha et langt svakt kok, så slå ned komfyren og gikk og la meg.
06.00 Tilsatte 10 gram Northern Brewer.
06.10 Tilsatte 10 gram Premiant.
06.20 Hadde oppi en kapsel servomyces, og kobberkjøler.
06.30 Tilsatte 20ml Biersol og startet nedkjøling.
07.00 Rørte forsiktig rundt med sleiv for whitlpool-effekt.
07.30 Overførte til bøtte for å unngå oksygen. Dekanterte gjærstarteren, helte oppi, og tilførte 90 sekunder med oksygen på lav flyt. Velger å teste ut påstander om oksidering skjer umiddelbart, og skal kun skje rett etter pitching. Vørteren var på 19 grader, satt regulator på 17. Endte opp med OG 1065.




Sent from my iPhone using Tapatalk
Åja, så det var ikke værre enn det?
 
Som poesi!!
Dvs: Fin opplevelse av å lese det, men forstår ingenting.
Fikk i alle fall ikke mer informasjon om oppskrift/gjær/gjæringsforløp.....
Joda, maltsammensetning og humleskjema stod der, men tallene som manglet er
OG 1075
FG 1012
IBU 40

Skulle gjerne brukt Magnum og Saaz, men hadde ikke. Skulle helst brukt WLP530, men Vestbrygg hadde bare 550. Gjæringsforløpet var beskrevet, 18-25 grader.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Velkommen til episode 22: "Alt du trenger å vite om mjød (og litt til)!" Dette er episoden for deg som vil lære mer om mjød og hvordan det lages. Norges første mjøderi (som har tatt navnet «Mjøderiet"...) har nettopp sett dagens lys i Bergen og vi tok med oss Benjamin Ellingsen Løndal og Stian Krog i studio for å utforske honning, mjød og mjødbrygging.
Du finner oss på vestkast.no eller Itunes.
Vestkast er sponset av Vestbrygg.no og Pingvinen. Denne episoden er spilt inn og redigert i Spacekraft Studio, og er laget av Rolv All Grain Bergesen.
 
Velkommen til episode 22: "Alt du trenger å vite om mjød (og litt til)!" Dette er episoden for deg som vil lære mer om mjød og hvordan det lages. Norges første mjøderi (som har tatt navnet «Mjøderiet"...) har nettopp sett dagens lys i Bergen og vi tok med oss Benjamin Ellingsen Løndal og Stian Krog i studio for å utforske honning, mjød og mjødbrygging.
Du finner oss på vestkast.no eller Itunes.
Vestkast er sponset av Vestbrygg.no og Pingvinen. Denne episoden er spilt inn og redigert i Spacekraft Studio, og er laget av Rolv All Grain Bergesen.
Fett, er halvveis gjennom episoden. Den eneste mjøden jeg har smakt, var Stian sin ifjor. Har to stk til gjæring nå, og har begynt å høre på GotMead sitt podcast. Er dette et symptom på en forverring av bryggeproblemet?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Fett, er halvveis gjennom episoden. Den eneste mjøden jeg har smakt, var Stian sin ifjor. Har to stk til gjæring nå, og har begynt å høre på GotMead sitt podcast. Er dette et symptom på en forverring av bryggeproblemet?
Jepp. Jeg anbefaler å oppsøke Doktor RDWHAHB snarest.
 
Jaaa!! *knapp klapp klapp* for den siste episoden om mjød. Morsom, informativ og inspirerende! Håper jeg får rasket med meg en flaske på et eventuelt slipp på polet. Dette står jeg gjerne lenge i kø for å få tak i! :D
 
Tilbake
Topp