Chit malt hos Brygg Selv

Brygg Selv meddelte meg idag at de starter salg av ChitMalt fra hovedlager i mindre kvanta så fort produktansvarlig får tid til å opprette produktnummer. Det tar litt tid før det kommer ut i butikkene.

Chit Malt har vært diskutert i en annen tråd, men jeg synes det kan være greit å legge ut denne meldingen så flere får dette med seg. For ordens skyld; tidligere har BryggSelv kun solgt dette i 25 kg sekker uten knusing.

Chit Malt har flere gode egenskaper som @Finn Berger beskriver det:

"Dette er malt som bare såvidt er maltet, dvs. at man har avbrutt spiringen i det de første tegn på røtter ("chit") kommer ut av kornet. Dermed er enzymene aktivert, og når man samtidig tørker skånsomt, får man bevart en veldig høy diastatisk kraft. I baking bruker man mjøl av slikt malt i små mengder fordi det bidrar til hevingen, og gir ei fin skorpe. For oss som bryggere kan den diastatiske kraften noen ganger også være interessant, men vikitigst er kanskje den lave modifiseringa, som betyr at de proteinene som gir godt skum, i mindre grad er brutt ned enn i det godt modifiserte maltet vi ellers bruker."

Da er det bare å løpe å kjøpe!. For videre diskusjon foreslår jeg at vi holder oss til den etablerte tråden vi holder oss til den etablerte tråden
 
Brygg Selv meddelte meg idag at de starter salg av ChitMalt fra hovedlager i mindre kvanta så fort produktansvarlig får tid til å opprette produktnummer. Det tar litt tid før det kommer ut i butikkene.

Chit Malt har vært diskutert i en annen tråd, men jeg synes det kan være greit å legge ut denne meldingen så flere får dette med seg. For ordens skyld; tidligere har BryggSelv kun solgt dette i 25 kg sekker uten knusing.

Chit Malt har flere gode egenskaper som @Finn Berger beskriver det:

"Dette er malt som bare såvidt er maltet, dvs. at man har avbrutt spiringen i det de første tegn på røtter ("chit") kommer ut av kornet. Dermed er enzymene aktivert, og når man samtidig tørker skånsomt, får man bevart en veldig høy diastatisk kraft. I baking bruker man mjøl av slikt malt i små mengder fordi det bidrar til hevingen, og gir ei fin skorpe. For oss som bryggere kan den diastatiske kraften noen ganger også være interessant, men vikitigst er kanskje den lave modifiseringa, som betyr at de proteinene som gir godt skum, i mindre grad er brutt ned enn i det godt modifiserte maltet vi ellers bruker."

Da er det bare å løpe å kjøpe!. For videre diskusjon foreslår jeg at vi holder oss til den etablerte tråden vi holder oss til den etablerte tråden
For å kommentere meg sjøl: Jeg er usikker på det der med enzymene nå. Jeg mener BestMalz har endra beskrivelsen sin. Nå snakker de om "starterenzymer", som jeg ikke helt skjønner hva er. Kornet inneholder jo enzymer som ikke nødvendigvis blir med over i maltet, og det kan kanskje være noen slike? De påstår i alle fall at disse enzymene øker utbyttet.

Den diastatiske krafta er den samme som i pilsmaltet deres, i følge dataarkene, 250. Så det skulle ikke være noen grunn til bekymring for konversjonen av stivelsen når en bruker dette maltet.

Castle har valsa chitmalt, som jeg har kjøpt fra Ølbrygging. De sier: "Flaket bygg malt er kortmaltet bygg slik at den ikke inneholder noen enzymer. Den brukes for å øke skumfastheten." Det må være en misforståelse at maltinga fører til at enzymene mangler, men det er kansje mulig at varmen under valsinga har tatt knekken på amylasen?

For øvrig flott at chitmalt blir å få tak i på vanlig måte.
 
Castle har valsa chitmalt, som jeg har kjøpt fra Ølbrygging. De sier: "Flaket bygg malt er kortmaltet bygg slik at den ikke inneholder noen enzymer. Den brukes for å øke skumfastheten." Det må være en misforståelse at maltinga fører til at enzymene mangler, men det er kansje mulig at varmen under valsinga har tatt knekken på amylasen?

For øvrig flott at chitmalt blir å få tak i på vanlig måte.

Jeg har slitt med skumdannelse i et belgisk, mørkt øl (Chimayish-klone). Karbonering har vært tilfredstillende, glassene bruker jeg til andre øl og har ikke samme problemet. Skummet forsvinner praktisk talt med en gang. Brukte ca. 8% torrefied wheat uten at det ser ut som det hjelper.

Jeg vurderer å erstatte 5% av basemaltet med Castle sin "Flaket Bygg" på Brewshop som jeg tolker som har den samme effekten som er diskutert. Ut fra andre tråder som bla. referer til Scott Janish "New IPA" er dette mer sikkerstikk enn å bruke CaraPils/CaraFoam. Ny plan her:

1643367212932.png
 
Jeg har slitt med skumdannelse i et belgisk, mørkt øl (Chimayish-klone). Karbonering har vært tilfredstillende, glassene bruker jeg til andre øl og har ikke samme problemet. Skummet forsvinner praktisk talt med en gang. Brukte ca. 8% torrefied wheat uten at det ser ut som det hjelper.

Jeg vurderer å erstatte 5% av basemaltet med Castle sin "Flaket Bygg" på Brewshop som jeg tolker som har den samme effekten som er diskutert. Ut fra andre tråder som bla. referer til Scott Janish "New IPA" er dette mer sikkerstikk enn å bruke CaraPils/CaraFoam. Ny plan her:

Vis vedlegget 55449
Det er to faktorer som jobber i mot dannelsen av skum i sterke belgiske øl. Det ene er at oppskriftene ofte lener seg på sukkertilsetninger – og det andre er rett og slett alkoholnivået. Begge disse er skum negative. Belgiske bryggerier får det allikevel til – men de har nok noen prosess-hemmeligheter skjult i ermet.
 
Sist redigert:
Det kan i alle fall ikke skade.

Bruker du det lange steget på 72 grader? Hvis ikke, ville jeg prøvd det (også).

Nei - har ikke det fordi det oppsettet jeg kjører på med minibatcher ikke gir særlig temp-kontroll annet enn 1 steg. Men kan vurdere å brygge på annet oppsett dersom det kan hjelpe.
 
Nei - har ikke det fordi det oppsettet jeg kjører på med minibatcher ikke gir særlig temp-kontroll annet enn 1 steg. Men kan vurdere å brygge på annet oppsett dersom det kan hjelpe.
Har du ikke problem med skummet i andre øl, er det kanskje liten grunn til å styre så mye for å få brukt det steget. Det er ingen mirakelkur, men jeg har tru på at det har en viss virkning.
 
Har du ikke problem med skummet i andre øl, er det kanskje liten grunn til å styre så mye for å få brukt det steget. Det er ingen mirakelkur, men jeg har tru på at det har en viss virkning.
Har fatet en mørk skotsk øl med ca samme styrke- denne har flott skum.
 
Tilbake
Topp