1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

WLP007 og dårlig utgjæring

En tråd i 'Råvarer' startet av cjohansen, 15 Aug 2016.

  1. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg ville latt være
    70% utgjæring på en Imperial Stout er innafor
     
    Finn Berger liker dette.
  2. Mortenpip

    Mortenpip
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lier
    Syntes 30 er litt høyt. Skulle gjærne hatt den ned på 22-25
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Slo opp i BCS. Der har Zainasheff OG på 1.098 og FG på 1.030:), og altså en utgjæringsprosent på 68.
     
    loebrygg liker dette.
  4. Mortenpip

    Mortenpip
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lier
    Bcs? Byo?
     
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Mortenpip liker dette.
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    @Mortenpip La inn lenke til boka i forrige post.

    Her er et lite sitat fra det Z skriver om dette ølet. "There are two important considerations when brewing a Russian Imperial stout. The first is ensuring that the beer is attenuated enough to avoid being overly sweet or syrupy". (Den andre er å sørge for kontroll med gjæringen for å unngå alkoholpreg på ølet. Ølet skal også lagres lenge, sier han.)

    Så 68% utgjæring er åpenbart nok til å unngå et for søtt øl:).
     
  7. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Perfekt mao
     
    Finn Berger liker dette.
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Forutsatt at vi stoler fullt og helt på Zainasheff, selvfølgelig;). Burde vel hatt med mesketemperaturen hans som forutsetning, også - 68 grader. Oppskriften også; den har 77,4% pale malt, 2,8% krystallmalt (60L) og resten røstet av ulike slag.
     
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Å se seg blind på et tall kan bli litt feil. Men 1.100 til 1.030 høres ikke dumt ut, gitt en fin maltsammensetning.

    Men da bør utgjæringsgraden settes i sammenheng med målet. Hvis man lager en RIS for skikkelig høy utgjæring, og da lager en vørter med veldig mye enkle sukkerarter så kan 70% bli for lite hvis de enkle sukkerartene ikke blir skikkelig spist opp, da kan de smake søtt og klissete, og man kan vel da si at man har fått en ufullstendig gjæring. Hvis man i tillegg av en eller annen grunn har vært raus med cacl så kan man sitte igjen med en søt gugge, det blir ikke bra.

    Viktigste er smaken. Drikkbart mtp munnfylde og ikke altfor søtt synes jeg.
     
  10. Mortenpip

    Mortenpip
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lier
    Jepp, den er innafor i bjcp og alt det der, men syntes den er litt for "søt" i smaken og ønsker den ned noen poeng. Er det noe vits å prøve us-05 eller er det et skudd i blinde??
     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Når den blir karbonert blir den mindre søt da co2en virker som en motpol. Lite co2 i en stout men det kan kanskje være akkurat nok.

    Men hvis den er direkte for søt, så ville jeg brukt en aktiv starter med noe som tåler høy alkohol. Å bruke tørrgjær rett fra pose tror jeg fører til mange casualties og lite effekt i dette ølet.

    Mitt beste tips vil forsåvidt være å krause den, for å få ned FG.
     
    loebrygg liker dette.
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Skulle gjerne sett oppskrift og mesketemp på denne, @Mortenpip. Oppskriften til Zainasheff hadde ganske lite krystallmalt, så hvis du har mer, kan sammenligningen bli feil. Likeledes hvis du har mesket lavere, og - som Miguel antyder - har fått en vørter med høyere andel enkle sukkerarter.

    Jeg har ikke brygget dette ølet, men har hatt et par utgaver av robust porter som har endt ganske høyt i FG uten å bli egentlig søte. Men altså: Smaker det søtt, så er det søtt:) - og det er ikke bra.
     
  13. Mortenpip

    Mortenpip
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lier
    IMG_3553.PNG 65 grader.
     
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    loebrygg liker dette.
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Du har ca. 7% krystallmalt, mot Zainasheffs 2,8%, og dessuten en litt "søtere" variant, og så mesker du 3 grader lavere - og det skal gi utslag. Så ja; jeg ville prøvd å få den lengre ned. Og jeg ville fulgt rådet til@Miguel.
     
  16. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ser ut som Nøgne oppskrift
    70% er fint
     
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Glemte å ta med % basismalt/adjuncts, og den er også høyere enn Zainasheff's oppskrift, hvilket øker forskjellen i innholdet av enkle sukkerarter. Ikke så urimelig om din smaker litt søtt, nei.
     
  18. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Min standard RIS har 87% base, resten cara/roast og ender som regel opp rundt 72% utgjæring. Dette er 1.115 OG.
     
  19. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg kjører samme oppskrift og sikter meg inn på 96/27, men om jeg hadde havna på 30 hadde jeg ikke vært missfornøyd
     
  20. Mortenpip

    Mortenpip
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lier
    IMG_3554.JPG
     
    loebrygg liker dette.

Del denne siden