loebrygg
Norbrygg-medlem
Øl kan jo bli oksidert selvom det er karbonertJa nå er det 30% co2 i de patronene så noe skal det jo på. Tenkte bare att da slapp en hvertfall tenke på oksydering
Øl kan jo bli oksidert selvom det er karbonertJa nå er det 30% co2 i de patronene så noe skal det jo på. Tenkte bare att da slapp en hvertfall tenke på oksydering
Remember what I told you about the Knicks? You wanted to put something more in there because it looked like something was "missing". Put some ice in your stomach. Run it there
The fewer ingredients you have, the better you learn how to use the ones you have, became my new motto after the incredibly boring grist that got hot-pitched wb-06, and which will be brewed again.![]()
Ser ikke noe feil med den oppskrifta, men jeg ville brukt en annen humle med mer bitterhet @60, både for å spare penger og for å få mindre grums i gryta.Etter å ha fulgt "andres oppskrifter" så godt det lar seg gjøre de fem første batchene, hvor fire av dem var allgrain kits fra Ølbrygging, er det på tide å prøve å rote litt til på egenhånd. Det vil si, når jeg blar i mange oppskrifter, hører med AI, og ser en røys med YT-videoer, er det begrenset hva som er "mitt", men det får våge seg.
Tenkte å starte smalt med få ingredienser. Dels for å ha noe å jobbe med videre, og dels for å lære om smak, bitterhet, humler og gjær, så jeg har prøvd å snekre sammen en SMaSH pilsner i den tyske arbeiderklassen.
Så for å sitere overskriften i tråden: Ser oppskriften min grei ut?
Digiboil 35L - BIAB
69.7% effektivitet
Bryggevolum: 21 L
Koketid: 60 min
Meskevann: 18.52 L
Skyllevann: 10 L @ 78 °C
Total vannmengde: 28.52 L
Kokevolum: 26.22 L
Gravity før kok: 1.041
Vitale verdier
Original Gravity: 1.047
Final Gravity: 1.009
IBU (Tinseth): 29
BU/GU: 0.62
Farge: 6.1 EBC
Mesk
Innmesk temperatur — 69.4 °C
Temperatur — 65 °C — 60 min
Mash Out — 78 °C — 10 min
Malt (4.5 kg)
4.5 kg (100%) — Weyermann Pilsner — Korn — 3.3 EBC
Humle (100 g)
35 g (20 IBU) — Tettnang 4.5% — Kok — 60 min
35 g (8 IBU) — Tettnang 4.5% — Kok — 10 min
30 g (2 IBU) — Tettnang 4.5% — Aroma — 20 min hopstand @ 75 °C
Hopstand ved 75 °C
Diverse
1 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mesk
5 g — Gypsum (CaSO4) — Mesk
3 ml — Lactol 80% — Mesk
1 g — Magnesium Chloride (MgCl2) — Mesk
0.5 stk — Whirlfloc — Kok — 15 min
0.32 g — Brewers Clarex — Primær
Gjær
2 pkg — Lallemand (LalBrew) Diamond Lager 80%
Gjæring
Primær til "SG" 75% (1.018) — 10 °C — 7 dager
Diacetylrest — 15 °C — 5 dager
CC ned 3 grader pr 12 timer — 3 °C — 5 dager
Fating — 4 °C — 12 PSI — 7 dager
Modning — 4 °C — 10 PSI — 14 dager
Karbonering: 2.4 CO2-vol
Vannprofil
Ca2+ 65
Mg2+ 7
Na+ 8
Cl- 39
SO42- 111
HCO3- 35
Setter pris på tilbakemeldinger som starter med "Jeg ville ..."![]()
Tettnang grumser? Og hvordan sparer jeg penger på å skifte bitterhumle?Ser ikke noe feil med den oppskrifta, men jeg ville brukt en annen humle med mer bitterhet @60, både for å spare penger og for å få mindre grums i gryta.
All humle lager grums. 100 g lager ti ganger mer grums enn ti gram.Tettnang grumser? Og hvordan sparer jeg penger på å skifte bitterhumle?
Det er også for å "gnite" litt at jeg valgte 100 gram av én humle![]()
Putte i fryseren og bruke senere er greit. Vakuumering er ikke et alternativ endaAll humle lager grums. 100 g lager ti ganger mer grums enn ti gram.
Hvis du kan bruke 10 g magnum @60 istedenfor 35 g tettnang er det billigere, og blir mindre grums. De 90 grammene som er igjen vakuumerer du, putter i fryseren og bruker seinere.
Det tenkte jeg også.samtidig er det jo greit å bruke opp en pose på et brygg uten å måtte sprette en ny
Så bli litt avveininger
Alle hjem bør ha en vakuummaskin.Putte i fryseren og bruke senere er greit. Vakuumering er ikke et alternativ enda
Det tenkte jeg også.
Men vil det kvalitetsmessig være bedre å redusere humlemengden? Grums og klarhet vs smak og behag?
Alle hjem bør ha en vakuummaskin.
Sant nok, men det sparer ihvertfall meg for mye matsvinn.Det er også en avveining
Jeg har mine grunner til ikke å ha
Horror vacuiDet er også en avveining
Jeg har mine grunner til ikke å ha
Horror vacui?
Jeg ville.. Brygget batchen et par liter større. Er det en 19-liter som skal fylles opp? Hvis du mesker inn med 18.5 liter så sitter du med cirka 14 før du begynner å skylle. Malten tar til seg 0,8-1 liter pr kilo. Hvis du da skal ha 28 liter til kok, må du skylle med 13-14 liter og ikke 10. Du vil koke vekk rundt 3.5 liter på en time som gir deg 24,5 etter kok. Så skal du tappe ren vørter, du får en liter eller to tap - kanskje 22 til gjæring da. Så blir det jo lite av pilsgjæren på gjæringstanken, men det skal godt gjøres om du får særlig mer ut enn 19 liter med 22 til gjæring.Setter pris på tilbakemeldinger som starter med "Jeg ville ..."![]()
"Hvis du eier mer enn 7 ting i tillegg til bryggeutstyret, er det tingene som eier deg"Heller omvendt egentlig, plass mangel og generel motstand mot å fylle opp med ting man egentlig ikke trenger
Liker at du la til; i tillegg ;-)"Hvis du eier mer enn 7 ting i tillegg til bryggeutstyret, er det tingene som eier deg".
Om man skal holde begjæret etter alt det unødvendige i sjakk, er bryggeutstyret nødvendigLiker at du la til; i tillegg ;-)
Heisann! Ja, supert. Her må jeg regne og tenkeJeg ville.. Brygget batchen et par liter større. Er det en 19-liter som skal fylles opp? Hvis du mesker inn med 18.5 liter så sitter du med cirka 14 før du begynner å skylle. Malten tar til seg 0,8-1 liter pr kilo. Hvis du da skal ha 28 liter til kok, må du skylle med 13-14 liter og ikke 10. Du vil koke vekk rundt 3.5 liter på en time som gir deg 24,5 etter kok. Så skal du tappe ren vørter, du får en liter eller to tap - kanskje 22 til gjæring da. Så blir det jo lite av pilsgjæren på gjæringstanken, men det skal godt gjøres om du får særlig mer ut enn 19 liter med 22 til gjæring.Om så, kan du bare tappe det på et par PET-flasker med en sukkerbit eller to nedi.
Ellers ser det jo ut som en fin oppskrift.