Lavkarbo Lite lager oppskrift

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Alle som synes lyse og lette lagere er noe skvip, får se en annen vei...

Er det noen som har brygget et vellykket lagerøl med amigase? Jeg får stadig spørsmål om dette, og tenkte å prøve en oppskrift med pilsmalt, vienna og munich/victory/melanoidin eller tilsvarende. Ser at noen bruker Sukrin for å gjenskape noe fylde, men det høres litt kvalmt ut. Noen erfaringer?

Har skissert en oppskrift her. Tenkte å bruke WLN4100 i gjæringskaret. Hvordan er holdbarheten på dette produktet. Har et rør i kjøleskapet, men mistenker det er rundt 2 år gammelt.

oltest_liteol_IMG_1779-1024x682.jpg
 
Alle som synes lyse og lette lagere er noe skvip, får se en annen vei...

Er det noen som har brygget et vellykket lagerøl med amigase? Jeg får stadig spørsmål om dette, og tenkte å prøve en oppskrift med pilsmalt, vienna og munich/victory/melanoidin eller tilsvarende. Ser at noen bruker Sukrin for å gjenskape noe fylde, men det høres litt kvalmt ut. Noen erfaringer?

Har skissert en oppskrift her. Tenkte å bruke WLN4100 i gjæringskaret. Hvordan er holdbarheten på dette produktet. Har et rør i kjøleskapet, men mistenker det er rundt 2 år gammelt.

Vis vedlegget 51742
Er den ikke litt mørk for sjangeren? Jeg har det for meg at de der er ganske lyse, men skal inrømme at jeg har veldig begrensa erfaring med dem. Og jeg ser et poeng i å dytte inn mer smak med de mørkere maltene, ja.

Jeg har brukt en liten dose sukrin i en graff, og det er ikke merkbart, mener jeg. Den var liten, bare 200 gram, men gjorde det den skulle, nemlig å slipe kantene av tørrheta.
 
Er den ikke litt mørk for sjangeren? Jeg har det for meg at de der er ganske lyse, men skal inrømme at jeg har veldig begrensa erfaring med dem. Og jeg ser et poeng i å dytte inn mer smak med de mørkere maltene, ja.

Jeg har brukt en liten dose sukrin i en graff, og det er ikke merkbart, mener jeg. Den var liten, bare 200 gram, men gjorde det den skulle, nemlig å slipe kantene av tørrheta.
Litt mørk, ja. Jeg ser at det er kommet ganske mange varianter av disse ølene etterhvert. Tenker at det ikke er pilsner som trenger å definere fargen. Lite fatøl og wiener – det tyder på litt mørkere øl. 9 EBC er uansett lysere enn det jeg tenker på som gylden. Det er ikke altfor mye malt og endel vann i oppskriften (OG 1.039)...
 
Tror du ikke det kan bli veldig tørt uten en form for sødme? Settene fra Ølbrygging skal ha 100g sukrin på 25 L til FG 1.002. Sukrin kan jo gi litt metallisk smak i store mengder, men burde nok ikke være noe problem med 100g. Vi har hatt gode erfaringer her med litt sukrin i en hjemmelaget eplesider med FG 1.001, uten sukrin er den tilnærmet udrikkelig annet enn som en liten appertif.
 
Anbefaler Sukrin Gold, (blanding av flere type søtningsmiddel). Bruker ofte dette, (i tillegg til sukker) i cider, det fungerer bra, og ingen metallisk smak, (stevia + andre søtningsmiddel forsterker smaken av sukker, så man kan benytte mindre.
Ja, sukker er selvsagt ikke aktuelt her, men poenget er at Sukrin Gold gir en "jevnere" smak enn én-komponent søtningsstoffene.
Kona foretrekker lite-øl, så planlegger å brygge noe sånt til henne. Tror det har noe for seg å dra på med litt mørkere malt, (så det ikke smaker Bud/billig flaskevann).
Har du smakt noen av de humlede alko-fri ølene? Jeg synes humle boter på mye i mangel av alkohol, (så lenge man får til litt fylde).
 
Tror du ikke det kan bli veldig tørt uten en form for sødme? Settene fra Ølbrygging skal ha 100g sukrin på 25 L til FG 1.002. Sukrin kan jo gi litt metallisk smak i store mengder, men burde nok ikke være noe problem med 100g. Vi har hatt gode erfaringer her med litt sukrin i en hjemmelaget eplesider med FG 1.001, uten sukrin er den tilnærmet udrikkelig annet enn som en liten appertif.
Ja, du kan ha et poeng der. Tenkte å splitte batchen – og prøve litt forskjellig. 100 g Sukrin gjør nok ikke så mye av seg :cool:
 
Anbefaler Sukrin Gold, (blanding av flere type søtningsmiddel). Bruker ofte dette, (i tillegg til sukker) i cider, det fungerer bra, og ingen metallisk smak, (stevia + andre søtningsmiddel forsterker smaken av sukker, så man kan benytte mindre.
Ja, sukker er selvsagt ikke aktuelt her, men poenget er at Sukrin Gold gir en "jevnere" smak enn én-komponent søtningsstoffene.
Kona foretrekker lite-øl, så planlegger å brygge noe sånt til henne. Tror det har noe for seg å dra på med litt mørkere malt, (så det ikke smaker Bud/billig flaskevann).
Har du smakt noen av de humlede alko-fri ølene? Jeg synes humle boter på mye i mangel av alkohol, (så lenge man får til litt fylde).
Ja, vi bruker Gold, og det er ganske godt på havregrynsgrøt osv. Tenkte faktisk også å teste litt tørrhumling i en ale-variant. Tror faktisk litt Simcoe + noe annet kan gjøre seg bra i et slik øl. Det er meldt dårlig vær i pinsen....
 
Sukrin Gold inneholder maltekstrakt, så den er ihvertfall delvis gjærbar. Vet ikke hvor store mengder maltekstrakt der er snakk om - og om det har noe å si - men jeg tror at det er bra å nevne det:)
 
Sukrin Gold inneholder maltekstrakt, så den er ihvertfall delvis gjærbar. Vet ikke hvor store mengder maltekstrakt der er snakk om - og om det har noe å si - men jeg tror at det er bra å nevne det:)
Stemmer det, Sukrin inneholder faktisk en god del karbohydrater. Det står dog på pakken at 98 % av dem ikke metaboliseres i kroppen. Dermed er de heller ikke gjærbare. (Kan være avførende i store mengder.) Trenger ikke ta hensyn til det, tror jeg. 1 % sukker og 7 kcal per 100 g.
 
Sist redigert:
Spennende med split batch. Hvis man karbonerer på flaske kunne man vel ha laget sukkerlake med både sukrin og sukker? Det er vel ingenting å tape på å ikke ha sukrin i gjæringskaret?
Ja, jeg lager nok bare en liten porsjon til hver boks beregnet ut fra 100 og 150 g per 25 liter. Karboneres på fat. Men jeg skal splitte mellom S-189 og US-05/tørrhumle. Dette er den morsomste delen av hjemmbryggingen.
 
Denne gjæren kan jo bli interessant for Lite bryggere :)

Se der, ja :) Ser på hjemmesidene at denne skal komme i 25 g pakning, men det har jeg ikke sett her hjemme. Det samme gjelder HA-18, som er samme type produkt beregnet på sterke øl/barleywine – men den er bare å finne i halvkilos pakninger.
 
Sist redigert:
Jeg har lyst til å brygge LITE-øl, men har noen spørsmål om temaet: Ved bruk av enzymet amigase får man nærmere full nedbryting av stivelse til gjærbart sukker. Det resulterer i høyere alkoholnivå og selvsagt et øl med lavt innhold av karbohydrater. Ølet blir tørt, men det kan justeres ved å tilsette f.eks. sukrin. Men jeg har også lest at man kan få et tydelig alkoholstikk. Jeg er ikke så opptatt av å ha høy alkoholstyrke i ølet, så jeg lurer på om det kan være en løsning å justere med å redusere maltmengden. En ulempe da vil vel kanskje bli at ølet blir litt tynt? Hvordan kan jeg løse dette? Ønsker ikke et tørt øl og vil beholde en rik maltsmak. Brygger med BIAB dersom det har noe å si.
 
Du må skru ned maltmengden ja. Ellers havner du strengt tatt på samme kalorinivå, bare et kunstig høyt og ubalansert alkoholnivå. Ølet blir tynnere, men noe må man ofre for selv å bli tynnere. :)
Jeg lagde ett på 4,6% i november. Satte attenuasjon manuelt til 100% med WLP830. Gikk helt fint. Ølet glir ned, men smakt bedre. Det gjelder nå strengt tatt alle andre LITE-øl også.
Når det gjelder å øke fylde, så var du jo selv inne på ufermenterbare søtningskilder. Ikke prøvd selv. Sukkerartene i spesialmalt vil jo bli spist opp, men mulig du får med en del av smakene slik at det bidrar positivt. Jeg har kun prøvd en pils, og har sånn sett begrenset erfaringsgrunnlag.
 
Jeg har lyst til å brygge LITE-øl, men har noen spørsmål om temaet: Ved bruk av enzymet amigase får man nærmere full nedbryting av stivelse til gjærbart sukker. Det resulterer i høyere alkoholnivå og selvsagt et øl med lavt innhold av karbohydrater. Ølet blir tørt, men det kan justeres ved å tilsette f.eks. sukrin. Men jeg har også lest at man kan få et tydelig alkoholstikk. Jeg er ikke så opptatt av å ha høy alkoholstyrke i ølet, så jeg lurer på om det kan være en løsning å justere med å redusere maltmengden. En ulempe da vil vel kanskje bli at ølet blir litt tynt? Hvordan kan jeg løse dette? Ønsker ikke et tørt øl og vil beholde en rik maltsmak. Brygger med BIAB dersom det har noe å si.
Hm, jeg tenker at om du bruker spesial malt og for eksempel rug, så trur jeg du vil ha litt å gå på. Jeg er også veldig interessert i dette som sagt, så spennede om du finner ut av noe lurt! jeg er gjerne med å forsker på det :)
 
Tilbake
Topp