"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Kan du tydeliggjøre denne?
Det er som @PetterL tolker det: Jeg tilsetter humla 2 min før kokeslutt, og så kjøler jeg kjapt ned til 80 grader og stopper der et kvarter.

@loebrygg Jeg skal ikke si at du tar feil; det har jeg ikke grunnlag for å si. Dette er en hjemmesnekra idé som i all enkelhet går ut på å kickstarte ekstraksjonen av aromaoljer uten at så mye av dem rekker å fordampe, og så ta ut resten gjennom å la humla trekke et kvarter på 80 grader. (Setter plata på 2 for å holde temperaturen på 80 gjennom hele kvarteret.)

Jeg bør vel ta med at jeg skrur varmen nesten helt ned de to minuttene jeg koker, slik at det så å si ikke er bevegelse i overflaten. Jeg kunne nok like gjerne ha tilsatt ved kokeslutt, og så bare venta et par minutter med å skru på kjølinga.

Jeg mener at oppskrifta på Ink & Dagger hadde en liknende instruks en gang: Skru av varmen, tilsette humla, vente 10 min. og så begynne aktiv kjøling? Det er nok derfra jeg har utvikla denne varianten.
 
Jeg bør vel ta med at jeg skrur varmen nesten helt ned de to minuttene jeg koker, slik at det så å si ikke er bevegelse i overflaten. Jeg kunne nok like gjerne ha tilsatt ved kokeslutt, og så bare venta et par minutter med å skru på kjølinga.

Jeg mener at oppskrifta på Ink & Dagger hadde en liknende instruks en gang: Skru av varmen, tilsette humla, vente 10 min. og så begynne aktiv kjøling? Det er nok derfra jeg har utvikla denne varianten.

Det er slik jeg pleier gjøre
 
Ulempen med den teknikken er at den kan variere mellom bryggeri-oppsett siden nedkjølingstiden vil variere.
Som det fremkommer er også oppskriften utydelig... siden flere av oss har tolket den forskjellig :)
Tenker jeg har den som 2min og ikke stopper på 15min@80C
 
Sist redigert:
På 15 liter tar det 10 min å komme ned til 90 C uten aktiv nedkjøling
Da har du noe å forholde deg til ;-)
 
Ulempen med den teknikken er at den kan variere mellom bryggeri-oppsett siden nedkjølingstiden vil variere.
Som det fremkommer er også oppskriften utydelig... siden flere av oss har tolket den forskjellig :)
Tenker jeg har den som 2min og ikke stopper på 15min@80C
Nedkjølingstida kan nok variere en del. Kjølevansstemperaturen er vel en viktig faktor, og sjølsagt volumet - og kjøleteknikken (kjølesprial eller motstrømskjøler). Jeg trur ikke det er veldig farlig, men jeg kunne jo kutte koketida til 1 minutt, f.eks. for å kompensere for varmere kjølevann om sommeren. Eller osv.... .
 
Det er som @PetterL tolker det: Jeg tilsetter humla 2 min før kokeslutt, og så kjøler jeg kjapt ned til 80 grader og stopper der et kvarter.

@loebrygg Jeg skal ikke si at du tar feil; det har jeg ikke grunnlag for å si. Dette er en hjemmesnekra idé som i all enkelhet går ut på å kickstarte ekstraksjonen av aromaoljer uten at så mye av dem rekker å fordampe, og så ta ut resten gjennom å la humla trekke et kvarter på 80 grader. (Setter plata på 2 for å holde temperaturen på 80 gjennom hele kvarteret.)

Jeg bør vel ta med at jeg skrur varmen nesten helt ned de to minuttene jeg koker, slik at det så å si ikke er bevegelse i overflaten. Jeg kunne nok like gjerne ha tilsatt ved kokeslutt, og så bare venta et par minutter med å skru på kjølinga.

Jeg mener at oppskrifta på Ink & Dagger hadde en liknende instruks en gang: Skru av varmen, tilsette humla, vente 10 min. og så begynne aktiv kjøling? Det er nok derfra jeg har utvikla denne varianten.
Hva synes du om denne teknikken sammenlignet med diphopping?
 
Hva synes du om denne teknikken sammenlignet med diphopping?
Diphopping er antakelig mer effektivt, men nå kjente jeg meg akkurat litt for lat til å styre med det - sjøl om det egentlig er en nokså moderat tillleggsbelastning:). Diphopping kan til en viss grad erstatte tørrhumling, og det kan ikke dette.

Og for all del; jeg er ikke på noen måte sikker på at dette er den mest effektive måten å bruke den siste tilsetninga på den varme sida på. Det har jeg ikke noe grunnlag for å påstå. Jeg "har bare en følelse" av at det funker ganske bra:).

Det var en av de amerikanske bryggeriguruene - altså proffbryggerguruene - som sa at han alltid ville ha med en tilsetning med kort koketid fordi det ga "noe" han ikke fikk på andre måter. Og så tenkte jeg at, javel - da kan man jo også kanskje prøve å få litt mer ut av den ved å skjøte den sammen med en stopp på 80. Og så passa det litt med den måten Ink & Dagger blei humla på.

Dette er ganske langt unna solid empirisk grunnlag for valg av metode:).
 
Jeg ville nok før ha stolt på oppskrifta fra Hopstore / Amundsen enn denne fra Ølbrygging. ;)


Sier ikke den det samme

.•Etter 60 min med koking start nedkjøling av vørter og stop ved ca 85 °C og tilsett ̈Hopstand ̈ humle, rør rundt og vent 15 min. After your 60 min boil, begin your cooling of wort and then stop at ca 85 °C and add ̈whirlpool ̈ hops, stir well and wait 15 min.
 
Er det ikke også noe man taper ved å tilsette WP-humla helt i slutten av kok enn når temperaturen har fått sunket til 80 eller enda lenger ned mot «cool pooling»-temperatur?

Har hørt et argument nylig om at stoffene som skal gå inn i biotransformeringen like gjerne kan hentes fra en solid WP-humling, og at det da var viktig stoffene ikke var utsatt for for høy temperatur.
 
Sist redigert:
Er det ikke også noe man taper ved å tilsette WP-humla helt i slutten av kok enn når temperaturen har fått sunket til 80 eller enda lenger ned mot «cool pooling»-temperatur?

Har hørt et argument nylig om at stoffene som skal gå inn i biotransformeringen like gjerne kan hentes fra en solid WP-himling, og at det da var viktig stoffene ikke var utsatt for for høy temperatur.
Jo, det gir nok mening. Voss bryggeri sin nydelige Oregonian har feks kun humle i WP såvidt jeg husker fra oppskriften.
 
Jeg jobber med årets utgave av Birger Eriksen og ønsker litt tilbakemeldinger.

Jeg ønsker smak og aroma av røyk, sjokolade og lakris. Samt litt av kryddernotene fra rug.

OG: 1.115
FG 1.042
IBU 100
BU: GU 0.87
ABV 11%

70% Weyermann pilsnermalt
10% Weyermann bøkerøkt malt
7% Viking rugmalt
6% Thomas Fawcett Krystal rugmalt
5% Weyermann Carafa special 2
2% Simpsons røstet malt

Jeg kunne tenkt meg at FG landet på rundt 1.030 ish og har leket meg litt med prosentandelen av basismaltet, men ender uansett på 1.042.
 
Jeg kunne tenkt meg at FG landet på rundt 1.030 ish og har leket meg litt med prosentandelen av basismaltet, men ender uansett på 1.042.
Hvilken gjær har du brukt? Er det Brewfather du bruker for å lage oppskrift? La inn samme malttyper som du med lik prosent i Brewfather, med AEB AY3 gjæren foreslår Brewfather så FG 1.024. Du har jo bare cirka 11% av malten som har dårligere utgjæringsgrad enn basemalt.

Du treffer ikke 100 EBC med den oppskrifta da. Blir mer som en superimperial brown ale.
 
Hvilken gjær har du brukt? Er det Brewfather du bruker for å lage oppskrift? La inn samme malttyper som du med lik prosent i Brewfather, med AEB AY3 gjæren foreslår Brewfather så FG 1.024. Du har jo bare cirka 11% av malten som har dårligere utgjæringsgrad enn basemalt.

Du treffer ikke 100 EBC med den oppskrifta da. Blir mer som en superimperial brown ale.
Nottingham
Beersmith

Nesten all spesial malt har oppgitt lindt verdi til 0 i BS. Det kan jo være her problemet ligger.

Mener BS også oppgir EBC over 100 her også. Jeg skal ta en ekstra titt i kveld.
 
Tilbake
Topp