1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Karbonere med vørter?

En tråd i 'Brygging' startet av Finn Berger, 4 Nov 2016.

  1. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kalkulatoren tar hensyn til volumet som tilsettes.
     
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Barnelærdommen min er temmelig langt unna, for å si det sånn:confused:.

    Jeg hadde tenkt meg muligheten av at en eller annen sleip matematiker ville dukke opp og kløne det til med regnestykker med X og sånt, ja;). Jeg skal ikke diskutere matematikken din, for det er jeg avgjort ikke kvalifisert til.

    Men: Kalkulatoren ber deg legge inn en verdi i ruta "volume being packaged". Og den verdien kjenner du jo ikke hvis den skal inkludere gyle'n, siden det er den kalkulatoren skal beregne for deg. Og hvis jeg kjente den, hadde jeg jo ikke trengt kalkulatoren:confused:.

    Kalkulatoren er jo heller ikke til mye hjelp hvis den forutsetter at jeg skal løse annengradsligninger i forkant:eek:.
     
    Noget Undergjæret og erikraude liker dette.
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Du trenger med andre ord ikke kalkulatoren:D.

    Men problemet er ikke stort. Som sagt over, så vil du komme ut med en "overkarbonering" på ca. 0,1 volumes med din måte å løse det på. Og det er neppe merkbart.

    Forresten så var det sikkert du som begynte;).
     
  4. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Mulig jeg formulere meg klossete; kalkulatoren tar hensyn til volumet du tilsetter.
    Du angir volumet du har i gjæringskar som
    ''Volume being packed''.

    Tro meg: Dere diskuterer en problemstilling som ikke eksisterer :)
     
    cjohansen liker dette.
  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Hvorfor ender jeg opp med overkarbonering på 0.1vol?
     
  6. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Forstår ikke spørsmålet ditt Miguel.
    Får du 0,1 volum% overkarbonering i forhold til den karboneringen du la inn i kalkulatoren?
    Hvordan måler du slikt?
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Aner ikke. Men de andre, Finn og Cjohansen sier at jeg ender opp med 0.1vol co2 mer enn det jeg selv regner med at det skal bli hvis jeg bruker kalkulaoren slik jeg bruker den. Det er jo møkklite og neppe veldig merkbart, men jeg lurer på utregningen.
     
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det er jo dette jeg prøver å si! Og jeg har sagt det relativt tydelig i temmelig mange innlegg nå.

    Problemstillingen eksisterer fordi noen mener du skal legge inn volum i gjæringskar pluss det du regner med skal til av gyle i "volume being packaged".

    Den praktiske betydningen er nokså ikke-eksisterende:p.
     
    Jørgen O liker dette.
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    så, tolker jeg feil nå eller mener du at volume being packaged er inkludert speise?
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Gå inn på kalkulatoren. default-oppsettet sier at du skal tilsette 1,2 liter gyle til 19 liter for å få 2.0 volumes CO2.

    La oss anta at du har gjettet riktig, og har lagt til 1,2 liter i volume being packaged, at du altså skriver inn 20,2 liter der. Da vil du få oppgitt at du skal legge til 1,28.

    Forskjellen på å tilsette 1,2 og 1,28 liter gyle vil bli opp mot 0,1 volumes.

    Men jeg skjønner ikke helt hva du bruker det tallet kalkulatoren kommer opp med som svar, til? Jeg går ut fra at du tolker det som en korrigering av anslaget ditt, slik at du tenker: "OK, jeg gikk ut fra at jeg skulle tilsette 1,2, men så skal det være 1,28. Det var jo ganske bra beregnet." Det er det jeg har lagt til grunn når jeg sier at du vil ende opp med 0,1 volumes overkarbonering. (I virkeligheten er det mindre. Du må tilsette 1,32 for å komme opp i 2,1 volumes i stedet for 2,0, som er det defaultoppsettet beregner i forhold til. Det riktige skullestrengt tatt bli 0,66 volumes overkarbonering, så vidt jeg kan forstå.)

    Utgangspunktet er her hele tiden at du har 19 liter i gjæringskaret.
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nei, det mener jeg avgjort ikke. Ikke Hanser'n, heller, for den sakens skyld.Men se det siste innlegget mitt. Du får 0,66 volumes for mye. Og det er itteno'.
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  12. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Da jeg gikk inn på siden så var ikke de tallene default, semantikk, men for å ikke tukle med noe.. Men det er det jeg mener. At hvis du tar det utenom så må du alltid øke, og da jager du din egen hale. Du skal bare flaske 20L, that's it. Hvis du trenger så og så mye speise så skal det være inkludert i totale volumet du pakker. Hvis du skjønner? Du skal ikke øke 19L + 1,2L da vil du bare jage mer vørter for å få korrekt co2 nivå?
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Jeg er kanskje faktisk helt seriøst fyren som har hjelm og sikler.

    Men hvis du vet OG og FG, så kan du beregne deg til hvor stor andel av ufermentert vørter det totale volumet skal bestå av, for å få ønsket karbonering. Jeg klarer jo ikke sette opp et stykke, men dog..
     
    Noget Undergjæret og Sarge liker dette.
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Når vi møtes på et treff så kan dere få lov å peke så mye dere vil, men jeg klarer ikke å forstå hvorfor speise skal være utenom.
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  15. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    .....Når poenget med kalkulatoren er å beregne volumet av speise som skal tilsettes -
    så blir det meningsløst om brukeren av kalkulatoren skal legge dette volumet inn i volumet
    kalkulatoren tar utgangspunkt i. ('Volume being packaged')

    Om brukeren vet volumet på speisen som skal tilsettes så trenger han ikke å bruke kalkulatoren.

    Ikke sant?
     
    Noget Undergjæret og Jørgen O liker dette.
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    hm - mulig du fikk dem i gallons osv? Jeg får det i metric, kanskje den kjenner meg:)? Eller "default" er sikkert ikke det riktige begrepet, men jeg mener altså "det som kommer opp når du åpner siden".

    Men pokker, jeg har misforstått hva du har misforstått:confused::p.

    Det er sikkert mulig å regne ut noe på egenhånd på basis av OG og FG - men nå tar jeg på meg hjelmen og sikler litt:oops:. Likevel: Inn i regnestykket komme jo den mengden CO2 som allerede er i ølet som et resultat av gjæringen. Tar det du tenker på, høyde for det?

    I alle fall: Verden skulle bli enklere nå, vel? Du hiver aldri noe øl, og om du har for lite gyle, kompenserer du bare med litt sukker (eller DME). Det du pakker, blir det du har i dunken + den mengden gyle som kalkulatroen forteller deg at du må tilsette. (Og så må du trekke fra bunnfallet i gjæringsdunken, da - går ut fra at du ikke tapper opp det;).)
     
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det er visst formuleringen "volum som skal tappes opp" som plager deg. Men tenk på det på denne måten: Du har 19 liter i gjæringsdunken. Det er det ferdige ølet du har, og nå skal det tappes opp. Hvor mye ferdig øl som skal tappes opp, har du?

    19 liter, selvfølgelig.

    Så er spørsmålet hvor mye gyle du trenger for å nå et gitt karboneringsnivå. Det forteller kalkulatoren deg etter at du har fortalt den at du sitter her med 19 liter ferdig øl som skal tappes opp.
     
    Noget Undergjæret og Jørgen O liker dette.
  18. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Hehe, jeg hiver øl om jeg har for lite speise ja. Du får ikke meg til å putte sukker i ølene mine.

    Det man tapper er jo tilgengelig vørter + speise. Altså det du skisserer egentlig, alt i dunken - trub.Men jeg teller ikke med trub fordi jeg får alltid minimum 12L til slutt, så jeg beregner hvor stor andel speise av 12L volum jeg trenger for å få riktig karbonering, dvs at jeg tapper på hefene mine ut 2L speise, og gjærer 12L. 2L går til "trub", så jeg får 10L fra dunken som jeg tapper over til gjæring, + de 2L speisene.
     
    #118 Miguel, 19 Sep 2017
    Sist redigert: 19 Sep 2017
    Finn Berger liker dette.
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg kom på én ting nå. Denne kalkulatoren har sikkert eksistert en stund, og den er amerikansk. Den har antakelig gått ut fra at man har fulgt god amerikansk skikk, og stukket om ølet etter at hovedgjæringen er avsluttet. Følgelig er det lite bunnfall å bry seg om.

    For strengt tatt burde vel bunnfallet vært trukket fra?

    edit: Men med den mengden trub jeg har (1/2 liter, stort sett), så spiller det veldig liten rolle.
     
    #119 Finn Berger, 19 Sep 2017
    Sist redigert: 19 Sep 2017
    Noget Undergjæret liker dette.
  20. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Antall liter til flasking?.....
    regnet du med bunnfallet når du brukte sukkerlake?
    Hvorfor i all verden skulle bunnfallet regnes med i kalkulatoren?
    Bunnfallet skal vel hverken flaskes eller karboneres.
     

Del denne siden