Beregning av alkalitet

Hei,

Kontaktet kommunen for å få vannrapport, og fikk følgende svar:

Hardhet: 3,1°dH
pH: 8,1
Kalsium: 26 mg/l
Magnesium: 4,0 mg/l
Natrium: 4,5 mg/l
Sulfat: 8,06 mg/l
Klorid: 4,5 mg/l
Bikarbonat: N/A
Alkalitet: N/A

Spørsmålet er da, siden de hverken har målinger på bikarbonat eller alkalitet, er det mulig å beregne alkalitet utifra noen andre av de målingene oppført?
 
Hei,

Kontaktet kommunen for å få vannrapport, og fikk følgende svar:

Hardhet: 3,1°dH
pH: 8,1
Kalsium: 26 mg/l
Magnesium: 4,0 mg/l
Natrium: 4,5 mg/l
Sulfat: 8,06 mg/l
Klorid: 4,5 mg/l
Bikarbonat: N/A
Alkalitet: N/A

Spørsmålet er da, siden de hverken har målinger på bikarbonat eller alkalitet, er det mulig å beregne alkalitet utifra noen andre av de målingene oppført?

Sånn omtrentlig i alle fall, på grunnlag av mengden kalsium. Det er kalsiuminnholdet som bestemmer hardheten, og i Norge kommer kalsium så å si bare fra kalsiumkarbonat. Og siden det er et 2:3-forhold mellom kalsium og karbonat i kalsiumkarbonat, vil dine 26 mg/l kalsium innebære at det må være 39 mg/l karbonat i vannet.

Forbehold: Jeg har ingen faglig bakgrunn på dette området - så ta det jeg sier med en klype adekvate salter:).
 
Sånn omtrentlig i alle fall, på grunnlag av mengden kalsium. Det er kalsiuminnholdet som bestemmer hardheten, og i Norge kommer kalsium så å si bare fra kalsiumkarbonat. Og siden det er et 2:3-forhold mellom kalsium og karbonat i kalsiumkarbonat, vil dine 26 mg/l kalsium innebære at det må være 39 mg/l karbonat i vannet.

Forbehold: Jeg har ingen faglig bakgrunn på dette området - så ta det jeg sier med en klype adekvate salter:).
Sånn omtrentlig er bedre enn intet, så takk! På tide å ta tak i vannjustering etter noen år med brygging.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
Sånn omtrentlig er bedre enn intet, så takk! På tide å ta tak i vannjustering etter noen år med brygging.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Du har jo uansett et bløtt vann som du kan betrakte som noe bortimot mineralfritt. De mengdene du har av sulfat og klorid, f.eks., spiller liten rolle. Men det er nok såpass mye salter at de totalt bidrar med noe merkbart til det totale innholdet av oppløste stoffer (TDS, total dissolved solids), som gir ølet karakter fra "utvannet"/"bløtt" til "fast"/"mineralsk" etter hvert som du øker mengden. I følge Palmer (How to Brew, s.362) bør du ikke være under 100 ppm TDS, og ikke over 800 i det vannet du brygger med. De fleste i Norge vil nok ligge ved eller under den nedre grensa der.
 
Du har jo uansett et bløtt vann som du kan betrakte som noe bortimot mineralfritt. De mengdene du har av sulfat og klorid, f.eks., spiller liten rolle. Men det er nok såpass mye salter at de totalt bidrar med noe merkbart til det totale innholdet av oppløste stoffer (TDS, total dissolved solids), som gir ølet karakter fra "utvannet"/"bløtt" til "fast"/"mineralsk" etter hvert som du øker mengden. I følge Palmer (How to Brew, s.362) bør du ikke være under 100 ppm TDS, og ikke over 800 i det vannet du brygger med. De fleste i Norge vil nok ligge ved eller under den nedre grensa der.
Takk for info! Skal brygge en belgisk wit, og ifølge Water av John Palmer og Colin Kaminski så er jeg vel innenfor på de fleste verdier med unntak av kalsium. Har sett du anbefaler tilsetning av kalsium grunnet det generelt lave innholdet av dette grunnstoffet i drikkevannet vårt.

Husker ikke på stående fot hva anbefalingene i boka var for de andre stoffene, men foruten kalsium, er det noe annet jeg burde være oppmerksom på for denne ølstilen? pH er vel essensielt, men så lenge mesken ligger mellom 5,2 og 5,6 skal det vel være greit? Mener å ha lest at pH enda lavere (~4,5) ikke gjør noe kjempestort utslag i ferdig produkt, hvorvidt godt dette stemmer jeg usikker på.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
Takk for info! Skal brygge en belgisk wit, og ifølge Water av John Palmer og Colin Kaminski så er jeg vel innenfor på de fleste verdier med unntak av kalsium. Har sett du anbefaler tilsetning av kalsium grunnet det generelt lave innholdet av dette grunnstoffet i drikkevannet vårt.

Husker ikke på stående fot hva anbefalingene i boka var for de andre stoffene, men foruten kalsium, er det noe annet jeg burde være oppmerksom på for denne ølstilen? pH er vel essensielt, men så lenge mesken ligger mellom 5,2 og 5,6 skal det vel være greit? Mener å ha lest at pH enda lavere (~4,5) ikke gjør noe kjempestort utslag i ferdig produkt, hvorvidt godt dette stemmer jeg usikker på.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Jeg veit ikke hvor nøye man skal forholde seg til anbefalte verdier. Maltet inneholder mye, også, og jeg tror egentlig ikke det er så farlig.

Det er ett unntak, og det er balansen mellom klorid og sulfat. Du ikke gjøre noe med det, siden norsk vann ikke har mye av noen av dem, og du derfor ikke vil få noen ubalanse, men du kan helt klart forbedre øl av en del øltyper ved å gi dem "riktig ubalanse", f.eks. overvekt av klorid i en NEIPA, mens en klassisk IPA - både engelsk og amerikansk - bør ha en klar sulfatovervekt. Og så spiller altså TDS en rolle, også.

I sum: Det blir ikke nødvendigvis dårlig øl om du gir blaffen i å justere vannet, men du har en del muligheter til å styre smaken gjennom justering.

Wit liker jeg ikke noe særlig, så det har jeg ikke greie på:(.
 
Jeg veit ikke hvor nøye man skal forholde seg til anbefalte verdier. Maltet inneholder mye, også, og jeg tror egentlig ikke det er så farlig.

Det er ett unntak, og det er balansen mellom klorid og sulfat. Du ikke gjøre noe med det, siden norsk vann ikke har mye av noen av dem, og du derfor ikke vil få noen ubalanse, men du kan helt klart forbedre øl av en del øltyper ved å gi dem "riktig ubalanse", f.eks. overvekt av klorid i en NEIPA, mens en klassisk IPA - både engelsk og amerikansk - bør ha en klar sulfatovervekt. Og så spiller altså TDS en rolle, også.

I sum: Det blir ikke nødvendigvis dårlig øl om du gir blaffen i å justere vannet, men du har en del muligheter til å styre smaken gjennom justering.

Wit liker jeg ikke noe særlig, så det har jeg ikke greie på:(.
Da følger jeg dine råd til å starte med ihvertfall, så får jeg ta erfaring i betraktning i fremtiden. Greit å starte smått og bearbeide kunnskap over tid. Takk for gode råd!

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
Tilbake
Topp