Finn Berger
Moderator
Sleng inn et par prosent sjokomalt for farge i kinna davel!
Nå begynner det å ligne altbier - men jeg har altbier i kjeller'n. Jeg skulle ha noe lyst og ikke-tyskt.
Sleng inn et par prosent sjokomalt for farge i kinna davel!
Problemet er ikke nytt, men like morsomt hver gang: Jeg har en dag til disposisjon for brygging i morgen, og den gjæren jeg kunne få innkalt til tjeneste på så kort varsel, var wlp029. Kølsch har jeg, og i det hele tatt er jeg velforsynt med tysk øl nå, så jeg leter etter andre alternativer.
Så langt heller jeg mot denne oppskriften fra brülosofen, som jeg fant da jeg lette litt i tråder her på forumet der wlp029 nevnes, og den ser ikke så gal ut, litt bearbeidet:
Best Blonde Ale
OG: 1.046, FG: 1.008 (82% utgjæring), SRM: 4, IBU: 20, ABV: 4.9%. Meske på 65, gjære på 14.
Malt
84% Pilsnermalt
7,5% Hvetemalt
5,4% Crystal 30 EBC
2,7% CaraPils
Humle
~13 IBU Magnum/Warrior/Galena – Boil 55 min
9.00 g Cascade – Boil 25 min
9.00 g Cascade – Boil 10 min
9.00 g CTZ – Boil 10 min
9.00 g Cascade – Boil 5 min
Gjær
WLP029
Sjøl om det går mot mørkere tider, er jeg veldig i det lyse hjørnet for tida - og mottakelig for andre lyse oppskrifter med wlp029.
PS. Hadde ikke denne oppskriften blitt god med en belgisk gjær - Westmalle's, kanskje; den som Kinn bruker?
Har brygget denne et par ganger, men med litt humlevariasjon. Er en versjon i Beersmith cloud
En kollega brygga en Scotch Ale på wlp029 som ble bra
Sent from my iPhone using Tapatalk
Det virker rimelig. Rein gjæring på lav temperatur blir vel riktig der. Men jeg skulle altså ha noe lyst. Og SA er jeg ikke noe særlig glad i. Scottish, derimot - og det kunne vært en ide. Men jeg ville nok heller brukt 028 om målet var å få en best mulig scottish.
Bryggingen går jo i bølger og nå er jeg i en gjærfase. Wlp029 er jo en meget spennende gjær som bør kunne brukes i ulike ølstiler. Men er ikke heeeelt overbevist over forslagene som har kommet til nå. Holder en knapp på APA og (baltic) porter til nå.
Flere erfaringer?
Denne funker meget bra til kettle sours også.
Hehe... i følge produsent skal den være god på fruktøl også [emoji4]
Sent from my iPhone using Tapatalk
Problemet er ikke nytt, men like morsomt hver gang: Jeg har en dag til disposisjon for brygging i morgen, og den gjæren jeg kunne få innkalt til tjeneste på så kort varsel, var wlp029. Kølsch har jeg, og i det hele tatt er jeg velforsynt med tysk øl nå, så jeg leter etter andre alternativer.
Så langt heller jeg mot denne oppskriften fra brülosofen, som jeg fant da jeg lette litt i tråder her på forumet der wlp029 nevnes, og den ser ikke så gal ut, litt bearbeidet:
Best Blonde Ale
OG: 1.046, FG: 1.008 (82% utgjæring), SRM: 4, IBU: 20, ABV: 4.9%. Meske på 65, gjære på 14.
Malt
84% Pilsnermalt
7,5% Hvetemalt
5,4% Crystal 30 EBC
2,7% CaraPils
Humle
~13 IBU Magnum/Warrior/Galena – Boil 55 min
9.00 g Cascade – Boil 25 min
9.00 g Cascade – Boil 10 min
9.00 g CTZ – Boil 10 min
9.00 g Cascade – Boil 5 min
Gjær
WLP029
Sjøl om det går mot mørkere tider, er jeg veldig i det lyse hjørnet for tida - og mottakelig for andre lyse oppskrifter med wlp029.
PS. Hadde ikke denne oppskriften blitt god med en belgisk gjær - Westmalle's, kanskje; den som Kinn bruker?
Hvordan ble denne?
Jeg skal sette mitt aller første brygg og valget falt på "Best Blonde Ale" for å kansje få godkjenning på min nye hobby fra min corona-drikkende husdrage. Må dessuten være et brygg for er klart ganske fort, så pils får vente til senere. #1Blonde Ale, #2IPA, #3Witbeer, er planen.
Litt vanskelig å si, for jeg fikk en litt spesiell (u)smak i både denne og en kølsch med den samme gjæren. Jeg er helt sikker på at det ikke har noe med oppskriften å gjøre, så jeg tar sjansen på å anbefale prosjektet - med unntak av den ultralave temperaturen, som jeg har som en av de mistenkte for den spesielle smaken. Bortsett fra den, er ølet veldig godt, og nokså greit for en corona-svamp, vil jeg tro. Men altså: gå opp til 14-16 grader.
Om du føler for litt mer smaks- og aromahumle, så tror jeg ikke det er så dumt - om du ikke er redd for å skremme coronisten, da.
Temperatur blir nok min største utfordring. Har en kjellergarasje som holder jevnt 11c nå på vinteren, en bod på 18c og innetemp på 22-26c. Ser at White Labs mener 18-20c er optimalt så da må den nok inn på boden. Vurderte først å ha den i garasjen i en uke før jeg flyttet den opp... Takk for svar
coronisten
Jeg foretrekker å bruke tilnavnet 'coroner'.