WLP029 - hva kan den brukes til?

Problemet er ikke nytt, men like morsomt hver gang: Jeg har en dag til disposisjon for brygging i morgen, og den gjæren jeg kunne få innkalt til tjeneste på så kort varsel, var wlp029. Kølsch har jeg, og i det hele tatt er jeg velforsynt med tysk øl nå, så jeg leter etter andre alternativer.

Så langt heller jeg mot denne oppskriften fra brülosofen, som jeg fant da jeg lette litt i tråder her på forumet der wlp029 nevnes, og den ser ikke så gal ut, litt bearbeidet:

Best Blonde Ale
OG: 1.046, FG: 1.008 (82% utgjæring), SRM: 4, IBU: 20, ABV: 4.9%. Meske på 65, gjære på 14.
Malt
84% Pilsnermalt
7,5% Hvetemalt
5,4% Crystal 30 EBC
2,7% CaraPils

Humle
~13 IBU Magnum/Warrior/Galena – Boil 55 min
9.00 g Cascade – Boil 25 min
9.00 g Cascade – Boil 10 min
9.00 g CTZ – Boil 10 min
9.00 g Cascade – Boil 5 min
Gjær
WLP029

Sjøl om det går mot mørkere tider, er jeg veldig i det lyse hjørnet for tida - og mottakelig for andre lyse oppskrifter med wlp029.

PS. Hadde ikke denne oppskriften blitt god med en belgisk gjær - Westmalle's, kanskje; den som Kinn bruker?

Har brygget denne et par ganger, men med litt humlevariasjon. Er en versjon i Beersmith cloud
 
Bryggingen går jo i bølger og nå er jeg i en gjærfase. Wlp029 er jo en meget spennende gjær som bør kunne brukes i ulike ølstiler. Men er ikke heeeelt overbevist over forslagene som har kommet til nå. Holder en knapp på APA og (baltic) porter til nå.
Flere erfaringer?
 
Har brygget denne et par ganger, men med litt humlevariasjon. Er en versjon i Beersmith cloud

Funderer på ulike humlealternativer. Cascade og litt columbus er ikke så galt, men kanskje ikke superspenstig? På den anne side så skal vel ikke dette ølet - amerikansk blonde ale - være humledrevet. Ikke at det plager meg så veldig om det ikke er helt typeriktig, men siden det er første gang jeg brygger denne øltypen, kunne jeg tenke meg å være litt lydig mot BJCP:).
 
En kollega brygga en Scotch Ale på wlp029 som ble bra
Sent from my iPhone using Tapatalk

Det virker rimelig. Rein gjæring på lav temperatur blir vel riktig der. Men jeg skulle altså ha noe lyst. Og SA er jeg ikke noe særlig glad i. Scottish, derimot - og det kunne vært en ide. Men jeg ville nok heller brukt 028 om målet var å få en best mulig scottish.
 
Det virker rimelig. Rein gjæring på lav temperatur blir vel riktig der. Men jeg skulle altså ha noe lyst. Og SA er jeg ikke noe særlig glad i. Scottish, derimot - og det kunne vært en ide. Men jeg ville nok heller brukt 028 om målet var å få en best mulig scottish.

Hehe... i følge produsent skal den være god på fruktøl også [emoji4]


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Bryggingen går jo i bølger og nå er jeg i en gjærfase. Wlp029 er jo en meget spennende gjær som bør kunne brukes i ulike ølstiler. Men er ikke heeeelt overbevist over forslagene som har kommet til nå. Holder en knapp på APA og (baltic) porter til nå.
Flere erfaringer?

Kellerbier er den fin til, og Schwarzbier - altså tyske øltyper som egentlig skal brygges med lagergjær. Engelsk golden ale med Maris Otter og EKG blir også godt - men det blir mer en kølsch enn en golden ale, selvfølgelig.

Cream ale og amerikansk hveteøl burde også funke fint, og amerikansk hveteøl kunne vært et alternativ for meg nå. Men nå skal jeg snart i gang, så det blir en brülosofisk blond ale.

Denne funker meget bra til kettle sours også.
Hehe... i følge produsent skal den være god på fruktøl også [emoji4]


Sent from my iPhone using Tapatalk

Jeg er ikke der ennå - sannsynligvis aldri:p.
 
Problemet er ikke nytt, men like morsomt hver gang: Jeg har en dag til disposisjon for brygging i morgen, og den gjæren jeg kunne få innkalt til tjeneste på så kort varsel, var wlp029. Kølsch har jeg, og i det hele tatt er jeg velforsynt med tysk øl nå, så jeg leter etter andre alternativer.

Så langt heller jeg mot denne oppskriften fra brülosofen, som jeg fant da jeg lette litt i tråder her på forumet der wlp029 nevnes, og den ser ikke så gal ut, litt bearbeidet:

Best Blonde Ale
OG: 1.046, FG: 1.008 (82% utgjæring), SRM: 4, IBU: 20, ABV: 4.9%. Meske på 65, gjære på 14.
Malt
84% Pilsnermalt
7,5% Hvetemalt
5,4% Crystal 30 EBC
2,7% CaraPils

Humle
~13 IBU Magnum/Warrior/Galena – Boil 55 min
9.00 g Cascade – Boil 25 min
9.00 g Cascade – Boil 10 min
9.00 g CTZ – Boil 10 min
9.00 g Cascade – Boil 5 min
Gjær
WLP029

Sjøl om det går mot mørkere tider, er jeg veldig i det lyse hjørnet for tida - og mottakelig for andre lyse oppskrifter med wlp029.

PS. Hadde ikke denne oppskriften blitt god med en belgisk gjær - Westmalle's, kanskje; den som Kinn bruker?

Hvordan ble denne?
Jeg skal sette mitt aller første brygg og valget falt på "Best Blonde Ale" for å kansje få godkjenning på min nye hobby fra min corona-drikkende husdrage. Må dessuten være et brygg for er klart ganske fort, så pils får vente til senere. #1Blonde Ale, #2IPA, #3Witbeer, er planen.
 
Hvordan ble denne?
Jeg skal sette mitt aller første brygg og valget falt på "Best Blonde Ale" for å kansje få godkjenning på min nye hobby fra min corona-drikkende husdrage. Må dessuten være et brygg for er klart ganske fort, så pils får vente til senere. #1Blonde Ale, #2IPA, #3Witbeer, er planen.

Litt vanskelig å si, for jeg fikk en litt spesiell (u)smak i både denne og en kølsch med den samme gjæren. Jeg er helt sikker på at det ikke har noe med oppskriften å gjøre, så jeg tar sjansen på å anbefale prosjektet - med unntak av den ultralave temperaturen, som jeg har som en av de mistenkte for den spesielle smaken. Bortsett fra den, er ølet veldig godt, og nokså greit for en corona-svamp, vil jeg tro. Men altså: gå opp til 14-16 grader.

Om du føler for litt mer smaks- og aromahumle, så tror jeg ikke det er så dumt - om du ikke er redd for å skremme coronisten, da;).
 
Litt vanskelig å si, for jeg fikk en litt spesiell (u)smak i både denne og en kølsch med den samme gjæren. Jeg er helt sikker på at det ikke har noe med oppskriften å gjøre, så jeg tar sjansen på å anbefale prosjektet - med unntak av den ultralave temperaturen, som jeg har som en av de mistenkte for den spesielle smaken. Bortsett fra den, er ølet veldig godt, og nokså greit for en corona-svamp, vil jeg tro. Men altså: gå opp til 14-16 grader.

Om du føler for litt mer smaks- og aromahumle, så tror jeg ikke det er så dumt - om du ikke er redd for å skremme coronisten, da;).

Temperatur blir nok min største utfordring. Har en kjellergarasje som holder jevnt 11c nå på vinteren, en bod på 18c og innetemp på 22-26c. Ser at White Labs mener 18-20c er optimalt så da må den nok inn på boden. Vurderte først å ha den i garasjen i en uke før jeg flyttet den opp... Takk for svar :)
 
Temperatur blir nok min største utfordring. Har en kjellergarasje som holder jevnt 11c nå på vinteren, en bod på 18c og innetemp på 22-26c. Ser at White Labs mener 18-20c er optimalt så da må den nok inn på boden. Vurderte først å ha den i garasjen i en uke før jeg flyttet den opp... Takk for svar :)

Hvis boden din har et betonggulv så er det antakelig litt kaldere enn romtemperaturen. Uansett: Pitch på 16 grader, og sett dunken på gulvet; enten det er betong eller tre så er det jo kaldest der.

Hiver du i litt ekstra humle, så er det ikke så farlig om det blir litt estere, heller:). (Men dropp det hvis det er et poeng å gi coronisten noe minst mulig provoserende.)
 
Tilbake
Topp