Hvorfor 4,75%?

Høyere OG gir økt esterproduksjon, så det kan meget godt være noe i det. Den ufiltrerte og uutvannede Ringnes-pilsen er forøvrig svært god. High gravity brewing (som bryggemetoden kalles) er en helt kurant måte å brygge øl på. Det er standard bryggemåte for store bryggerier.
Ble sittende sammen med Ringnesmannen på Bjorleik. Han som du syntes pilsen fra gjærtankene var veldig god. Altså før filtrering og ev utblanding. Det som forundrer er at de ikke prøver å selge noe av dette når det likevel er en del av produksjonskjeden.
 
Alt over 4,7 og opp til sprit (20? Usikker) er vin. Øl på 5% går som vin. Også øl over 4,7% kjøpt på tæxfri'n på flyplass/ferje.
Dette er ikke riktig. Øl er øl i tax free sammenheng. På tollvesenets sider er det definert slik "Øl over 2,5 % (også sterkøl), eller rusbrus o.l. over 2,5 til og med 4,7 %". Merk komma før "eller rusbrus". http://www.toll.no/no/handle-i-utlandet/alkohol-og-tobakkskvote/kvote/

Dette er også debattert her tidligere: http://forum.norbrygg.no/threads/alkohol-og-toll.3169/#post-23514
 
Sist redigert:
Ble sittende sammen med Ringnesmannen på Bjorleik. Han som du syntes pilsen fra gjærtankene var veldig god. Altså før filtrering og ev utblanding. Det som forundrer er at de ikke prøver å selge noe av dette når det likevel er en del av produksjonskjeden.

Ringnes Gold er den uutvannede pilsen. Men da er den selvsagt filtrert og pasteurisert.
 
Dette er ikke riktig. Øl er øl i tax free sammenheng. På tollvesenets sider er det definert slik "Øl over 2,5 % (også sterkøl), eller rusbrus o.l. over 2,5 til og med 4,7 %". Merk komma før "eller rusbrus". http://www.toll.no/no/handle-i-utlandet/alkohol-og-tobakkskvote/kvote/

Dette er også debattert her tidligere: http://forum.norbrygg.no/threads/alkohol-og-toll.3169/#post-23514

Hmm... Da må det være forskjellige praksiser rundt om. Har bomma på dette hvertfall to ganger på Torp flyplass. Personen bak kassa forklarte det til meg begge gangene. Skal dra frem denne neste gang ;)
 
Svaret er enkelt: Det var litt lobbyering i 1993 der regelen om 4,75% ble innført for å beskytte norske bryggerier mot utenladske aktører, da det lages masse europeiske lagere rundt 5%, mens de norske som regel lå rundt 4,5%. Så det var rent samfunnsøkonomiske motiver. Nå virker regelen veldig mot sin hensikt. Derfor snakkes det om å droppe regelen. Og alt over 4,7 % regnes ikke som vin. Det er alt over 12%. Og ringnes Gold og Ringnes Pils har ikke lik resept.

- Petter'n
 
Jeg forstår det som at grensen ble satt til 3,5% alkohol per vektenhet
og det tilsvarte da 4,75% alk/vol
3,5% er et rundt nok tall for meg, så jeg slår meg til ro med det :)
 
Svaret er enkelt: Det var litt lobbyering i 1993 der regelen om 4,75% ble innført for å beskytte norske bryggerier mot utenladske aktører, da det lages masse europeiske lagere rundt 5%, mens de norske som regel lå rundt 4,5%. Så det var rent samfunnsøkonomiske motiver. Nå virker regelen veldig mot sin hensikt. Derfor snakkes det om å droppe regelen. Og alt over 4,7 % regnes ikke som vin. Det er alt over 12%. Og ringnes Gold og Ringnes Pils har ikke lik resept.

- Petter'n

Grensen på 4,7 har vel eksistert mye lenger enn siden 1993. Men i 1993 ble alt øl over dette flyttet inn på Polet, mens det tidligere hadde vært opp til kommunene selv om øl på inntil 7 % skulle tillates solgt i butikk.

Ang. Ringnes Pils og Gold: Ifølge ganske så sikre kilder i produksjonen til Ringnes har pilsen og Gold lik oppskrift. Men Gold er ikke nedbrygget...
 
Sist redigert:
Joda, alt ble flyttet inn på polet i 1993, men grensen for skatteklassen har eksistert mye lenger, og den grensen er satt relativt tilfeldig.

Interessant med Gold. Kan du si noe om hva forskjellen består i? Under besøk på Ringnes i forbindelse med NM (og under foredrag på Bjorleik) ble det sagt at ølene var brygget på samme base.
 
Om en setter grensa på 4,7% (eller priser et anbud til 219700 kr..) høres det ut som en har jobbet og tenkt for å komme fram til dette...
 
Tilbake
Topp