Hei,
Mulig dette er for tidlig i forløpet, den ble flasket på mandag, og jeg smakte på den premature i går, halvkarbonert.
den var vanvittig fruktig ift de andre smakene, rett og slett litt i "ubalanse".
her er prosess og oppskrift- så håper jeg noen kan peke på feil:
13 liter satt til gjæring:
Pale malt 1500 gram
rug malt 250 gram
flaket ris 150 gram
Mesket 1 time på 63-64 grader.
Ingen skylling, fort og galt- utbytte på ca 45%
Kokte dette sammen med:
35 gram simcoe på 15 min
52 gram simcoe på 1 min/flameout
tilsatte 1,5 kg flytende lys maltekstrakt ved flamout.
OG ble 1,064.
Brukte safale us 05. Pitchet på 17 grader, stod i ett rom som var satt 18 grader på termostaten. Der stod den og gjæret i 14 dager før flasking.
Ved flasking så skulle jeg tynne ut vørten, den gjæret ned til 1,013- 6,7% som var mer enn jeg hadde tenkt.
kokte opp 3 liter vann- mista 1 liter ved flasking, og endte opp med 15 liter til flasking på ca 5,7% alc (inkludert karbonering)
-------------------------------------------------
App att ble 79%, 5,7% alc og 35 IBU, det skal i mitt hode ikke gi ett overdrevent fruktig øl. Men er dette noe som kanskje dempes etter hvert som den blir fullt karbonert? Eventuelt kan dere se noe jeg har gjort feil? For mye humle ved flameout?
Har akkurat fått smakt min andre cream ale, og problemet mitt er det samme som det du beskriver her; en spesiell "fruktig" smak. Jeg er bare tre dager inne i karboneringen, men det er godt med kullsyre allerede, så jeg tror ikke det skjer store endringer i smaksbildet. Og dessuten kjenner jeg igjen denne smaken fra det første forsøket. Den er spesiell, jeg kan ikke kjenne den igjen fra noe annet jeg har brygget, og den ligner ikke noe som jeg kan beskrive den ved hjelp av. Den kan ikke kalles en usmak. Folk/mange likte faktisk det forrige brygget riktig godt, men jeg ønsket meg et mest mulig reint og nøytralt øl, og det ble det jo ikke.
I det forrige brygget hadde jeg en del flaket mais, og tenkte at det var den som ga den smaken jeg snakker om, så nå brukte jeg sukker i stedet for mais. Dessuten la jeg til valset bygg og melanoidin, så oppskriften ble relativt ulik. Ikke overraskende har jeg fått en brukbar maltsmak fra melanoidinmaltet, men den spesielle fruktigheten er den samme. Humlingen er med Tettnang, mens jeg brukte Hallertauer M forrige gang. Det er helt sikkert ikke den som er kilden, selv om en siste tilsetning i WP kunne vært en kandidat om det ikke hadde vært for det at jeg ikke brukte det i den første.
Konklusjonen er at det er gjæren som er synderen - altså US-05. Jeg har vel bare brukt den til humlesterke øl tidligere, så jeg har egentlig ikke noen erfaring med å kjenne igjen den karakteren den gir når den får lov å prege ølet.
Jeg gjæret temmelig lavt. Pitsjet 2 rehydrerte poser på 12 grader, og så sto den på 14 grader helt stabilt en god stund, til den kom ned mot 1.022. Så fikk den gå opp til 18 grader over et par døgn. Til slutt satte jeg den opp i romtemperatur, og der sto den og jobbet seg sakte helt ned til 1.004. Gjæringsforløpet var veldig rolig, og i teorien skulle det vel gi meg et optimalt reint øl. (Jeg kan kjenne alkohol om jeg kjenner godt etter, men det er vel ikke så overraskende gitt at ølet endte på 6,2%.)
Jeg har hørt at 05 kan gi ferskensmak når den gjæres lavt, og med litt godvilje kan jeg kanskje kalle fruktigheten her "ferskenaktig" - men det er ikke noe jeg ville kommet på av meg selv.
Hva er forklaringen på denne smaken? Er det gjæren? Har andre noen erfaringer med 05 som ligner?
Her er, for ordens skyld, oppskriften:
Malt til 25 liter
4,5 kg Pilsnermalt (Tradition fra Bestmalz, et spesielt lyst malt.)
0,3 kg Melanoidinmalt (Bestmalz)
0,3 kg Flaked Barley
0,3 kg sukker
Humle
15 gr Magnum @ 60
20 gr Tettnang @ 5
20 gr Tettnang @ WP
Gjær
US-05