Her tenkes det nok litt for komplisert, ja.
Det er to alternativer som har blitt skissert: At "Volume being packaged" betyr mengde ferdiggjæret øl som speise senere skal tilsettes; og at "Volume being packaged" betyr mengde øl etter speise er tilsatt. I motsetning til hva enkelte antyder, er det ingen uendelig rekursjon i det siste alternativet – man trenger ikke å vite mengden speise som skal tilsettes før man har regnet det ut.
Det man godt kan regne ut først, er blandingsforholdet mellom øl og speise. For å regne ut dette trenger man ikke opprinnelig volum, siden forholdet naturligvis – per definisjon – er uavhengig av totalvolum, og skaleres opp til å møte det volumet man ønsker. Akkurat som blandingsforholdet mellom saft og vann. Og denne skaleringen er like ukomplisert om det volumet man ganger seg opp til representerer hele blandingen eller bare andelen ferdiggjæret øl.
I praksis, om volumet man skriver inn representerer andelen ferdiggjæret øl før tilsetning, er det jo rett frem. Få volum speise og tilsett det opprinnelige volumet. Er det heller alternativet, må man tappe om eller fjerne noe øl (om man vil være pinlig korrekt), så man i praksis trekker fra speisemengden fra ølet og ender med totalt volum lik det man skrev inn.
Så den eneste usikkerheten her, er hva Brewer's Friend mener med "Volume being packaged". Mener de det endelige volumet som skal tappes på beholdere for karbonering – altså øl pluss speise – eller mener de volumet øl man ønsker å karbonere? Ordlyden ser ut til å antyde det første, men sunn fornuft ser ut til å antyde det siste – man vil jo som regel karbonere alt ølet man har laget. (Og det er ikke helt urimelig om de regner speisetilsetningen som en del av pakkeprosessen, slik at oppgitt mengde er før speise er tilsatt.)
I praksis spiller det tydeligvis fint liten rolle, ettersom begge metoder har blitt prøvd med godt resultat. Men mysteriet, som jo kan plage enhver til vanvidd, lar seg løse ved å trikse litt med kalkulatoren.
Metode 1): Om man skriver inn et veldig høyt karboneringsnivå, vil man få et svar hvor volum speise er større enn det volumet man skrev inn. Dette er jo en opplagt fysisk umulighet dersom volumet man skriver inn er volum av øl og speise kombinert. Men det kan også skyldes at likningen er en tilnærming, i kombinasjon med dårlig sanity checking i koden. Som bringer oss til:
Metode 2): Om man skriver inn, eksempelvis, et volum på 1 liter, et rimelig karboneringstarget, en OG på 1.050, en FG på 1.000, huker av for at ølet ikke er ferdig gjæret og skriver inn SG på 1.025 – altså halvveis ferdig gjæret – får man et karboneringsvolum på 13,78 og beskjed om at ingen speise trengs. Om man så bytter ut karboneringstarget til 13,78 og SG til 1.000, så ser man det avgjørende. Vi vet jo at dette oppnås med å halvblande øl og speise. Så om volum speise er ment som en andel skal resultatet bli 0,5 liter speise, og om det er ment som en tilsetning skal resultatet bli 1 liter speise. Og kalkulatoren oppgir 1 liter speise.
Altså: Kalkulatoren oppgir hvor mye speise du skal tilsette i det opprinnelige volumet du skrev inn. Eller, med andre ord: Volumet du skriver inn er volum før tilsetting av speise.
Bonus (jeg ble nysgjerrig): I koden som gjør utregningen kan man se at de bruker formelen: V
g = V · (CO
2t - c
b) / (c
k - CO
2t)
Hvor V
g er volum på speise; V er innskrevet volum – "Volume being packaged"; CO
2t er target karboneringsnivå i gram per liter; c
b er CO
2 i gram per liter i ølet før speise, både det som er løst i ølet og det som produseres av det som eventuelt ikke er ferdig gjæret enda; og c
k er CO
2-bidrag i gram per liter fra speise. Og c
k er regnet ut som 5 · 0,82 · (G
og_p - G
fg_p) · G
og, hvor G
og_p er speisens OG i Plato, G
fg_p er speisens FG i Plato og G
og er speisens OG i gravity.