Sette min fyrste batch gjæra med WLP001 førre laurdag, og sit att med nokre spørsmål.
Fyrst litt om batchen: American Pale-ish lagertømmebrygg. SG:35 OG:43. Gjæren var som sagt i headingen ein WLP001 batch (BB 08.01.15), sinding temperert i lyskeområdet, og tilsett direkte i gjæringskaret, utan startar i 20grader varm vørter. Sette heile stasen i gjæringskapet, og sette på temperaturbrytaren. (Innstilt på 18 grader, starttemperatur i kjøleskåpet var rett i overkant av 20, erfaringsmessig går det då om lag 24 timar til temperaturen er senka stabilt til 18 grader.) Eg har gode erfaringar med å setje det slik, då dei fyrste 24 timane i 9 av 10 tilfelle har fått vekka gjæren, og eg har grei kontroll på temperaturen gjæringstida ut.
Eg sjekka karet syndag, då var det full stormgjær på gang, men med 18 grader i skåpet, føregjekk dette relativt sivilisert føre seg. Utover veka var det det same, til me skreiv onsdag morgon. Då var gjærhatten kollapsa, botnfellinga gjekk på travelt og det heile var litt trist, sidan det berre var 4 dagar uti gjæringa.
I dag opna eg opp, etter å ha grua meg i 2 dagar til å finna ein stormgjæra bastard i karet. Men dengang ei. Ølet smaka som det skulle, ikkje nokre usmakar av noko slag. Det smakte ferdig gjæra og modent for tapping. Gjæren hadde rydda fint etter seg og teke med seg det meste til botn.
Så kjem spørsmåla:
1. Kva gjæringstemperatur nyttar folket på WLP001?
2. Kor lang gjæringstid reknar de på den gjevne temperaturen?
3. Er det normalt at WLP001 tenner så avsindig og gjer seg ferdig i løpet av så få dagar?
Fyrst litt om batchen: American Pale-ish lagertømmebrygg. SG:35 OG:43. Gjæren var som sagt i headingen ein WLP001 batch (BB 08.01.15), sinding temperert i lyskeområdet, og tilsett direkte i gjæringskaret, utan startar i 20grader varm vørter. Sette heile stasen i gjæringskapet, og sette på temperaturbrytaren. (Innstilt på 18 grader, starttemperatur i kjøleskåpet var rett i overkant av 20, erfaringsmessig går det då om lag 24 timar til temperaturen er senka stabilt til 18 grader.) Eg har gode erfaringar med å setje det slik, då dei fyrste 24 timane i 9 av 10 tilfelle har fått vekka gjæren, og eg har grei kontroll på temperaturen gjæringstida ut.
Eg sjekka karet syndag, då var det full stormgjær på gang, men med 18 grader i skåpet, føregjekk dette relativt sivilisert føre seg. Utover veka var det det same, til me skreiv onsdag morgon. Då var gjærhatten kollapsa, botnfellinga gjekk på travelt og det heile var litt trist, sidan det berre var 4 dagar uti gjæringa.
I dag opna eg opp, etter å ha grua meg i 2 dagar til å finna ein stormgjæra bastard i karet. Men dengang ei. Ølet smaka som det skulle, ikkje nokre usmakar av noko slag. Det smakte ferdig gjæra og modent for tapping. Gjæren hadde rydda fint etter seg og teke med seg det meste til botn.
Så kjem spørsmåla:
1. Kva gjæringstemperatur nyttar folket på WLP001?
2. Kor lang gjæringstid reknar de på den gjevne temperaturen?
3. Er det normalt at WLP001 tenner så avsindig og gjer seg ferdig i løpet av så få dagar?