1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

WLP007 og dårlig utgjæring

En tråd i 'Råvarer' startet av cjohansen, 15 Aug 2016.

  1. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Nei, den har fått gjør kun én gang, og det var en ny (fersk) pakke James Bond rett i karet. Det var bare 12 liter og OG 1.037.
     
  2. Noget Undergjæret

    Noget Undergjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Reondhjem
    dato på pakken?
     
  3. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Ikke notert, men mener at den var nokså fersk.
     
  4. Noget Undergjæret

    Noget Undergjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Reondhjem
    da er det vanskelig å stille diagnose, blir bare spekulasjoner

    Lykke til med flaskingen, husk å tilsette fersk gjær hvis du tror FG er nådd, slik at karboneringen blir bra
     
  5. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Tror ikke du trenger fersk gjær på så lav OG
    Karboneringsproblemer med 007 har bare vært et problem for meg
    når OG har oversteget 1.080, notorisk
     
  6. Noget Undergjæret

    Noget Undergjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Reondhjem
    Lucky you
     
  7. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Å jasså, nå brygger jeg ganske ofte sterke brygg med 007;
    Nøgne Ø Imperial Stout, Imperial Rye Porter, God Jul, Special Holiday Ale, #100, Hemel & Aarde, Imperial Brown Stout
    hvilke brygg har du hatt problemer på?
    Overrasket over at Hemel & Aarde (10%) faktisk allerede etter et halv år har byggd opp pent skum
    Vestkyst, Stone IPA og Black IPA hadde jeg ikke problemer med, heller ikke NØ Porter
    som jeg har brygget 3 ganger
     
  8. Noget Undergjæret

    Noget Undergjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Reondhjem
    Har sjelden mye problemer, men var litt nærvøs med å tilsette gjær på et brygg med FG 1.040
    Heldigvis så viste det seg at det var FG. Pent skum ble det også.
     
    loebrygg liker dette.
  9. Noget Undergjæret

    Noget Undergjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Reondhjem
    Ren galskap
    https://forum.norbrygg.no/threads/en-enkel-og-god-porter.31494/page-3#post-327533
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det der er fra en wikipediaartikkel om gravity, vil jeg tro. I den samme artikkelen står det: "By monitoring the decline in SG over time the brewer obtains information about the health and progress of the fermentation and determines that it is complete when gravity stops declining. If the fermentation is finished, the specific gravity is called the final gravity (abbreviated FG)."

    Altså: "it is complete when the gravity stops declining". Jeg skjønner ikke hvordan det skulle være mulig å bruke i praksis en definisjon som tar hensyn til hva tettheten "burde" være. Når det er slutt er det slutt; "it's final". Om man kan si at gitt det og det ville FG vært lavere, så er ikke det det samme som å si at den oppnådde FG ikke "egentlig" kan kalles FG. FG er der det stopper.
     
    cjohansen og loebrygg liker dette.
  11. Nils Ruud

    Nils Ruud
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Hvis du heller i deg alt det der, vil du neppe rekke å oppleve det:D.
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg er ikke klar for å kalle deg utilregnelig på grunnlag av det der, men jeg lurer litt på om det er nødvendig - ikke minst fordi jeg gjerne lar starteren stå ei stund av samme grunn sjøl:). Dersom starteren har gått helt ut, vil vel selv den mest attenuative del av gjærbefolkningen ta kvelden. Er det gitt at de som så har vanskeligst for å komme seg ned på bunnen, er dem du trenger for å få høyest mulig utgjæring? I alle fall hvis vi snakker om svært til normalt flokkulerende gjærtyper. (Jeg startet en wlp300 nå nylig, og den fikk noen dager;).)
     
  14. Noget Undergjæret

    Noget Undergjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Reondhjem
    Som jeg sa, dette er ren og skjær galskap
    Lykke til #Dårehuset

    Single enslige gjærceller beveger seg 18cm i døgnet
    Greit nok for meg, la de være i fred
     
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Mine gjærceller er nok ikke single, da:p. Skulle det der gjelde for hver og en av de cellene som arbeider i ølet mitt, ville jeg vel ikke fått karbonert så mange flasker? Jeg er rimelig sikker på at det som farget ølet grått de to-tre centimetrene over det som hadde lagt seg godt til rette på bunnen av den siste starteren min, var gjærceller som jeg gjerne så i det arbeidslaget som skal gyve løs på den weissbieren jeg skal brygge til helga. Og at det var verdt det å vente et par dager på at de skulle legge seg til ro.

    Hvor pokker ble det av klinkekulene mine???
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  16. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hvis du gjæret på 21 og 22, var det temp i vørteren? Eller ambient?

    Hvis det var ambient vil jeg si at det var en god del for høyt, er det vørtertemp så vil jeg si det fortsatt er litt for høyt.

    Vet ikke helt h is dette stemmer, men har på følelsen at med britiske stammer så bør du ha det lavere slik at gjæren ikke raser fra seg med en gang pga temp og så ikke gidder mer. Hold den litt på benken mtp temp. 17-19C så den må jobbe litt for godsakene, så kan du slippe den løs med kanskje to grader høyere for å gjøre ferdig jobben på de langkjedete sukkerartene som den vil ta til slutt og da får den drahjelp av de ekstra gradene.

    Igjen. Dette er ikke noe jeg har lest eller forsket utelukkende på, men jeg "har det på følelsen" ut ifra det jeg har gjort.
     
    #56 Miguel, 18 Aug 2016
    Sist redigert: 18 Aug 2016
    Sarge og Finn Berger liker dette.
  17. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Det var røffly vørtertemp - isolert probe på karet. I motsetning til omtrent alle andre hjemmebryggere så er jeg ikke ute etter cleanest mulig gjæringsprofil... Jeg syns engelske øl blir mange hakk bedre med litt godt med estere. Har gjort dette med hell tidligere, også med WLP007. Men jeg kan jo alltids prøve meg på litt lavere starttemp neste gang. Men 17C høres drøyt lavt ut.
     
    loebrygg liker dette.
  18. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg elsker estere
     
    Oberstbräu og cjohansen liker dette.
  19. Nils Ruud

    Nils Ruud
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    jævla barnehage
     
    loebrygg liker dette.
  20. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Sånn snakker vi ikke her.
     
    Nils Ruud liker dette.

Del denne siden