Trykkgjæring

Rolknut

Norbrygg-medlem
Jeg har prøve meg på trykkgjæring for første gang. Vestbrygg sitt ølsett Kølch, med US 05 gjær. Trykksatte med 0,5 bar ved 15 grader. Særs godt drikkendes etter 14 dg. Men spørsmålet mitt er, hvilken gjær bør ikke trykkgjæres, og hvilken anbefaler dere til trykkgjæring.
 
Jeg vil ikke anbefale us-05 ved 15 C i hvertfall. Tror 15 C er nedre grense for den gjæren og om du trykkgjærer i tilegg tror jeg ikke den vil trives så godt. Kølch gjær er det heller ikke
 
Jeg vil ikke anbefale us-05 ved 15 C i hvertfall. Tror 15 C er nedre grense for den gjæren og om du trykkgjærer i tilegg tror jeg ikke den vil trives så godt. Kølch gjær er det heller ikke
Dette er jeg klar over, men oppskrifta jeg følgte sa dette. Ølen ble faktisk god.
 
Ja, ok da er det jo greit. Går sikkert om man bruker nok gjær. Leste spørsålet litt fort, men det er vel egentlig ingen gjær du ikke kan trykkgjære.
Kommer litt ann på hensikten
 
Ja, ok da er det jo greit. Går sikkert om man bruker nok gjær. Leste spørsålet litt fort, men det er vel egentlig ingen gjær du ikke kan trykkgjære.
Kommer litt ann på hensikten
Hensikten er de typer gjær der gjeren skal ha en smaksprofil på ølet. Har fortått det slik at under trykk forsvinner gjærens egenskap til å sette sin profil på ølet.
 
Hensikten er de typer gjær der gjeren skal ha en smaksprofil på ølet. Har fortått det slik at under trykk forsvinner gjærens egenskap til å sette sin profil på ølet.

Eller kompansere for for høy temperatur der du ønsker et nøytralt preg. Ofte lagere som helst skal gjæres lavt
Da trykk undertrykker produksjonen av f.eks estere. Et øl der du øsker det ser jeg f.eks ikke hensikten
 
Hadde glemt denne tråden. Lærdommen min er vel at repitching av gjær som har vært utsatt for trykkgjæring tidligere ikke er god praksis. Tror ikke jeg har gjort det siden 2020. Har en batch nå som er ferdiggjæret på 3. gen Novalager. Ikke trykksatt. Oppførerer seg normalt, men er jo beregnet på høyere temp. Vi har for øvrig bedre erfaring med hvilke lagergjærstammer som tåler høyere temperatur nå, takket være gode folk på forumet som deler av sine erfaringer og eksperimenter. Jeg har ikke samme behovet for trykkgjæring nå som tidligere. Men som alltid: det som fungerer hos andre fungerer hos andre.
 
Sist redigert:
Hadde glemt denne tråden. Lærdommen min er vel at repitching av gjær som har vært utsatt for trykkgjæring tidligere ikke er god praksis. Tror ikke jeg har gjort det siden 2020. Har en batch nå som er ferdiggjæret på 3. gen Novalager. Ikke trykksatt. Oppførerer seg normalt, men er jo beregnet på høyere temp. Vi har for øvrig bedre erfaring med hvilke lagergjærstammer som tåler høyere temperatur nå, takket være gode folk på forumet som deler av sine erfaringer og eksperimenter. Jeg har ikke samme behovet for trykkgjæring nå som tidligere. Men som alltid: det som fungerer hos andre fungerer hos andre.
Novalager har idealsone fra 10 til 20 grader i følge Lallemand, så du kan godt gjære den på vanlig lav lagertemperatur.

Jeg har testa den på en pils på 15 grader, og det fungerte fint. Men jeg oppfatter den ikke som en lagergjær. Det smakte definitivt ikke pils av den pilsen. Den blei altfor "clean". Derimot var den suveren til å lage old school IPA med:).
 
Sist redigert:
Jeg er litt uvitende om gjæring under trykk, så dere får ha meg unnskylt... Har det noe for seg å gjære på veldig lavt trykk, vs. ingen trykk? F.eks. 0,1 bar? Eller er det neglisjerbar forskjell om trykket er så lavt? Spør fordi jeg har en av de beryktede (eller var det berømte?) "Rofus" koniske tankene, og må innrømme at jeg stoler heller lite på PDF'en som sier "MAX 2 BAR". 0,1 eller 0,2 er jeg ikke så bekymret for - men har det noen verdi (om det er ønskelig å oppnå f.eks. mindre gjærsmak)?
 
Jeg har utstyr for trykkgjæring - men bruker det ikke.
Setter på litt trykk når jeg kaldkrasjer for å unngå luft inn.
0,1 bar trykk tror jeg ikke du merker. Mange som trykkgjærer bruker rundt 0,5 bar.

Ønsker du å redusere gjærsmak ville jeg gått for gjærtyper som gir lite karakter. Nottingham, House Ale, W34/70...

Ulempen med gjærstammer som bidrar lite er at resultatet blir deretter - lite egenart. Vil du fremheve maltet er S-04 og andre engelske gjærstammer behjelpelig, ønsker du å fremheve humla velger du en gjær som bidrar, som Verdant, New England...

Eneste grunn til å gjære under trykk må etter mine begreper være om du MÅ gjære på høyere temperaturer enn det gjæren er beregnet for, type gjære pils på høy temperatur. Da ønsker du å redusere overdreven esterproduksjon.
Selv da ville jeg valgt en lagergjær som tåler høy temperatur, som Novolager.
 
Jeg er litt uvitende om gjæring under trykk, så dere får ha meg unnskylt... Har det noe for seg å gjære på veldig lavt trykk, vs. ingen trykk? F.eks. 0,1 bar? Eller er det neglisjerbar forskjell om trykket er så lavt? Spør fordi jeg har en av de beryktede (eller var det berømte?) "Rofus" koniske tankene, og må innrømme at jeg stoler heller lite på PDF'en som sier "MAX 2 BAR". 0,1 eller 0,2 er jeg ikke så bekymret for - men har det noen verdi (om det er ønskelig å oppnå f.eks. mindre gjærsmak)?
Hvis du har en halv bar trykk under stormgjæringen så vil du kunne redusere smaksbidrag fra gjæren. Ved 0.1 bar så er spundingventilen effektivt en gjærlås som slipper ut overtrykket, som Terje sier er det nok ikke merkbart. Til og med plastbøttene tåler ofte 1 psi selv om lokket vil bule littegrann.

Jeg gjærer sjeldent under trykk, men ved noen tilfeller har det vært nødvendig. Holder meg da til forholdsvis lavt trykk, 0.3-0.5 bar. Krausenglade gjærsorter kan til en viss grad tøyles ved å gjæres under trykk. Merk at hvis man slipper av trykket på tanken, så vil ølet bli turbid og kunne skumme en god del. En god regel er å unngå trykkfall i gjæringstanken særlig når man skal overføre til fat.

En nyttig innføring fra Ølbrygging.no

Det er flere informative videoer om gjæring under trykk på youtube. Legger ved et par her.

 
Hvis du har en halv bar trykk under stormgjæringen så vil du kunne redusere smaksbidrag fra gjæren. Ved 0.1 bar så er spundingventilen effektivt en gjærlås som slipper ut overtrykket, som Terje sier er det nok ikke merkbart. Til og med plastbøttene tåler ofte 1 psi selv om lokket vil bule littegrann.

Jeg gjærer sjeldent under trykk, men ved noen tilfeller har det vært nødvendig. Holder meg da til forholdsvis lavt trykk, 0.3-0.5 bar. Krausenglade gjærsorter kan til en viss grad tøyles ved å gjæres under trykk. Merk at hvis man slipper av trykket på tanken, så vil ølet bli turbid og kunne skumme en god del. En god regel er å unngå trykkfall i gjæringstanken særlig når man skal overføre til fat.

En nyttig innføring fra Ølbrygging.no

Det er flere informative videoer om gjæring under trykk på youtube. Legger ved et par her.

Dersom man havner i den fella at en misser trykk og får mye skum, er det da noen gode tips å få.
 
Tilbake
Topp