Wish: Magnetrører under 350,-

Hva har du 5 liter starter i? Jeg skulle gjerne hatt en beholder som tok det. Jeg vil ikke kjøre noe særlig mer enn 3 liter i 5-liters erlenmeyerkolbe, dels fordi det vil skumme over - jeg snurrer i gang 3,5 liter nå, og håper at jeg slipper å våkne til en masse søl - og dels fordi jeg får så liten overflate at det antakelig går ut over oksygeninnblandinga.

5 liter i 5 liters Erlenmeyerkolbe faktisk :p da lagergjær.

Jeg har på merkelig vis aldri problem med at det skummer over! Et par faktorer jeg tror hjelper:

- vørter på spraymalt (gjærer litt roligere muligens? men tilsetter 1/2 ts gjærnæring)
- rører så fort det går, effektiv utpisking av CO2 må jo gi mindre krausen
- Står mørkt og ved stabil temp på 19-20C i kjeller, ingen temperatursvingning pga sol på vindu el.l.

Sist starter med småhissige WLP007, 4,2 liter på 5l kolbe, skummet heller ikke over.

For å få større overflate og mer oksygen inn så vurderer jeg neste gang å lage 5 liter starter til en RIS i en 10L gjæringsbøtte
 
Funker det med vifta fra en laptop?

Jeg lurer litt på dette med styrke. Trengs det egentlig så mange hestekrefter for å snurre noen liter vørter rundt? Med den jeg har, ser problemet mer ut til å være styrken på magnetene.

Tror ikke en laptop vifte er det rette. Jeg startet med denne, men den er bare på ca 1.5W. Den var for svak. De jeg bruker nå er på ca. 5W, og det er mere enn nok. Ett godt råd fra noen på forumet her er å klippe av viftebladene, så viften ikke trenger å flytte både luft og starter.

Når det gjelder magneter, så er det jo Neodym som gjelder, f. eks. disse fra Kjell&Company. Eller, som jeg bruker nå, magneter fra harddisker.
 
5 liter i 5 liters Erlenmeyerkolbe faktisk :p da lagergjær.

Jeg har på merkelig vis aldri problem med at det skummer over! Et par faktorer jeg tror hjelper:

- vørter på spraymalt (gjærer litt roligere muligens? men tilsetter 1/2 ts gjærnæring)
- rører så fort det går, effektiv utpisking av CO2 må jo gi mindre krausen
- Står mørkt og ved stabil temp på 19-20C i kjeller, ingen temperatursvingning pga sol på vindu el.l.

Sist starter med småhissige WLP007, 4,2 liter på 5l kolbe, skummet heller ikke over.

For å få større overflate og mer oksygen inn så vurderer jeg neste gang å lage 5 liter starter til en RIS i en 10L gjæringsbøtte

Det gikk akkurat greit med den 3-litern med Imperial A38 jeg satte i går kveld. Det var skum til like oppunder toppen i dag tidlig. Nå er den snart ferdig; ryker vel i kjøleskap om et par timer.

Jeg ligger helst unna å bruke vørter med hvete i:). Og så skummer jeg når jeg koker opp. Det tror jeg har hjulpet. Den vørteren jeg brukte nå, var stort sett laget på pilsnermalt. Spraymalt er sikkert en god løsning.

Når jeg kjører Bryggselvrører'n for fullt med 3 liter i, er det effektiv pisking på gang. Like forbannet kan det bygge seg opp herlige mengder skum. Men det finnes, tror jeg, en optimal hastighet i forhold til skumproblemet. Den ligger et sted mellom for sakte og for fort:). (Jeg har prøvd hardt å finne det riktige nivået, og har sånn noenlunde peiling på hvor det ligger på rører'n min.)

Lav temperatur kan være et godt poeng - det gir jo mindre hissig gjæring.

Den eneste forklaringa jeg ellers kan komme på - hvilket ikke betyr at det er den eneste mulige;) - på at du ikke får skumproblemer, er at du har mindre hissig gjæring fordi du ikke blander inn så mye oksygen. Gjæren utvinner veldig mye mer energi av sukkeret når den respirerer enn når den fermenterer, og sjøl om den gjør begge deler i starterne våre, antar jeg som nokså sikkert at den respirerer forholdsvis mye mer jo mer oksygen den får tilført. Dermed produserer den mer CO2, også (men mindre alkohol, siden respirasjon bare resulterer i vann i tillegg til CO2 - akkurat som hos oss).

Gjæringsbøtte har jeg fundert på å bruke, også. Legger vi ei glassplate i bånn, burde vi vel egentlig ha en grei løsning? Mindre friksjon, og ingen slitasje på plasten.
 
Orker ikke lese gjennom alle innlegg men har denne røreren tråden starter med men har måttet bestilt ordentlige saker, 1298 på brewshop, og bruker deformer uten at det lager problemer.
 
Det gikk akkurat greit med den 3-litern med Imperial A38 jeg satte i går kveld. Det var skum til like oppunder toppen i dag tidlig. Nå er den snart ferdig; ryker vel i kjøleskap om et par timer.

Jeg ligger helst unna å bruke vørter med hvete i:). Og så skummer jeg når jeg koker opp. Det tror jeg har hjulpet. Den vørteren jeg brukte nå, var stort sett laget på pilsnermalt. Spraymalt er sikkert en god løsning.

Når jeg kjører Bryggselvrører'n for fullt med 3 liter i, er det effektiv pisking på gang. Like forbannet kan det bygge seg opp herlige mengder skum. Men det finnes, tror jeg, en optimal hastighet i forhold til skumproblemet. Den ligger et sted mellom for sakte og for fort:). (Jeg har prøvd hardt å finne det riktige nivået, og har sånn noenlunde peiling på hvor det ligger på rører'n min.)

Lav temperatur kan være et godt poeng - det gir jo mindre hissig gjæring.

Den eneste forklaringa jeg ellers kan komme på - hvilket ikke betyr at det er den eneste mulige;) - på at du ikke får skumproblemer, er at du har mindre hissig gjæring fordi du ikke blander inn så mye oksygen. Gjæren utvinner veldig mye mer energi av sukkeret når den respirerer enn når den fermenterer, og sjøl om den gjør begge deler i starterne våre, antar jeg som nokså sikkert at den respirerer forholdsvis mye mer jo mer oksygen den får tilført. Dermed produserer den mer CO2, også (men mindre alkohol, siden respirasjon bare resulterer i vann i tillegg til CO2 - akkurat som hos oss).

Gjæringsbøtte har jeg fundert på å bruke, også. Legger vi ei glassplate i bånn, burde vi vel egentlig ha en grei løsning? Mindre friksjon, og ingen slitasje på plasten.

Royal Bubbler 14 L - Glassballong - Brewferm

Royal Bubbler 8 L - Brewferm
 
Tilbake
Topp