WLP002

Kanskje - men jeg har aldri opplevd at gjæren sånn uten videre har begynt å gjære kraftigere igjen (ok, wlp565, men ... ). Og i og med at den bare har gått fra 1.028 til 1.026 siste 24 timer, så regner jeg ikke med at den går særlig mye lavere. WLP002 har jo ikke ry på seg for å holde det gående så lenge, eller for å fikse høy utgjæring. (Det var for så vidt et poeng med å velge den at jeg ikke ville ha et veldig tørt øl.)

Jeg kan tilsette ny gjær av et annet slag. Har wlp013-slurry i kjøleskapet, og det ville sikkert gjøre susen. Men jeg vil gjerne ha ren 002-karakter på denne. (Synes jeg kjenner litt Fuller's-smaker allerede:)!)
 
@palve Ser ut som om du i alle fall får litt rett:). Nå, to dager etter forrie post, har den krabbet seg ned på 1.024, og det er stadig litt liv igjen, hvis jeg skal driste meg til å stole på det gjærlåsen sier.

Du snakket om at gjæringen hadde vært en ukes rolig fest. Jeg mistenker at det som foregår i dunken min her nå, må være nachspielfasen. Men så lenge det er plopp, er det håp:).
 
WLP002 blir fort "mett". Kanskje den mest foretrukne gjæren for engelske bitters.

Jeg registrerer at britene som brygger Bitter/ English Pale Ale typisk mesker på 65*C en time og holder OG godt under 1.050. (Typisk rundt 1.040)

På større øl vil du få en korresponderende større fylde og restsødme, særlig hvis man mesker høyt.

Mener Smith-Gahrsen brukte WLP002 på den originale versjonen av Andrimne Barleywine, men at han da mesket ganske lavt. Så den er fullt mulig å benytte på større engelske øl så lenge man mesker lavt.

Hvis det skulle bli for søtt er det kanskje mulig å tilsette en pose safale US05 mot slutten av gjæringen. Da vil man beholde den engelske karakteren fra WLP002, men likevel få et tørrere øl. (Evt. benytte WLP007 neste gang)
 
Som det ser ut nå, blir dette en fyldig og rund porter på 5,2% (+karboneringseffekten) med en del restsødme og mye fylde - men ikke "søtt". Jeg tror jeg tar det slik det er. Sjøl om det blir svakere enn jeg hadde tenkt, kan dette godt bli et knalløl.

Og så tar jeg med meg lærdommen videre. Meske lavere, eller kaste på litt 05 mot slutten, eller erstatte med 007. Eller brygge det samme ølet om igjen hvis det blir en suksess:). Men da vet jeg at det jeg har opplevd nå, antakelig er akkurat hva jeg bør forvente?
 
Hehe, igjen må jeg si at jeg ikke vet hva jeg snakker om, men så langt har dette gjæret i 6-7 dager. Hva med å senke skuldrene, og la greiene gjøre jobben en uke til? Jeg vil tro at det å "kaste inn" litt US5 egentlig ikke tilfører mye, annet enn at du får en konkurrent til WLP002´n som vil slite like hardt med å spise det som er igjen. Muligens vil du få en raskere "opprydding", men ut i fra det du skriver, er det fortsatt liv i dunken og da ville jeg latt ølet "fikse seg sjæl" og sett hvordan dette går :) Kanskje øke temperaturen litt de siste 5 dagene (da slipper dunken ut mer CO2 pga temperaturøkningen, men det gir i hvertfall selvtillit :) )?

Selv har jeg ikke stor erfaring med for mange ulike gjærtyper, men at de oppfører seg veldig ulikt er det ingen tvil om. Har man et godt utgangspunkt (og ikke tøyser for mye med temperatur) så erfarer jeg at gjæren vil gjøre "alt den kan" og at man bør la den få gjøre det :)

Blir spennende å høre resultatet til slutt.
 
Det blir uansett stående minst ei uke til før jeg flasker. Jeg gir gjerne ølet ei uke ekstra etter at gjæringen tilsynelatende er helt ferdig, dvs. at sg har stabilisert seg. Så 002 skal få alle sjanser:).

05 er en veldig nøytral gjær, så den ville nok ikke endret karakteren til ølet på noen annen måte enn gjennom å øke utgjæringen.
 
Satte en Fullers 1845 for 48 timer siden. OG 1.064. Solid stormgjæring, og nå har den roet seg ned på 1.018. Plopper fremdeles litt sånn dann og vann, og jeg regner med at den går et poeng eller to til ned før den faller helt til ro.
Men dette har gått fryktelig fort fra vørter til øl. Det er så og si helt klart, og med veldig lite kullsyre. Smaker som ferdig, nesten. (Og veldig godt:)!)

Det jeg lurer på nå, er hvor lenge jeg skal la denne stå til modning. Denne gjæren dropper jo solid ut, og jeg tenker at dels skjer det kanskje ikke så mye modning etter hvert, når ølet allerede er så klart, og dels vil jeg få trøbbel med karbonering om jeg venter de tre ukene jeg vanligvis lar det gå.
 
Eg har flaska wlp002 etter 1,5 veker. Den raske gjæringa tilseier at ein ikkje slavisk treng følgje dei tilrådde 2 vekene.
 
tenker å brygge favoritt apa'en min med myye mosaic og Cascade. De andre gangene jeg har laget den har jeg brukt us-05. Har en engelsk bitter stående til gjæring som skal tappes samme dag jeg skal brygge apa. Hvis jeg gjenbruket wlp002 på apa,hva kan jeg forvente meg. Er forskjellen stor?? @Finn Berger
 
Det blir bedre med 002! Mer kropp, god maltsødme, litt lavere prosent - men jeg har fått veldig god utgjæring med 002. Bare pass på at den ikke detter ut for tidlig - men det der kan du sikkert.

Så kan du prøve andre engelske ølgjær på amerikanerne dine seinere:). Mine favoritter: WLP013 og 028. Vestkyst på 013!
 
Det blir bedre med 002! Mer kropp, god maltsødme, litt lavere prosent - men jeg har fått veldig god utgjæring med 002. Bare pass på at den ikke detter ut for tidlig - men det der kan du sikkert.

Så kan du prøve andre engelske ølgjær på amerikanerne dine seinere:). Mine favoritter: WLP013 og 028. Vestkyst på 013!
Hva legger du i dette ut?? Stopper opp?? Pitcher alltid fresh gjær, bruker ren O2 og har god styring på temp. Pith på 18 øke til 19 og kanskje sette opp til 21 etter ei ukes tidkanskje??
 
Hva legger du i dette ut?? Stopper opp?? Pitcher alltid fresh gjær, bruker ren O2 og har god styring på temp. Pith på 18 øke til 19 og kanskje sette opp til 21 etter ei ukes tidkanskje??

002 flokkulerer kraftig. Gi den en god grunn, sånn som at temperaturen synker når hovedgjæringen går mot slutten, og den tar kvelden og legger seg kjapt til hvile på bunnen av gjæringskaret.

Temperaturskjemaet ser veldig bra ut:).
 
002 flokkulerer kraftig. Gi den en god grunn, sånn som at temperaturen synker når hovedgjæringen går mot slutten, og den tar kvelden og legger seg kjapt til hvile på bunnen av gjæringskaret.

Temperaturskjemaet ser veldig bra ut:).
Da senker jeg tempen på hovedsteget et par grader og kjører på.. takk for svar!!!
 
Da senker jeg tempen på hovedsteget et par grader og kjører på.. takk for svar!!!

Mulig du misforsto. Det temperaturskjemaet du antydet, er det jeg ville brukt. 17 grader går fint, det er nedre grense for denne gjæren, men da får du jo mindre av den gjærkarakteren (fruktighet fra estere) som er noe av poenget med engelsk ølgjær.

men altså: Det viktige er å ikke utsette gjæren for et temperaturfall før gjæringen er avsluttet.
 
Mulig du misforsto. Det temperaturskjemaet du antydet, er det jeg ville brukt. 17 grader går fint, det er nedre grense for denne gjæren, men da får du jo mindre av den gjærkarakteren (fruktighet fra estere) som er noe av poenget med engelsk ølgjær.

men altså: Det viktige er å ikke utsette gjæren for et temperaturfall før gjæringen er avsluttet.
He he!! Jeg som ikke var tydelig nok. Mente å senke forsukkrings steget. Mesker på 68 med US-05 for å få FG på 1012-1013. Kjører da 66 grader når jeg skal bruke 002. Gjæringen kjører jeg som nevnt over.
 
He he!! Jeg som ikke var tydelig nok. Mente å senke forsukkrings steget. Mesker på 68 med US-05 for å få FG på 1012-1013. Kjører da 66 grader når jeg skal bruke 002. Gjæringen kjører jeg som nevnt over.

:) - har akkurat prøvd å redde så mye som mulig av en veldig god dry stout med en begynnende infeksjon, og var redd det hadde gått ut over klarheten i posten;).

Høres ut som en god ide.
 
Hei, jeg satte en litt for robust porter til gjæring med OG på 1.084. Jeg hadde i ca. dobbelt så mye gjær som anbefalt på mr. mallty. Når jeg skulle flaske var jeg redd for høy OG, da jeg ikke har brygget stort øl før. Til min skrekk målte jeg FG på 1.012. Kan det være at det store mengden gjær har ført til dette, eller er må det være infeksjon? Mesket på 67 grader med relativt tynn mesk.
 
85% utgjæring med den gjæren på et så tungt øl og med såpass høy mesketemperatur høres jo unektelig mistenkelig ut. Men jeg tror at de infeksjonene som jobber seg gjennom dekstrinene i ølet, tar sin tid, så jeg tror ikke du ville merke det så fort. (Regner med at det har stått normal tid.) Og de vil ikke stoppe der, heller, så om SG nå er stabil, så er infeksjon lite sannsynlig - tror jeg.

Men smaker det ellers greit? Hvis du hadde temperaturkontroll, kan det jo ha gått bra. Ellers ville jeg nok være redd for fusel; det er den andre faren jeg ser ved dette.
 
Takk for svar. Sto i 15 dager. Smaker greit, men den er skuffende tynn. Mer alkohol smak og varme enn jeg er vant til, men det er vell som forventet, kan jo være fusel.
 
Tilbake
Topp