1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Karbonere med vørter?

En tråd i 'Brygging' startet av Finn Berger, 4 Nov 2016.

  1. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Såfremt OG er den samme som for ølet, vil alkoholprosenten forbli den samme herfra til evigheten.
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hvis du skriver 20L og får til svar 1.5L speise så skal du vel ha 18.5L øl og resten speise slik at du ender opp med 20l being packaged. Slik jeg alltid har gjort det.

    Batch størrelsen er jo den du har, bare at det er fordelt på to beholdere. Du flasker jo det du har, selv om.det er i ett gjærimgsfat, eller et fat og en flaske med speise,eller tjue små bøtter.

    Det man regner ut er egentlig bare blandingsforholdet mellom hovedvørter og speise
     
    Sarge liker dette.
  3. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Med eksempelet ditt ville jeg gått for 20+1.5. Jeg skjønner ikke hvordan din fortolkning passer med at kalkulatoren deres også støtter ikke ferdig utgjæret øl, speise med annen OG/FG. Det gir ingen mening. Mulig jeg tar feil.
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
     
  5. [Daniel]

    [Daniel]
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kan ikke noen med premiumkonto på BF spørre dem? :)
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  6. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Jeg var på vei til å maile dem da jeg oppdaget at de kun svarer premiummedlemmer. Oppfordring støttes!
     
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hmm.. Men skal man bruke ikke ferdig utgjæret øl så må man uansett vite FG på det, for at det skal bli riktig. Det kan man vite med en FFT. Så da vet man hvor mye som skal blandes selv om det ikke er ferdig utgjæret. Kan jo govdt være jeg tar helt riv ruskende feil, men det er slik jeg har tolket den greia der.

    Ellers så blir du jo alltid jagende etter å ha "mer"speise vel?

    F.eks. 20L til flasking. Da trenger jeg 1.5L speise = 21.5L, da har jeg altså 1.5L for lite vørter siden jeg totalt har 20L. Så neste gang lager jeg en batch på 21.5L.. wops, da må jeg jo ha enda mer..osv

    Jeg er artig nok like forvirret som deg bare motsatt forvirret, for meg gir det ikke mening hvis speisen ikke er implementert i det totale volumet som skal flaskes.
     
  8. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er inkludert, for hvis man bruker samme gjær og speise, blir OG og FG ganske like på både øl og speise.
     
  9. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hadde lagret denne også:
    "Kräusening calculator (speisegabe)

    gyle = (3,17 x liters)/((S.G.-1) x 1000))

    Ex.: (3,17 x 23)/(1.090-1) x 1000)
    72,91/90 = 0.8

    Priming:
    So, let’s say your gyle starts out at an O.G. of 1.060. Your finished beer ended up with an F.G. of 1.014. You can reasonably expect that this gyle will also get down to 1.014. Prepare the starter and let it begin. The actual volume you’re going to use is calculated on bottling day. When your starter shows signs of high kräusen, it’s ready to use. Take a gravity reading of the starter. Let’s say it’s at 1.040 now, and you expect it to get to 1.014. That means it’s still got 26 points left to go.
    To get 3 points of gravity added back to your beer at bottling time, you need:
    3 points/26 points to go = 3/26 of the starting volume. For a 19 liter batch (19 liters of finished beer), you need 3/26 of 19 liters = roughly 2.2 liters that you’re going to add back at bottling time. If you wanted 2 points of carbonation, 2/26 = roughly 1.45 liters back."
     
  10. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Dette vitner om en nokså grunnleggende forskjell i teknikk. Jeg planlegger aldri ut fra hvor mye som skal flaskes. Jeg brygger lite (~10l), medium (~15l) eller stor (20+l) batch. Pluss/minus noen liter. Etter kok gir jeg det 30-60min til bunnfelling før jeg fører over ned til krana på kjelen og sparer resten til ytterligere bunnfelling og karbonering. Mistenker at du liker litt mer detaljkontroll :)
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hm, men. Det er jo bare å ta ut "nok" speise, så du har? Hvis du får litt til overs så får du jo bare litt mindre ferdig produkt?

    Men OG vet du jo før tapping, så du kan jo regne ut sånn ca hvor mye speise du trenger å sette til side, og du vet vel hvor mange flasker du får ut av en batch +/- en flaske?
     
  12. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    +/- "noen flasker". Jeg er ikke så nøye på det. Sparer alltid 1.5-2 liter speise, har ikke opplevd å ha for lite enda.

    Men jeg håper du tar feil om kalkulatoren, ellers har jeg litt lite til dagens wit-flasking :)
     
  13. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Og karboneringen er vel viktigere enn å treffe alkoholprosenten perfekt, så det er jo bare å koke opp nok spraymalt til å treffe de verdiene man trenger. Kalkulatoren lar deg også komplettere med sukker hvis du velger "Limit kräusen at hand".
     
    cjohansen liker dette.
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ah, jeg brygger jo alltid bare 12L, og har tatt høyde for at jeg skal få minimum 12L, hvis det viser seg at det ligger igjen 1L ekstra i bøtta jeg kunne fått ut heller jeg det bare ut siden jeg ikke har tatt høyde for det og da ikke har nok speise :)
     
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Tror jeg ikke du skal bli. Resonnementet om at du ikke kan få lagt inn et nøyaktig volum i "Volume being packaged" hvis det skal inkludere speisen, er da vanntett? Og kalkulatoren kan bare gi en sikker/nøyaktig angivelse av hvor mye speise som skal til for å nå en gitt karboneringsgrad når volumene den har å operere med, er nøyaktige. Det blir de ikke dersom det du legger inn, er en antagelse.

    Det blir uansett neppe særlig galt:).
     
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Startervørter?
     
    Miguel liker dette.
  17. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Det har jeg ikke tenkt på. Grimlende!
     
    Finn Berger liker dette.
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Sånn jeg gjør det, får jeg nesten alltid en del til overs etter priming - et sted mellom en halvliter og en liter. Så du kan si at hver tredje til fjerde starter jeg setter, blir satt på sånne slanter. (I praksis blander jeg slantene inn i den startervørteren som jeg lager opp som startervørter.)

    Jeg har noe dme liggende, men den begynner å bli gammel nå:). Tror ikke jeg ville tørre å bruke den i et øl.
     
  19. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  20. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Forstår ikke helt problemstillingen her. Det er en bagatell å lage regnestykket bak kalkulatoren slik at det tar hensyn til mengden speise som blir tilsatt.
    (Blir litt typisk hjemmebrygger-overtenking og aktiv konstruering av problemer med påfølgende forsøk på å løse problemer som ikke finnes :) )
    'Volume Being Packed' er volumet du har i gjæringskaret.
    Volumet av speisen skal du ikke tenke på - det tar kalkulatoren seg av! :)
    (Hadde den ikke gjort det ville den være meningsløs.)

    Forøvrig - det var da som f... at jeg ikke så denne tråden tidligere.
    Enklere blir det vel ikke; ingen sukkerlake, ingen utvanning, bare velstand!
     

Del denne siden