Karbonere med vørter?

Jeg kom på én ting nå. Denne kalkulatoren har sikkert eksistert en stund, og den er amerikansk. Den har antakelig gått ut fra at man har fulgt god amerikansk skikk, og stukket om ølet etter at hovedgjæringen er avsluttet. Følgelig er det lite bunnfall å bry seg om.

For strengt tatt burde vel bunnfallet vært trukket fra?

edit: Men med den mengden trub jeg har (1/2 liter, stort sett), så spiller det veldig liten rolle.

Jeg tror ikke trub er implementert i det hele tatt. "x liter Packaging" = x liter packaging, hvis ikke så er det helt på trynet. Det virker helt søkt å måtte tenke på trub. Hvis du flasker med trub så går jo bare det i volumet som vanlig volum, samme hvis det er gråstein, pannekaker eller trub.
 
3E19C9C9-DE5C-423F-B9BF-61B3A290A716.gif
  • VK: Kräusen volume in liter
  • Vpb: volume of the primed beer in liters. The volume of the primed beer includes the Kräusen volume. See text for further explanation
  • ck: the carbonation that needs to be provided by the Kräusen in g/l CO2
  • AEk: the current apparent extract of the Kräusen in Plato. This is taken from a hydrometer reading
  • AEb: the current apparent extract of the beer. This is taken from a hydrometer reading and assumes that the beer has completed fermentation. I.e. this is the final extract of both the beer and the Kräusen.
One of the inputs to these formulas is the volume of the primed beer (Vpb) which includes the Kräusen volume that is the result of the calculation. This is done to keep the formula simple and the best way to handle this, is to make an initial guess at the Kräusen volume. 5% of the beer volume works well. If the calculated Kräusen volume is then much different than the initial guess the calculation can be repeated with the better Kräusen volume estimate. After that it should be accurate enough.

Kunne ikke dy meg, kostelig diskusjon dette. Ovenstående formel har sannsynligvis ingenting med Brewers friend kalkulatoren å gjøre, men kan være med på å bidra til forvirringen i denne tråden som det muligens har gått sport i.

Formelen og beregningen er kopiert fra Braukaiser
http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Kraeusening
 
Sist redigert av en moderator:
Men egentlig, jeg har nå innfunnet meg med at jeg evt er en slagen lasaron. For meg funker det, og det funker for andre og, så hvordan man nå enn regner det ut, og resultatet er greit, så er det greit, selv om noen av oss kommer til å oppgi feil co2 nivå. Jeg kommer ikke til å forstå det.
 
Det er jo bare å erstatte Vpb med Vb = volum til karbonering (uten bunnfall....)
Altså: Vb= Vpb - Vk
Og deretter løse ligningen for Vk.
Muligens ikke gjort i en håndvending - men det skal da la seg gjøre :)
 
Jeg tror ikke trub er implementert i det hele tatt. "x liter Packaging" = x liter packaging, hvis ikke så er det helt på trynet. Det virker helt søkt å måtte tenke på trub. Hvis du flasker med trub så går jo bare det i volumet som vanlig volum, samme hvis det er gråstein, pannekaker eller trub.

Hva folk putter i ølet sitt!! Jaja - man skal passe seg. Man tenker kanskje at litt koriander eller appelsinskall ikke kan være så farlig, men så tar det ene det andre, og rett som det er sitter man der med dunken halvfull av gråstein og pannekaker:(.

Neida, spøk til side: Det faktiske volumet ferdig øl jeg skal tappe opp, er selvfølgelig volum i gjæringsbøtte minus trub. Og jeg får sikkert det riktigste resultatet hvis jeg trekker fra trub'et. Men så langt har jeg ikke tenkt på det. Og som sagt; med mindre du hører til den ytterst tvilsomme delen av menneskeheten som fyller gjæringsbøtta si med hele innholdet i kjelen etter kok, spiller det veldig liten rolle.
 
Her tenkes det nok litt for komplisert, ja. :)

Det er to alternativer som har blitt skissert: At "Volume being packaged" betyr mengde ferdiggjæret øl som speise senere skal tilsettes; og at "Volume being packaged" betyr mengde øl etter speise er tilsatt. I motsetning til hva enkelte antyder, er det ingen uendelig rekursjon i det siste alternativet – man trenger ikke å vite mengden speise som skal tilsettes før man har regnet det ut.

Det man godt kan regne ut først, er blandingsforholdet mellom øl og speise. For å regne ut dette trenger man ikke opprinnelig volum, siden forholdet naturligvis – per definisjon – er uavhengig av totalvolum, og skaleres opp til å møte det volumet man ønsker. Akkurat som blandingsforholdet mellom saft og vann. Og denne skaleringen er like ukomplisert om det volumet man ganger seg opp til representerer hele blandingen eller bare andelen ferdiggjæret øl.

I praksis, om volumet man skriver inn representerer andelen ferdiggjæret øl før tilsetning, er det jo rett frem. Få volum speise og tilsett det opprinnelige volumet. Er det heller alternativet, må man tappe om eller fjerne noe øl (om man vil være pinlig korrekt), så man i praksis trekker fra speisemengden fra ølet og ender med totalt volum lik det man skrev inn.

Så den eneste usikkerheten her, er hva Brewer's Friend mener med "Volume being packaged". Mener de det endelige volumet som skal tappes på beholdere for karbonering – altså øl pluss speise – eller mener de volumet øl man ønsker å karbonere? Ordlyden ser ut til å antyde det første, men sunn fornuft ser ut til å antyde det siste – man vil jo som regel karbonere alt ølet man har laget. (Og det er ikke helt urimelig om de regner speisetilsetningen som en del av pakkeprosessen, slik at oppgitt mengde er før speise er tilsatt.)

I praksis spiller det tydeligvis fint liten rolle, ettersom begge metoder har blitt prøvd med godt resultat. Men mysteriet, som jo kan plage enhver til vanvidd, lar seg løse ved å trikse litt med kalkulatoren.

Metode 1): Om man skriver inn et veldig høyt karboneringsnivå, vil man få et svar hvor volum speise er større enn det volumet man skrev inn. Dette er jo en opplagt fysisk umulighet dersom volumet man skriver inn er volum av øl og speise kombinert. Men det kan også skyldes at likningen er en tilnærming, i kombinasjon med dårlig sanity checking i koden. Som bringer oss til:

Metode 2): Om man skriver inn, eksempelvis, et volum på 1 liter, et rimelig karboneringstarget, en OG på 1.050, en FG på 1.000, huker av for at ølet ikke er ferdig gjæret og skriver inn SG på 1.025 – altså halvveis ferdig gjæret – får man et karboneringsvolum på 13,78 og beskjed om at ingen speise trengs. Om man så bytter ut karboneringstarget til 13,78 og SG til 1.000, så ser man det avgjørende. Vi vet jo at dette oppnås med å halvblande øl og speise. Så om volum speise er ment som en andel skal resultatet bli 0,5 liter speise, og om det er ment som en tilsetning skal resultatet bli 1 liter speise. Og kalkulatoren oppgir 1 liter speise.

Altså: Kalkulatoren oppgir hvor mye speise du skal tilsette i det opprinnelige volumet du skrev inn. Eller, med andre ord: Volumet du skriver inn er volum før tilsetting av speise.


Bonus (jeg ble nysgjerrig): I koden som gjør utregningen kan man se at de bruker formelen: Vg = V · (CO2t - cb) / (ck - CO2t)

Hvor Vg er volum på speise; V er innskrevet volum – "Volume being packaged"; CO2t er target karboneringsnivå i gram per liter; cb er CO2 i gram per liter i ølet før speise, både det som er løst i ølet og det som produseres av det som eventuelt ikke er ferdig gjæret enda; og ck er CO2-bidrag i gram per liter fra speise. Og ck er regnet ut som 5 · 0,82 · (Gog_p - Gfg_p) · Gog, hvor Gog_p er speisens OG i Plato, Gfg_p er speisens FG i Plato og Gog er speisens OG i gravity.
 
Her tenkes det nok litt for komplisert, ja. :)

Det er to alternativer som har blitt skissert: At "Volume being packaged" betyr mengde ferdiggjæret øl som speise senere skal tilsettes; og at "Volume being packaged" betyr mengde øl etter speise er tilsatt. I motsetning til hva enkelte antyder, er det ingen uendelig rekursjon i det siste alternativet – man trenger ikke å vite mengden speise som skal tilsettes før man har regnet det ut.

Det man godt kan regne ut først, er blandingsforholdet mellom øl og speise. For å regne ut dette trenger man ikke opprinnelig volum, siden forholdet naturligvis – per definisjon – er uavhengig av totalvolum, og skaleres opp til å møte det volumet man ønsker. Akkurat som blandingsforholdet mellom saft og vann. Og denne skaleringen er like ukomplisert om det volumet man ganger seg opp til representerer hele blandingen eller bare andelen ferdiggjæret øl.

I praksis, om volumet man skriver inn representerer andelen ferdiggjæret øl før tilsetning, er det jo rett frem. Få volum speise og tilsett det opprinnelige volumet. Er det heller alternativet, må man tappe om eller fjerne noe øl (om man vil være pinlig korrekt), så man i praksis trekker fra speisemengden fra ølet og ender med totalt volum lik det man skrev inn.

Så den eneste usikkerheten her, er hva Brewer's Friend mener med "Volume being packaged". Mener de det endelige volumet som skal tappes på beholdere for karbonering – altså øl pluss speise – eller mener de volumet øl man ønsker å karbonere? Ordlyden ser ut til å antyde det første, men sunn fornuft ser ut til å antyde det siste – man vil jo som regel karbonere alt ølet man har laget. (Og det er ikke helt urimelig om de regner speisetilsetningen som en del av pakkeprosessen, slik at oppgitt mengde er før speise er tilsatt.)

I praksis spiller det tydeligvis fint liten rolle, ettersom begge metoder har blitt prøvd med godt resultat. Men mysteriet, som jo kan plage enhver til vanvidd, lar seg løse ved å trikse litt med kalkulatoren.

Metode 1): Om man skriver inn et veldig høyt karboneringsnivå, vil man få et svar hvor volum speise er større enn det volumet man skrev inn. Dette er jo en opplagt fysisk umulighet dersom volumet man skriver inn er volum av øl og speise kombinert. Men det kan også skyldes at likningen er en tilnærming, i kombinasjon med dårlig sanity checking i koden. Som bringer oss til:

Metode 2): Om man skriver inn, eksempelvis, et volum på 1 liter, et rimelig karboneringstarget, en OG på 1.050, en FG på 1.000, huker av for at ølet ikke er ferdig gjæret og skriver inn SG på 1.025 – altså halvveis ferdig gjæret – får man et karboneringsvolum på 13,78 og beskjed om at ingen speise trengs. Om man så bytter ut karboneringstarget til 13,78 og SG til 1.000, så ser man det avgjørende. Vi vet jo at dette oppnås med å halvblande øl og speise. Så om volum speise er ment som en andel skal resultatet bli 0,5 liter speise, og om det er ment som en tilsetning skal resultatet bli 1 liter speise. Og kalkulatoren oppgir 1 liter speise.

Altså: Kalkulatoren oppgir hvor mye speise du skal tilsette i det opprinnelige volumet du skrev inn. Eller, med andre ord: Volumet du skriver inn er volum før tilsetting av speise.


Bonus (jeg ble nysgjerrig): I koden som gjør utregningen kan man se at de bruker formelen: Vg = V · (CO2t - cb) / (ck - CO2t)

Hvor Vg er volum på speise; V er innskrevet volum – "Volume being packaged"; CO2t er target karboneringsnivå i gram per liter; cb er CO2 i gram per liter i ølet før speise, både det som er løst i ølet og det som produseres av det som eventuelt ikke er ferdig gjæret enda; og ck er CO2-bidrag i gram per liter fra speise. Og ck er regnet ut som 5 · 0,82 · (Gog_p - Gfg_p) · Gog, hvor Gog_p er speisens OG i Plato, Gfg_p er speisens FG i Plato og Gog er speisens OG i gravity.

Jeg skjønner fint lite av det meste av det der - jeg er filolog! - men den forløsende setningen er den som sier at sunn fornuft heier på det å la "volume being packaged" bety " mengde ferdiggjæret øl man har klart til tapping":).
 
"Volume being packaged" er forvirrende, ja. Skulle til å si at det bør gå ut på ett om man har 1 liter av en krausen med 30 poeng igjen å gjære (1040-1010), som 2 liter med 15 poeng igjen (1025-1010). Men testet det på kalkulatoren, og det stemte ikke helt.
 
Her tenkes det nok litt for komplisert, ja. :)

Det er to alternativer som har blitt skissert: At "Volume being packaged" betyr mengde ferdiggjæret øl som speise senere skal tilsettes; og at "Volume being packaged" betyr mengde øl etter speise er tilsatt. I motsetning til hva enkelte antyder, er det ingen uendelig rekursjon i det siste alternativet – man trenger ikke å vite mengden speise som skal tilsettes før man har regnet det ut.

Det man godt kan regne ut først, er blandingsforholdet mellom øl og speise. For å regne ut dette trenger man ikke opprinnelig volum, siden forholdet naturligvis – per definisjon – er uavhengig av totalvolum, og skaleres opp til å møte det volumet man ønsker. Akkurat som blandingsforholdet mellom saft og vann. Og denne skaleringen er like ukomplisert om det volumet man ganger seg opp til representerer hele blandingen eller bare andelen ferdiggjæret øl.

I praksis, om volumet man skriver inn representerer andelen ferdiggjæret øl før tilsetning, er det jo rett frem. Få volum speise og tilsett det opprinnelige volumet. Er det heller alternativet, må man tappe om eller fjerne noe øl (om man vil være pinlig korrekt), så man i praksis trekker fra speisemengden fra ølet og ender med totalt volum lik det man skrev inn.

Så den eneste usikkerheten her, er hva Brewer's Friend mener med "Volume being packaged". Mener de det endelige volumet som skal tappes på beholdere for karbonering – altså øl pluss speise – eller mener de volumet øl man ønsker å karbonere? Ordlyden ser ut til å antyde det første, men sunn fornuft ser ut til å antyde det siste – man vil jo som regel karbonere alt ølet man har laget. (Og det er ikke helt urimelig om de regner speisetilsetningen som en del av pakkeprosessen, slik at oppgitt mengde er før speise er tilsatt.)

I praksis spiller det tydeligvis fint liten rolle, ettersom begge metoder har blitt prøvd med godt resultat. Men mysteriet, som jo kan plage enhver til vanvidd, lar seg løse ved å trikse litt med kalkulatoren.

Metode 1): Om man skriver inn et veldig høyt karboneringsnivå, vil man få et svar hvor volum speise er større enn det volumet man skrev inn. Dette er jo en opplagt fysisk umulighet dersom volumet man skriver inn er volum av øl og speise kombinert. Men det kan også skyldes at likningen er en tilnærming, i kombinasjon med dårlig sanity checking i koden. Som bringer oss til:

Metode 2): Om man skriver inn, eksempelvis, et volum på 1 liter, et rimelig karboneringstarget, en OG på 1.050, en FG på 1.000, huker av for at ølet ikke er ferdig gjæret og skriver inn SG på 1.025 – altså halvveis ferdig gjæret – får man et karboneringsvolum på 13,78 og beskjed om at ingen speise trengs. Om man så bytter ut karboneringstarget til 13,78 og SG til 1.000, så ser man det avgjørende. Vi vet jo at dette oppnås med å halvblande øl og speise. Så om volum speise er ment som en andel skal resultatet bli 0,5 liter speise, og om det er ment som en tilsetning skal resultatet bli 1 liter speise. Og kalkulatoren oppgir 1 liter speise.

Altså: Kalkulatoren oppgir hvor mye speise du skal tilsette i det opprinnelige volumet du skrev inn. Eller, med andre ord: Volumet du skriver inn er volum før tilsetting av speise.


Bonus (jeg ble nysgjerrig): I koden som gjør utregningen kan man se at de bruker formelen: Vg = V · (CO2t - cb) / (ck - CO2t)

Hvor Vg er volum på speise; V er innskrevet volum – "Volume being packaged"; CO2t er target karboneringsnivå i gram per liter; cb er CO2 i gram per liter i ølet før speise, både det som er løst i ølet og det som produseres av det som eventuelt ikke er ferdig gjæret enda; og ck er CO2-bidrag i gram per liter fra speise. Og ck er regnet ut som 5 · 0,82 · (Gog_p - Gfg_p) · Gog, hvor Gog_p er speisens OG i Plato, Gfg_p er speisens FG i Plato og Gog er speisens OG i gravity.
Dette svaret synes jeg overgår mitt tidligere svar, faktisk.
 
Så jeg fyller ut at jeg skal flaske en flaske. 0.5L. da må jeg tilsette 0.07L speise. men 0.07L + 0.5 L er jo mer enn en halvliter, jeg vil ha en halvliter på flaska. Så da trekker jeg fra 0.07 fra 0.5 og skriver inn 0.43 i volume being packaged, men da trenger jeg bare 0.06L speise... det blir heller ikke en halvliter..
 
Så jeg fyller ut at jeg skal flaske en flaske. 0.5L. da må jeg tilsette 0.07L speise. men 0.07L + 0.5 L er jo mer enn en halvliter, jeg vil ha en halvliter på flaska. Så da trekker jeg fra 0.07 fra 0.5 og skriver inn 0.43 i volume being packaged, men da trenger jeg bare 0.06L speise... det blir heller ikke en halvliter..
Relativt far fetched use case. De aller fleste skal flaske den mengden som er ferdig gjæret. Hvem er det som treffer eksakt mengde til X antall flasker?
 
Relativt far fetched use case. De aller fleste skal flaske den mengden som er ferdig gjæret. Hvem er det som treffer eksakt mengde til X antall flasker?

Men hvordan finner jeg ut hvor mye jeg skal ha på hver flaske?

Hvis jeg skriver 10L så får jeg opp 1.6L speise. dette skal fordeles på 20 flasker egentlig.. Men nå blir det jo 23 flasker. 1.6 / 23 = 70ml, men skal jeg få plass til 70ml speise på flaska så kan det ikke være 0.5 liter ferdig gjæret øl der.. skjønner ikke..
 
Men hvordan finner jeg ut hvor mye jeg skal ha på hver flaske?

Hvis jeg skriver 10L så får jeg opp 1.6L speise. dette skal fordeles på 20 flasker egentlig.. Men nå blir det jo 23 flasker. 1.6 / 23 = 70ml, men skal jeg få plass til 70ml speise på flaska så kan det ikke være 0.5 liter ferdig gjæret øl der.. skjønner ikke..
Du fyller speise i enkeltflasker?
 
Men er ikke oksygenrisikoen like stor ved dosering av enkeltflasker? Jeg har ikke rørt mye, kun en rolig "runde" med stålsleiv, og lar det så stå til jeg er ferdig med å desinfisere flaskene. Da skal det ha blandet seg naturlig. Har iallfall ikke hatt ujevn karbonering på den måten.
 
Tilbake
Topp