Lavkarbo (”Lite”) lager oppskrift

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Alle som synes lyse og lette lagere er noe skvip, får se en annen vei...

Er det noen som har brygget et vellykket lagerøl med amigase? Jeg får stadig spørsmål om dette, og tenkte å prøve en oppskrift med pilsmalt, vienna og munich/victory/melanoidin eller tilsvarende. Ser at noen bruker Sukrin for å gjenskape noe fylde, men det høres litt kvalmt ut. Noen erfaringer?

Har skissert en oppskrift her. Tenkte å bruke WLN4100 i gjæringskaret. Hvordan er holdbarheten på dette produktet. Har et rør i kjøleskapet, men mistenker det er rundt 2 år gammelt.

oltest_liteol_IMG_1779-1024x682.jpg
 

Finn Berger

Moderator
Alle som synes lyse og lette lagere er noe skvip, får se en annen vei...

Er det noen som har brygget et vellykket lagerøl med amigase? Jeg får stadig spørsmål om dette, og tenkte å prøve en oppskrift med pilsmalt, vienna og munich/victory/melanoidin eller tilsvarende. Ser at noen bruker Sukrin for å gjenskape noe fylde, men det høres litt kvalmt ut. Noen erfaringer?

Har skissert en oppskrift her. Tenkte å bruke WLN4100 i gjæringskaret. Hvordan er holdbarheten på dette produktet. Har et rør i kjøleskapet, men mistenker det er rundt 2 år gammelt.

Vis vedlegget 51742
Er den ikke litt mørk for sjangeren? Jeg har det for meg at de der er ganske lyse, men skal inrømme at jeg har veldig begrensa erfaring med dem. Og jeg ser et poeng i å dytte inn mer smak med de mørkere maltene, ja.

Jeg har brukt en liten dose sukrin i en graff, og det er ikke merkbart, mener jeg. Den var liten, bare 200 gram, men gjorde det den skulle, nemlig å slipe kantene av tørrheta.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Er den ikke litt mørk for sjangeren? Jeg har det for meg at de der er ganske lyse, men skal inrømme at jeg har veldig begrensa erfaring med dem. Og jeg ser et poeng i å dytte inn mer smak med de mørkere maltene, ja.

Jeg har brukt en liten dose sukrin i en graff, og det er ikke merkbart, mener jeg. Den var liten, bare 200 gram, men gjorde det den skulle, nemlig å slipe kantene av tørrheta.
Litt mørk, ja. Jeg ser at det er kommet ganske mange varianter av disse ølene etterhvert. Tenker at det ikke er pilsner som trenger å definere fargen. Lite fatøl og wiener – det tyder på litt mørkere øl. 9 EBC er uansett lysere enn det jeg tenker på som gylden. Det er ikke altfor mye malt og endel vann i oppskriften (OG 1.039)...
 

Morten Sannerud

Norbrygg-medlem
Tror du ikke det kan bli veldig tørt uten en form for sødme? Settene fra Ølbrygging skal ha 100g sukrin på 25 L til FG 1.002. Sukrin kan jo gi litt metallisk smak i store mengder, men burde nok ikke være noe problem med 100g. Vi har hatt gode erfaringer her med litt sukrin i en hjemmelaget eplesider med FG 1.001, uten sukrin er den tilnærmet udrikkelig annet enn som en liten appertif.
 

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
Anbefaler Sukrin Gold, (blanding av flere type søtningsmiddel). Bruker ofte dette, (i tillegg til sukker) i cider, det fungerer bra, og ingen metallisk smak, (stevia + andre søtningsmiddel forsterker smaken av sukker, så man kan benytte mindre.
Ja, sukker er selvsagt ikke aktuelt her, men poenget er at Sukrin Gold gir en "jevnere" smak enn én-komponent søtningsstoffene.
Kona foretrekker lite-øl, så planlegger å brygge noe sånt til henne. Tror det har noe for seg å dra på med litt mørkere malt, (så det ikke smaker Bud/billig flaskevann).
Har du smakt noen av de humlede alko-fri ølene? Jeg synes humle boter på mye i mangel av alkohol, (så lenge man får til litt fylde).
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Tror du ikke det kan bli veldig tørt uten en form for sødme? Settene fra Ølbrygging skal ha 100g sukrin på 25 L til FG 1.002. Sukrin kan jo gi litt metallisk smak i store mengder, men burde nok ikke være noe problem med 100g. Vi har hatt gode erfaringer her med litt sukrin i en hjemmelaget eplesider med FG 1.001, uten sukrin er den tilnærmet udrikkelig annet enn som en liten appertif.
Ja, du kan ha et poeng der. Tenkte å splitte batchen – og prøve litt forskjellig. 100 g Sukrin gjør nok ikke så mye av seg :cool:
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Anbefaler Sukrin Gold, (blanding av flere type søtningsmiddel). Bruker ofte dette, (i tillegg til sukker) i cider, det fungerer bra, og ingen metallisk smak, (stevia + andre søtningsmiddel forsterker smaken av sukker, så man kan benytte mindre.
Ja, sukker er selvsagt ikke aktuelt her, men poenget er at Sukrin Gold gir en "jevnere" smak enn én-komponent søtningsstoffene.
Kona foretrekker lite-øl, så planlegger å brygge noe sånt til henne. Tror det har noe for seg å dra på med litt mørkere malt, (så det ikke smaker Bud/billig flaskevann).
Har du smakt noen av de humlede alko-fri ølene? Jeg synes humle boter på mye i mangel av alkohol, (så lenge man får til litt fylde).
Ja, vi bruker Gold, og det er ganske godt på havregrynsgrøt osv. Tenkte faktisk også å teste litt tørrhumling i en ale-variant. Tror faktisk litt Simcoe + noe annet kan gjøre seg bra i et slik øl. Det er meldt dårlig vær i pinsen....
 

Vladimir

Norbrygg-medlem
Sukrin Gold inneholder maltekstrakt, så den er ihvertfall delvis gjærbar. Vet ikke hvor store mengder maltekstrakt der er snakk om - og om det har noe å si - men jeg tror at det er bra å nevne det:)
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Sukrin Gold inneholder maltekstrakt, så den er ihvertfall delvis gjærbar. Vet ikke hvor store mengder maltekstrakt der er snakk om - og om det har noe å si - men jeg tror at det er bra å nevne det:)
Stemmer det, Sukrin inneholder faktisk en god del karbohydrater. Det står dog på pakken at 98 % av dem ikke metaboliseres i kroppen. Dermed er de heller ikke gjærbare. (Kan være avførende i store mengder.) Trenger ikke ta hensyn til det, tror jeg. 1 % sukker og 7 kcal per 100 g.
 
Sist redigert:

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Spennende med split batch. Hvis man karbonerer på flaske kunne man vel ha laget sukkerlake med både sukrin og sukker? Det er vel ingenting å tape på å ikke ha sukrin i gjæringskaret?
Ja, jeg lager nok bare en liten porsjon til hver boks beregnet ut fra 100 og 150 g per 25 liter. Karboneres på fat. Men jeg skal splitte mellom S-189 og US-05/tørrhumle. Dette er den morsomste delen av hjemmbryggingen.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Denne gjæren kan jo bli interessant for Lite bryggere :)

Se der, ja :) Ser på hjemmesidene at denne skal komme i 25 g pakning, men det har jeg ikke sett her hjemme. Det samme gjelder HA-18, som er samme type produkt beregnet på sterke øl/barleywine – men den er bare å finne i halvkilos pakninger.
 
Sist redigert:
Topp