Cream Ale

Jeg har en cream ale stående til gjæring sjøl nå, som jeg har prøvd å få så lett og crisp som mulig. Om den bare gjærer godt ut - jeg hadde ikke mulighet til å få reddet den fra å synke litt etter hovedgjæringa - tror jeg den blir bra. Smaker nydelig av veldig lite akkurat nå, bortsett fra at det er litt søtt ennå. Jeg brukte bare pilsnermalt + det jeg hadde av valsa mais (ikke mer enn 600 gram, dessverre - jeg skulle hatt oppi 1 kg). Men pilsnermalt gir egentlig for mye maltkarakter. Amerikansk torader er visstnok tingen - så nøyralt du kan få det. Men det får du ikke her hjemme, tror jeg? Kanskje som tørrmalt?

Dette er altså min cream ale-ide. Og den er vel et stykke unna den magisteriale;)?
 
Et lite utdrag til. Artig at "lawnmower beer" er et begrep som ikke trenger videre forklaring:

1C. Cream Ale
Overall Impression: A clean, well-attenuated, flavorful
American “lawnmower” beer. Easily drinkable and refreshing,
with more character than typical American lagers.

Men det betyr jo ikke på noen måte mye karakter, siden typiske amerikanske lagere er omtrent like karakterløse som typiske amerikanske filmer. For å sitere Zainasheff i BCS: "Cream ale is a crisp, clean, dry beer, like an American standard lager with a little too much malt presence".(s.93)

Litt mer enn nesten ingenting er ikke mye. :p
 
Nei nå! Mener du at Arnold Schwarzenegger og Vin Diesel mangler karakter?!



;)


Jeg gleder meg uansett til å høre om resultatene både fra deg, Finn, og fra Magister. Jeg er glad i øl med mye karakter selv, men for noen gjester og til enkelte typer mat er lys øl med bare litt karakter å foretrekke, både foran karakterløs øl og øl som har altoverskyggende karakter.

Digresjon: Var på foreldremøte på VGS i går og der hevdet rektor med kraft at "Karakter er viktigere enn karakterer!". Nuhvel.

Når det gjelder "...lager with a little too much malt presence" så tenker jeg at et hint av litt frisk humle kan balansere det uten å dominere. Utfordringen er å finne den balansen. Mine tilnærminger til stilen har nok bikket over i det litt for friske, men folk i gullbrullypet der jeg serverte den minst typeriktige av dem var godt fornøyd.
 
Sist redigert:
Nei nå! Mener du at Arnold Schwarzenegger og Vin Diesel mangler karakter?!



;)


Jeg gleder meg uansett til å høre om resultatene både fra deg, Finn, og fra Magister. Jeg er glad i øl med mye karakter selv, men for noen gjester og til enkelte typer mat er lys øl med bare litt karakter å foretrekke, både foran karakterløs øl og øl som har altoverskyggende karakter.

Digresjon: Var på foreldremøte på VGS i går og der hevdet rektor med kraft at "Karakter er viktigere enn karakterer!". Nuhvel.

Når det gjelder "...lager with a little too much malt presence" så tenker jeg at et hint av litt frisk humle kan balansere det uten å dominere. Utfordringen er å finne den balansen. Mine tilnærminger til stilen har nok bikket over i det litt for friske, men folk i gullbrullypet der jeg serverte den minst typeriktige av dem var godt fornøyd.

Det var en fornuftig rektor! Jeg er møkk lei karakterstreberne, men veldig glad i de elevene som er folk.

Sorry, men amerikansk film suger. Jeg kan ikke huske sist jeg orket å se en hel. Det er rett og slett umulig å tro på karakterene; det er animerte pappfigurer. Arnold er østerriker, så der kan jeg gjøre et unntak. En klart realistisk skikkelse på lerretet:p - men kanskje ikke i like høy grad i virkeligheten.

Men tilbake til cream ale'en: Jeg brygger jo aldri med tanke på at ølet skal bli typeriktig, jeg brygger for å få et øl som først og fremst eksisterer i hodet mitt. Og dit kan det jo ha kommet på så mange måter - også fra lesing av BJPC, så klart. Konkurransebrygging, der du må treffe stilkriteriene, har jeg ikke lyst tl å gi meg inn på. (Er klar over at man kan få mange gode og nyttige tilbakemeldinger, så jeg er ikke negativ til konkurranser i og for seg.)

Det er vel å brygge ølet i hodet @Magister gjør, også. Så å svare, som jeg gjorde, ut fra en tolkning av stilkriteriene, ble vel feil. Han så åpenbart for seg noe helt annet enn jeg gjorde:).
 
Å brygge ølet i hodet er jeg helt med på. Jeg har ikke brygget og kommer sikkert heller ikke til å brygge et øl etter ferdig oppskrift uten en personlig vri eller preferanse.

Men vi slenger nå en gang rundt oss med navn på øltyper som Saison, Kølsch, Cream Ale, Porter, IPA med den største selvfølge. Da bør jo begrepene bety noe også når vi beskriver "ølet i hodet".

Da kan jeg f.eks si "Cream Ale med mye Cascade" og så skjønner man hva som er utgangspunkt og retningen man har dratt det i.
 
Å brygge ølet i hodet er jeg helt med på. Jeg har ikke brygget og kommer sikkert heller ikke til å brygge et øl etter ferdig oppskrift uten en personlig vri eller preferanse.

Men vi slenger nå en gang rundt oss med navn på øltyper som Saison, Kølsch, Cream Ale, Porter, IPA med den største selvfølge. Da bør jo begrepene bety noe også når vi beskriver "ølet i hodet".

Da kan jeg f.eks si "Cream Ale med mye Cascade" og så skjønner man hva som er utgangspunkt og retningen man har dratt det i.

Var i ferd med å utdype litt, faktisk:). For jeg mener selvfølgelig at øltypekriteriene er veldig nyttige. De gjør det jo mulig å kommunisere om øl. Men samtidig gjør de til en viss grad vold på virkeligheten. Virkeligheten kommer jo før begrepene, og det ligger en liten fare i hele apparatet med kriterier og dommerskolering og konkurranser. Den består i at man begynner å insistere på at virkeligheten skal tilpasse seg begrepene, og da har saken blitt snudd på hodet.

Jeg tror vel at faren er liten; jeg synes i alle fall ikke at folk her på forumet misbruker kriteriene. Man må bare unngå å gå i den fella jeg til en viss grad gikk i her; å ikke klare å skille mellom når det er nyttig å insistere på kriteriene, og når det ikke er det. (Og så bør man jo kunne dem ordentlig, da - eller sjekke dem opp - når man bruker dem:oops:.)
 
Sist redigert:
Takk for innspillene! Det er nok riktig som det ble sagt, at utgangspunktet i hodet mitt var noe à la Cream Ale - men da jeg satte opp oppskriften så det så kjedelig ut at jeg til slutt endte opp med noe som kanskje er mer i retning av en mild APA. Må si det er artig å lage egne oppskrifter - jeg har kun gjort det i begrenset grad tidligere, og da er det også veldig nyttig å få tilbakemeldinger på om det f.eks. er noen kombinasjoner av malt/humle/gjær som ligner mest på en front-mot-front-kollisjon. :rolleyes:

Jeg halverer carapils-mengden og reduserer noe på humletilsetningen i oppskriften, men tror nok jeg beholder humletypene. Kazbek har jeg aldri prøvd, men den ser spennende ut, og Mosaic har jeg god erfaring med (riktignok fra min egenkomponerte IPA "Det Mosaice Trossamfunn").
 
Uten spesielt mye erfaring (men litt), så ville jeg, dersom du skal redusere på humle, halvert den humlemengden ved Whirlpool og heller tilsatt den ved flameout for litt mer kontakttid. (Siden du likevel skal tørrhumle). Men dette kommer selvfølgelig også an på hvor rask kjøling du har. Bidraget fra humle ved flameout vs whirlpoom er avhengig av tiden det tar å kjøle ned. Jeg bruker som regel flameout. Jeg siler vekk trub (og dermed humle) når jeg heller vørteren i gjæringskaret, så om jeg skulle tilsette ved whirlpool så ville kontakttiden bli minimal, tenker jeg, og velger heller tørrhumling for mer aroma (da de siste 5 dagene av gjæringen i god tid etter at stormgjæringen er over).
 
Sist redigert:
Takk for innspillene! Det er nok riktig som det ble sagt, at utgangspunktet i hodet mitt var noe à la Cream Ale - men da jeg satte opp oppskriften så det så kjedelig ut at jeg til slutt endte opp med noe som kanskje er mer i retning av en mild APA. Må si det er artig å lage egne oppskrifter - jeg har kun gjort det i begrenset grad tidligere, og da er det også veldig nyttig å få tilbakemeldinger på om det f.eks. er noen kombinasjoner av malt/humle/gjær som ligner mest på en front-mot-front-kollisjon. :rolleyes:

Jeg halverer carapils-mengden og reduserer noe på humletilsetningen i oppskriften, men tror nok jeg beholder humletypene. Kazbek har jeg aldri prøvd, men den ser spennende ut, og Mosaic har jeg god erfaring med (riktignok fra min egenkomponerte IPA "Det Mosaice Trossamfunn").

hehe - i det siste har jeg vært der at jeg synes det er spennende å se hva som kommer ut av en veldig enkel oppskrift:). Men jeg kjenner godt den der dragningen mot å "legge til litt av det, og kanskje ville det vært godt, og hva om ... ";).
 
Jeg har en cream ale stående til gjæring sjøl nå, som jeg har prøvd å få så lett og crisp som mulig. Om den bare gjærer godt ut - jeg hadde ikke mulighet til å få reddet den fra å synke litt etter hovedgjæringa - tror jeg den blir bra. Smaker nydelig av veldig lite akkurat nå, bortsett fra at det er litt søtt ennå. Jeg brukte bare pilsnermalt + det jeg hadde av valsa mais (ikke mer enn 600 gram, dessverre - jeg skulle hatt oppi 1 kg). Men pilsnermalt gir egentlig for mye maltkarakter. Amerikansk torader er visstnok tingen - så nøyralt du kan få det. Men det får du ikke her hjemme, tror jeg? Kanskje som tørrmalt?

Dette er altså min cream ale-ide. Og den er vel et stykke unna den magisteriale;)?

Den er utgjæret nå, går jeg ut fra. Kom ned på 1.009. Helt tørr, og med 5,3% ABV er den litt sterkere enn jeg hadde tenkt meg - men 5,3 er i alle fall innenfor stilkriteriene;). Ingen usmaker, bør bli noe i nærheten av hva jeg ønsket.

@Magister Hvordan går det med ditt forsøk?
 
Den er utgjæret nå, går jeg ut fra. Kom ned på 1.009. Helt tørr, og med 5,3% ABV er den litt sterkere enn jeg hadde tenkt meg - men 5,3 er i alle fall innenfor stilkriteriene;). Ingen usmaker, bør bli noe i nærheten av hva jeg ønsket.

@Magister Hvordan går det med ditt forsøk?

Jeg skal brygge i morgen, oppskriften ender slik:
22783-ae1601893d7029e24b39224d38162ae4.jpg
 

Vedlegg

  • Skjermbilde 2016-09-03 kl. 20.50.31.png
    Skjermbilde 2016-09-03 kl. 20.50.31.png
    904 KB · Sett: 52
Jeg skal brygge i morgen, oppskriften ender slik:
22783-ae1601893d7029e24b39224d38162ae4.jpg

Det kan jo bare bli godt, det der.
Et par ting jeg stusser på. "Corn sugar" til karboneringen? Ingen grunn til å stresse med det - men det er kanskje sånt som kalkulatoren finner på av seg sjøl? Og gjæring i to steg - er det også kalkulatorens forslag? Jeg ville ikke stikke om etter hovedgjæringen/før tørrhumlingen, hvis det er det det betyr. Det er det absolutt ingen grunn til å gjøre, du bare tar en unødig sjane på infeksjon, og du kan vanskelig unngå i det minste litt innblanding av oksygen i prosessen. Tror vel ikke det er veldig farlig med dette ølet, men hvorfor gjøre det når det er helt unødvendig?
 
Det kan jo bare bli godt, det der.
Et par ting jeg stusser på. "Corn sugar" til karboneringen? Ingen grunn til å stresse med det - men det er kanskje sånt som kalkulatoren finner på av seg sjøl? Og gjæring i to steg - er det også kalkulatorens forslag? Jeg ville ikke stikke om etter hovedgjæringen/før tørrhumlingen, hvis det er det det betyr. Det er det absolutt ingen grunn til å gjøre, du bare tar en unødig sjane på infeksjon, og du kan vanskelig unngå i det minste litt innblanding av oksygen i prosessen. Tror vel ikke det er veldig farlig med dette ølet, men hvorfor gjøre det når det er helt unødvendig?

Godt observert - det skal være table sugar, som jeg alltid har brukt :) Og det skal være gjæring i et steg, jeg kommer ikke til å stikke om dette ølet som har så lite humle/gjær og som ikke skal stå i evigheter i gjæringskaret.
 
Godt observert - det skal være table sugar, som jeg alltid har brukt :) Og det skal være gjæring i et steg, jeg kommer ikke til å stikke om dette ølet som har så lite humle/gjær og som ikke skal stå i evigheter i gjæringskaret.

Kom på at "stage" kanskje betyr at du legger inn et diacetylsteg, altså setter opp temperaturen litt mot slutten av gjæringen?
 
Kom på at "stage" kanskje betyr at du legger inn et diacetylsteg, altså setter opp temperaturen litt mot slutten av gjæringen?

Neida, jeg skal sette gjæringsbøtta i boden (ca. 19C), tørrhumler etter stormgjæringen (uten å stikke om) og lar den stå der fram til helgen om to uker - enkelt og greit, og godt nok for meg ;)
 
Hei,

Mulig dette er for tidlig i forløpet, den ble flasket på mandag, og jeg smakte på den premature i går, halvkarbonert.

den var vanvittig fruktig ift de andre smakene, rett og slett litt i "ubalanse".

her er prosess og oppskrift- så håper jeg noen kan peke på feil:

13 liter satt til gjæring:

Pale malt 1500 gram
rug malt 250 gram
flaket ris 150 gram

Mesket 1 time på 63-64 grader.
Ingen skylling, fort og galt- utbytte på ca 45%


Kokte dette sammen med:

35 gram simcoe på 15 min
52 gram simcoe på 1 min/flameout

tilsatte 1,5 kg flytende lys maltekstrakt ved flamout.

OG ble 1,064.

Brukte safale us 05. Pitchet på 17 grader, stod i ett rom som var satt 18 grader på termostaten. Der stod den og gjæret i 14 dager før flasking.

Ved flasking så skulle jeg tynne ut vørten, den gjæret ned til 1,013- 6,7% som var mer enn jeg hadde tenkt.

kokte opp 3 liter vann- mista 1 liter ved flasking, og endte opp med 15 liter til flasking på ca 5,7% alc (inkludert karbonering)

-------------------------------------------------

App att ble 79%, 5,7% alc og 35 IBU, det skal i mitt hode ikke gi ett overdrevent fruktig øl. Men er dette noe som kanskje dempes etter hvert som den blir fullt karbonert? Eventuelt kan dere se noe jeg har gjort feil? For mye humle ved flameout?

Har akkurat fått smakt min andre cream ale, og problemet mitt er det samme som det du beskriver her; en spesiell "fruktig" smak. Jeg er bare tre dager inne i karboneringen, men det er godt med kullsyre allerede, så jeg tror ikke det skjer store endringer i smaksbildet. Og dessuten kjenner jeg igjen denne smaken fra det første forsøket. Den er spesiell, jeg kan ikke kjenne den igjen fra noe annet jeg har brygget, og den ligner ikke noe som jeg kan beskrive den ved hjelp av. Den kan ikke kalles en usmak. Folk/mange likte faktisk det forrige brygget riktig godt, men jeg ønsket meg et mest mulig reint og nøytralt øl, og det ble det jo ikke.

I det forrige brygget hadde jeg en del flaket mais, og tenkte at det var den som ga den smaken jeg snakker om, så nå brukte jeg sukker i stedet for mais. Dessuten la jeg til valset bygg og melanoidin, så oppskriften ble relativt ulik. Ikke overraskende har jeg fått en brukbar maltsmak fra melanoidinmaltet, men den spesielle fruktigheten er den samme. Humlingen er med Tettnang, mens jeg brukte Hallertauer M forrige gang. Det er helt sikkert ikke den som er kilden, selv om en siste tilsetning i WP kunne vært en kandidat om det ikke hadde vært for det at jeg ikke brukte det i den første.

Konklusjonen er at det er gjæren som er synderen - altså US-05. Jeg har vel bare brukt den til humlesterke øl tidligere, så jeg har egentlig ikke noen erfaring med å kjenne igjen den karakteren den gir når den får lov å prege ølet.

Jeg gjæret temmelig lavt. Pitsjet 2 rehydrerte poser på 12 grader, og så sto den på 14 grader helt stabilt en god stund, til den kom ned mot 1.022. Så fikk den gå opp til 18 grader over et par døgn. Til slutt satte jeg den opp i romtemperatur, og der sto den og jobbet seg sakte helt ned til 1.004. Gjæringsforløpet var veldig rolig, og i teorien skulle det vel gi meg et optimalt reint øl. (Jeg kan kjenne alkohol om jeg kjenner godt etter, men det er vel ikke så overraskende gitt at ølet endte på 6,2%.)

Jeg har hørt at 05 kan gi ferskensmak når den gjæres lavt, og med litt godvilje kan jeg kanskje kalle fruktigheten her "ferskenaktig" - men det er ikke noe jeg ville kommet på av meg selv.

Hva er forklaringen på denne smaken? Er det gjæren? Har andre noen erfaringer med 05 som ligner?

Her er, for ordens skyld, oppskriften:

Malt til 25 liter
4,5 kg Pilsnermalt (Tradition fra Bestmalz, et spesielt lyst malt.)
0,3 kg Melanoidinmalt (Bestmalz)
0,3 kg Flaked Barley
0,3 kg sukker
Humle
15 gr Magnum @ 60
20 gr Tettnang @ 5
20 gr Tettnang @ WP
Gjær
US-05
 
Har akkurat fått smakt min andre cream ale, og problemet mitt er det samme som det du beskriver her; en spesiell "fruktig" smak. Jeg er bare tre dager inne i karboneringen, men det er godt med kullsyre allerede, så jeg tror ikke det skjer store endringer i smaksbildet. Og dessuten kjenner jeg igjen denne smaken fra det første forsøket. Den er spesiell, jeg kan ikke kjenne den igjen fra noe annet jeg har brygget, og den ligner ikke noe som jeg kan beskrive den ved hjelp av. Den kan ikke kalles en usmak. Folk/mange likte faktisk det forrige brygget riktig godt, men jeg ønsket meg et mest mulig reint og nøytralt øl, og det ble det jo ikke.

I det forrige brygget hadde jeg en del flaket mais, og tenkte at det var den som ga den smaken jeg snakker om, så nå brukte jeg sukker i stedet for mais. Dessuten la jeg til valset bygg og melanoidin, så oppskriften ble relativt ulik. Ikke overraskende har jeg fått en brukbar maltsmak fra melanoidinmaltet, men den spesielle fruktigheten er den samme. Humlingen er med Tettnang, mens jeg brukte Hallertauer M forrige gang. Det er helt sikkert ikke den som er kilden, selv om en siste tilsetning i WP kunne vært en kandidat om det ikke hadde vært for det at jeg ikke brukte det i den første.

Konklusjonen er at det er gjæren som er synderen - altså US-05. Jeg har vel bare brukt den til humlesterke øl tidligere, så jeg har egentlig ikke noen erfaring med å kjenne igjen den karakteren den gir når den får lov å prege ølet.

Jeg gjæret temmelig lavt. Pitsjet 2 rehydrerte poser på 12 grader, og så sto den på 14 grader helt stabilt en god stund, til den kom ned mot 1.022. Så fikk den gå opp til 18 grader over et par døgn. Til slutt satte jeg den opp i romtemperatur, og der sto den og jobbet seg sakte helt ned til 1.004. Gjæringsforløpet var veldig rolig, og i teorien skulle det vel gi meg et optimalt reint øl. (Jeg kan kjenne alkohol om jeg kjenner godt etter, men det er vel ikke så overraskende gitt at ølet endte på 6,2%.)

Jeg har hørt at 05 kan gi ferskensmak når den gjæres lavt, og med litt godvilje kan jeg kanskje kalle fruktigheten her "ferskenaktig" - men det er ikke noe jeg ville kommet på av meg selv.

Hva er forklaringen på denne smaken? Er det gjæren? Har andre noen erfaringer med 05 som ligner?

Her er, for ordens skyld, oppskriften:

Malt til 25 liter
4,5 kg Pilsnermalt (Tradition fra Bestmalz, et spesielt lyst malt.)
0,3 kg Melanoidinmalt (Bestmalz)
0,3 kg Flaked Barley
0,3 kg sukker
Humle
15 gr Magnum @ 60
20 gr Tettnang @ 5
20 gr Tettnang @ WP
Gjær
US-05

Prøv å repitch gjæren eller bytt gjær. Velkjent greie med 05 du beskriver.
 
Prøv å repitch gjæren eller bytt gjær. Velkjent greie med 05 du beskriver.

Mao: Bruk aldri 05 rett fra posen om du skal bruke den i denne typen øl? Å kjøre et par startergenerasjoner skulle vel fikse problemet? Og ville jeg fått et øl helt uten denne smaken om jeg hadde hadde gjort det?

Finnes det egentlig noe godt alternativ til 05? Har ferskgjærvariantene samme problemet?

Kølschgjær er et alternativ, men da snakker vi om lagering for å bli kvitt eplesmaken. Altbiergjær? WLP028 på lav temperatur kunne kanskje være verdt et forsøk?
 
Mao: Bruk aldri 05 rett fra posen om du skal bruke den i denne typen øl? Å kjøre et par startergenerasjoner skulle vel fikse problemet? Og ville jeg fått et øl helt uten denne smaken om jeg hadde hadde gjort det?

Finnes det egentlig noe godt alternativ til 05? Har ferskgjærvariantene samme problemet?

Kølschgjær er et alternativ, men da snakker vi om lagering for å bli kvitt eplesmaken. Altbiergjær? WLP028 på lav temperatur kunne kanskje være verdt et forsøk?

Me bruker Wlp810 på cream


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Tilbake
Topp