1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

WLP007 og dårlig utgjæring

En tråd i 'Råvarer' startet av cjohansen, 15 Aug 2016.

  1. Nils Ruud

    Nils Ruud
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    og hvem er du
     
  2. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Noen er enten utsatt for en aldri så liten "face rape", eller fått for mye Kinn Brottsjø.
     
  3. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
  4. Noget Undergjæret

    Noget Undergjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Reondhjem
    Må si at respekten for deg har sunket mye siste døgnet
    Flasken du tilbød med bitter kan du beholde
     
    Nils Ruud liker dette.
  5. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Eh, ok.
     
    Nils Ruud liker dette.
  6. Noget Undergjæret

    Noget Undergjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Reondhjem
  7. Nils Ruud

    Nils Ruud
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har noget drukket for mye spesialmalt?
     
  8. Nils Ruud

    Nils Ruud
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tar'n gjerne jeg
     
  9. Noget Undergjæret

    Noget Undergjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Reondhjem
    Og hvor er sletteknappen?
     
  10. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hva var pitch temp.?
     
  11. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Godt over der du befinner deg :) 20+
     
    loebrygg liker dette.
  12. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg befinner meg på 20+ selv nå da
     
  13. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det kan jo gå i dvale, da, selv om det er gjærbart sukker igjen. Jf. mitt forsøk med Mangrove Jack's M54. Der gjæret det i to uker før jeg tok tak i den i håp om å flaske. SG var ikke i nærheten av forventet FG (1016 mot 1007). Jeg har tidligere gjæret med S-04 (som visstnok skal være samme stamme som WLP007), men M54 flokkulerte enda mer i bunnen. Jeg forsøkte først å rotere på bøtta for å få gjæren i suspensjon (skrudde samtidig ambient temp fra 18 til 20). Det hjalp ikke i løpet av 5 dager. Så da ble det skikkelig førstehjelp. Ambient temp opp til 25 grader og daglig rotering på bøtta. Etter 9 dager med dette, og altså nesten en måned i gjæringsbøtta, så nådde jeg FG på 1005.

    Det er litt rart med definisjonen av FG. Hadde jeg gått for den vanlige "hvis den er stabil over 3 dager, så er det bare å flaske", så hadde jeg gått på en smell. Det er klart at beregnet forventning om FG må spille inn i en sånn vurdering. Etter den opplevelsen har jeg fått mer sans for å bevege litt på bøtta en gang om dagen, om mulig, og også skru opp temperaturen litt. Siste batchen jeg flasket var på 1013 etter 11 dager med US-05. Det virket som om også den hadde stoppet opp litt. Etter tre dager til så var den på 1011. Her var beregnet FG i oppskrift på 1010, så jeg flasket.

    Til syvende og sist handler disse tingene om magefølelse. Når kartet ikke stemmer med terrenget, så er det terrenget som er fasit, men årsaken til at det ikke stemmer kan være så mangt. Når er SG faktisk FG? Noen ganger er det noe man må ta sjansen på.
     
    #73 Sarge, 6 Sep 2016
    Sist redigert: 6 Sep 2016
  14. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Har alltid sett på 007 som en litt enkel og grei gjær. Opplever den mer lunefull og flokulerende enn først antatt
     
    loebrygg liker dette.
  15. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Er du blitt noe klokere ang denne gjæren? Jeg har samme problem, nå sist kun 60% utgjæring, da med 20% spesialmalt og en mesk på 66 grader. Ren oksygen og gjæret på 20 grader. OG 1060, FG 1025.
     
  16. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Har ikke brukt 007 etter dette. Opplever mer variasjon med 1. generasjon enn med senere oppdyrkinger
     
  17. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Var 2. generasjon jeg kun fikk 60% på. Planen var å gjenbruke gjæren i en imp stout til helgen, men er nå litt usikker. Om jeg går for repitch og får for dårlig utgjæring, hvilken gjær kan jeg da tilsette for å få FG lavere?
     
  18. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Alltid greit og ha litt tørrgjær liggende. Har to poser US-05 som ligger i påvente av lav utgjæring. Begynner å bli gamle. Har vært heldig :)
     
  19. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Sjekket termometeret på meskekjelen igår, og ja, den viste 2 grader feil...men i gal retning. Den viste 2 grader for mye! Så når jeg mesket på 66 grader, var det i virkeligheten 64! Og likevel så lav utgjæring. Sjønner ikke denne gjæren.
     
  20. Mortenpip

    Mortenpip
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lier
    Tar opp denne litt, har en 45 liter imp stout (OG:1100) med 007 som har stagget på 1030. Skulle gjærne fått den ned noen poeng til. Har en pose US-05 i kjøleskapet. Vil det funke å pitche denne?? How to? Rehydrere og pitche eller lage en starter og pitche på krausen?
     

Del denne siden