Skal sette en Blonde Ale med Wyeast 2565 lørdagsmorgen. Har ikke kjøleskap å sette bøtta i så det må bli i en bod som holder jevnt 19-20 grader, boden er i øverste etasje så gulve holder lik temp. Tenker å pitche gjæra på ca 13-14 grader for så å sette bøtta på boden. Blir det veldig feil? Ser at 2565 kan gjære kaldt og skulle jo helst ha holdt 13-16 gjennom hele gjæringa. Bør jeg vurdere blow-off tube? Er mitt første brygg så her gjelder nok Murphy's lov.
Oppskrifta er basert på Brulosofen sin Best Blonde Ale og OG er planlagt til 1.046. Gjæren pitches fra gjærstarter.
Mesk på 65,5°C i 60 minutter (14 liter)
Skyll på 76°C water (19 liter)
4440g malt totalt.
Det blir kansje litt trangt i en 36 liters kjele? (BIAB)
Hvordan trikser jeg dette til?
Alt det der burde gå bra, så lenge du bare ikke skal ha alt vannet og malten i gryta samtidig. Men siden du snakker om å skylle, så regner jeg med at du ikke skal det.
Tror ikke du trenger noen blow off-tube. Kølschgjær oppfører seg noenlunde dannet. Du vil nok få en del fruktighet fra gjæren på den temperaturen. Det går vel greit med den oppskriften. Men den veldig reine, lagerliknende smaken som du får fra kølschgjæren når du gjærer den lavt nok, får du nok ikke.
Hva slags meskemetode bruker du?
Antiskummemiddel er kjøpt innLitt avhengig av hvor god kok du får så kan det gå bra mtp kjelestørrelse, men det er overhengende sannsynlighet for at du må røre ganske aktivt de første 15 - 30 min for å unngå at det koker over.
Jeg brygger også biab, dog mindre kjele. Jeg bruker mer vann til mesk og mindre til skylling, men det spiller vel liten rolle, og er sikkert avhengig av hvordan oppsett du bruker.
For meg er det en pose, så mye vet jeg mesker i posen i kjelen med 12 liter vann i en time, før jeg skyller igjennom med 19 liter 76c vann.Jo, men BIAB er så mangt. Jeg har i alle fall ikke klart for meg hva som er, og hva som ikke er, BIAB.
Det blir ganske nøyaktig 35,86liter i en kjele på 36 liter. Hørtes trangt ut... Men, jeg skal jo ut med posen etterhvert så da vil det jo synke et par liter trur jegJo, men BIAB er så mangt. Jeg har i alle fall ikke klart for meg hva som er, og hva som ikke er, BIAB.
Korsom er: Malten tar opp plass i kjelen. Gang vekta med 0,65, så får du det ekstra volumet, som du må legge til vannmengden for å finne ut totalvolumet til mesken din.