1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Karbonere med vørter?

En tråd i 'Brygging' startet av Finn Berger, 4 Nov 2016.

  1. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Godt vi er flere som leser det sånn!
     
  2. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Å lage en ''Kalkulator'' som forutsetter at brukeren må regne ut hvor følgesummen konvergerer er vel ikke noe poeng ... :)
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Så vidt jeg forstår, er du helt enig med meg - så du må ha misforstått det jeg sier:).
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Volume being packaged er jo volumet du skal pakke, dvs at du vil bomme hvis du bare tenker på det du har i gjæringskaret. Speisen er implementert i det som skal "pakkes". Og volum av speise må du jo tenke på så du tapper ut nok når du tapper til gjæring.
     
  5. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Haha, her går vi i sirkel og ingen endrer mening. Mitt kongerike for et fasitsvar på denne.
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  6. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Haha, faen, jeg trodde det ble "avgjort" med bjarte sitt innlegg.

    Skal vi dra mer i tauet? Hvordan i all verden kan det henge sammen at volume being packaged ikke inneholder speisen? :) Eller, hvordan tenker du, for akkurat det forstod jeg ikke.
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  7. KriHart

    KriHart
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Harstad
    Noen av dere som har gjort dette en stund bured vel kunne si noe på bakgrunn av erfaring? Den som er feil burde vel gi enten over- eller underkarbonert øl?
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  8. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Morsomt nok gjør @Miguel og jeg det forskjellig, og begge er tilsynelatende helt fornøyd. Jeg prøvde å kvantifisere hvor stor feilmarginen er i går, men klarte ikke å regne ut et eksakt tall, men jeg mistenker at den ikke er veldig stor. Jeg er ihvertfall ikke i nærheten av underkarbonering. Kanskje @Miguel egentlig treffer litt over men merker ikke store forskjellen på sine 4Vol CO2 hefer? :)
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg har bare karbonert med 5-7g/l, og i min munn stemmer det jeg vaier flagget for.
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det er ikke mulig for kalkulatoren - eller et regnestykke - å gi et empirisk korrekt svar på hvor mye gyle som skal til dersom mengden gyle, som er det som skal beregnes, allerede må være beregnet.

    Du forutsetter at det som skal beregnes allerede er beregnet:).
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  11. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Svaret er åpenbart. 42.
     
  12. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Det kan godt være. 4vol (egentlig 7g/l = 3.5vol co2), er jo egentlig rimelig mye. Men jeg har heller ikke stusset på underkarbonert ved 2.5g/l. Artige saker.
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg lekte meg litt med kalkulatoren på default, og fant ut at Miguel vil ende opp med 0,1 volumes for mye:p. Neppe særlig merkbart.
     
    cjohansen liker dette.
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg er verdens tregeste på matte, se for deg at jeg går rundt med hjelm og sikler. Hva mener du, og cjohansen?
     
    Finn Berger og cjohansen liker dette.
  15. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    At dersom du har rett så bruker @Finn Berger og jeg litt for lite vørter, og burde få noget underkarbonert øl. Men, siden vi har rett så er det du som bruker litt for mye vørter og ender opp med litt mer CO2 enn bestilt ;)
     
    LarsUlv, Finn Berger og erikraude liker dette.
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Oppdraget utført. Det var gøy:p!
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  17. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jo - det er det :)
    Dvs ikke når det allerede må være beregnet - men her skal man beregne en annen verdi, og da kan man godt regne ut volumet av speisen samtidig.

    (Et forenklet eksempel er : ( x er ukjent; a, g og k er konstanter (tall :) )

    k = (gx)/(a+x) gir: x = ak/(g-k)

    så fremt ikke barnelærdommen har forlatt meg helt......
    (Jeg tenkte i eksempelet at k = g CO2/liter i sluttproduktet, g = gram CO2/liter produsert av speisen, a = volumet i gjæringskaret og x = volumet av speise som må tilsettes .....
    men vær så snill - ikke diskuter dette regnestykket, jeg vet ikke om det er korrekt tenkt :) Parantes slutt! Jeg kan med sikkerhet si at det er feil! Da blir det enklere å sende melding til BrewersFriend og spørre om formelen bak. Poenget med eksempelet er allikevel det samme .
     
    #97 Hansern, 19 Sep 2017
    Sist redigert: 19 Sep 2017
  18. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg klarer bare ikke å forstå at hvis du vet OG, og FG på både vørter og speise, så kan du ikke vite hvor mye du skal blande? Man har jo to konstanter bare der, og du vet hvor mye det sammenlagte volumet skal bli, altså tre konstanter?
     
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Sorry, så ikke "og".

    Hvis det du skal legge inn i "volume being packaged" skal inkludere gyle'n, så kan du umulig vite hva du skal skrive der. Du vet jo ikke på forhånd hvor mye gyle du trenger. Det er det kalkulatoren skal beregne for deg.
     
  20. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Nei, du vet ikke hvor mye gyle/speise du trenger, før du vet OG og FG. Men alternativ #1. Du tar ut nok speise så du har "nok", slik at du får karbonert nok flasker til ønsket co2 nivå med det du har av speise.
    #2. Du har brygget dette før, og vet akkurat hvor mye du trenger.

    Hva er problemet? Jeg klarer ikke å se det? En flaske fra eller til mtp avvik i OG/FG er da ikke noe stress?

    Som sagt, matte, hjelm, sikler.
     
    Sarge liker dette.

Del denne siden