1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Karbonere med vørter?

En tråd i 'Brygging' startet av Finn Berger, 4 Nov 2016.

  1. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Godspeed Helga. Nå er det gjort. Har en stund drømt våte drømmer om å kunne flaske denne på dag fem, men har ikke helt skjønt hvordan får det til. Nå har jeg gitt eff i oksygen, og bare gjort det med speise, så får vi se hvor effektiv gjæren er til å fortære oksygen. Sjukt mye gjær i suspensjon, så neste runde, som må brygges denne uka skal få litt bunnfelling først.
     
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Du har mao. kjørt en tvungen fermenteringstest?
     
  3. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Dette var en Hefeweizen. Hvis dette fungerer noenlunde greit, jeg er mest bekymret for oksygenet, så er det et veldig godt utgangspunkt
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Nope. Det blir veien videre. Jeg vet jo ikke at den stopper på 1.012. Men den "skal" det. Nå har jeg brygget dette ølet så mange ganger at med mindre jeg har fått infeksjon så skulle den stoppet i morgen, på 1.012. Kassa står under sengen på gjesterommet med bager og ting rundt seg.
     
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Godt å høre - men det hadde ikke skadet med et par sandsekker.

    Jeg karbonerte forøvrig golden ale'n min etter boka, dvs. jeg helte oppi mye vørter. Bra trykk; ei flaske hadde i all stillhet delt seg i to, den var blitt ei slags bikiniflaske. Tvilsomme greier. Muligens er ikke bjørnunger laget for sånt?
     
  6. [Daniel]

    [Daniel]
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Skal speisen regnes med i "Volume Being Packaged", eller er det kun det som ligger i gjæringskaret som gjelder?
     
  7. [Daniel]

    [Daniel]
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ok, det må være sistnevnte.
     
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Den skal regnes med. Du har jo med speisen i ferdig vare.
     
  9. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Det gir ingen mening, da må du jo vite hvor mye speise du skal bruke for å regne ut hvor mye speise du trenger...
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nokså uslåelig logikk:p. Og ja, det er sånn jeg gjør det.
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  11. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Man får vel et slags forvarsel om hva karboneringsvørteren vil bidra med når man måler FG for hovegjæringen? Jeg for min del synes hele greia virker som litt risikosport infeksjonsmessig, siden man faktisk setter til side en vørter i et par uker. Hvordan hindrer man at evt. små bakterieinfeksjoner utvikler seg her? Fryser ned raskt? Kjøler ned og gir oppkok før bruk?
     
  12. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja, men man kan også lage ny vørter.
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  13. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Da skal du enten ha stålkontroll på gjærbarheten, eller utføre en gjæring for å finne ut av vørterens FG med valgt gjær.
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  14. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Tapper vørter i en plastflaske, setter den i kjøleskapet. Ved flasking koker jeg vørteren i 15min og kjøler ned. Akkurat som om du skulle ha brukt sukkerlake.
     
    Finn Berger og Sarge liker dette.
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg gjør som @cjohansen. Vørteren utvinner jeg av bunnfallet, som jeg heller i en 5-liter etter at jeg har tappet den klare vørteren over i gjæringskaret. Så får det stå mørkt til neste dag, da klar og fin vørter kan dekanteres. Jeg får alltid ca. 4 liter bunnfall, og ut av det får jeg mellom halvannen og to og en halv liter vørter, alt etter hvor mye humle jeg har brukt. Det er nesten alltid nok til karboneringen.

    Jeg har vørteren over på klare plastflasker som det har vært juice på, og setter dem i kjøleskap, eller i kjelleren. Jeg tror ikke jeg har opplevd at det har skjedd noe med noen av dem. Dessuten kokes de i et kvarter.

    Det skjedde en gang at det begynte å skje noe i en flaske med startervørter, som jeg oppbevarer på samme måte, og gjerne har stående minst et par måneder. Den begynte å runde seg ganske godt av trykket, så det var lett å se at noe var galt. Årsaken var åpenbart litt slumsete reingjøring av flaska, siden ingen av de andre var berørt.

    Det blir nok blandet inn en del oksygen i håndteringen av denne vørteren, sjøl om jeg prøver å unngå plasking. Det bør kanskje tas med i vurderingen. Men noen infeksjonsbingo mener jeg helt klart at jeg ikke driver med:).
     
  16. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Jeg lar være å fylle flaskene helt, og klemmer ut den siste lufta. På den måten ser jeg fort om det er noe fare på ferde. Har ikke hatt problemer med dette, enda jeg ikke vasker juiceflaskene mer enn at spyler dem med varmt springvann. Skal litt til for at det blir særlig aktivitet på 4C.
     
  17. [Daniel]

    [Daniel]
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Nå ble jeg bare mer forvirra :)
    Jeg satt til side en del av ølet jeg brygget i går. Da regnet jeg ikke med speisen som en del av totalen.
     
  18. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  19. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Du mener altså at "beer being packaged" inkluderer speisen? Ser nå at det er fullt mulig å forstå det sånn, men jeg har alltid forstått det sånn at dette er ferdig utgjæret øl. Alternativet gir ikke mening i mitt hode, man starter jo alltid med "jeg har X liter klart til flasking". Men nå ble jeg også usikker :)
     
  20. KriHart

    KriHart
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Harstad
    Blir det ikke en evig sirkel dersom speisemengden skal inkluderes? Hvis du skriver inn 20 liter til flasking, og får 1,5 L speise, så må man endre til 21,5 liter, og da øker spesisemengden, så da må man oppdatere fra 21,5 til ... osv
    upload_2017-9-18_19-9-47.png
     

Del denne siden