Allgrain Tradisjonell Norsk Juleøl nybegynnerproblemer

ArmerOgBein

Norbrygg-medlem
Hei!

Er fersk på dette så usikkerheten sprer seg noe, dette iblandet noen nybegynnerfeil så blir det interessant.

Jeg har brygget Tradisjonell Norsk Juleøl allgrain kit fra Ølbrygging. Bryggingen gikk fint, fikk den ned til 22C° ved kjøling før jeg satte den på 11C° i ferminatoren og puttet en graviator oppi. ølet nådde 11 C° ila ca 4 timer. Gjæren er Fermentis W-34/70.

Her begynte noe av feilene, jeg glemte og kalibrere graviatoren. Så OG er målt til 1.048, estimert i oppskriften var 1.066.

De 4 første dagene har SG falt til 1.011 estimert i oppskrift 1.016. gjæringen virker å flate ut nå men vil sikkert falle et par poeng til.

Her kan det jo være flere ting, at OG egentlig var høyere så jeg driver med helt feil tall fra bunnen av pga ukalibrert måleverktøy, men når gjæringen fremstår som mer eller mindre ferdig nå så blir det rett at den skal stå i 17 dager til som det står i oppskriften? Den skal opp til 15C° de tre siste dagene i ferminatoren. Fortsetter det å gjære svakt lenge? Eller er de siste 17 dagene for andre ting? Og hva skal de siste tre dagene med 15 grader gjøre? Har ikke gjæren mest sannsynlig tatt seg ferie da?

Syns den falt overraskende fort under forventet FG. Er dette normalt? Eller kan jeg anta at OG mest sannsynlig var en del høyere enn målte 1.048? Syns bryggingen gikk veldig bra og ble litt overrasket over så lavt utbytte.

Setter stor pris på innspill og erfaringer her!
 
Hei!

Er fersk på dette så usikkerheten sprer seg noe, dette iblandet noen nybegynnerfeil så blir det interessant.

Jeg har brygget Tradisjonell Norsk Juleøl allgrain kit fra Ølbrygging. Bryggingen gikk fint, fikk den ned til 22C° ved kjøling før jeg satte den på 11C° i ferminatoren og puttet en graviator oppi. ølet nådde 11 C° ila ca 4 timer. Gjæren er Fermentis W-34/70.

Her begynte noe av feilene, jeg glemte og kalibrere graviatoren. Så OG er målt til 1.048, estimert i oppskriften var 1.066.

De 4 første dagene har SG falt til 1.011 estimert i oppskrift 1.016. gjæringen virker å flate ut nå men vil sikkert falle et par poeng til.

Her kan det jo være flere ting, at OG egentlig var høyere så jeg driver med helt feil tall fra bunnen av pga ukalibrert måleverktøy, men når gjæringen fremstår som mer eller mindre ferdig nå så blir det rett at den skal stå i 17 dager til som det står i oppskriften? Den skal opp til 15C° de tre siste dagene i ferminatoren. Fortsetter det å gjære svakt lenge? Eller er de siste 17 dagene for andre ting? Og hva skal de siste tre dagene med 15 grader gjøre? Har ikke gjæren mest sannsynlig tatt seg ferie da?

Syns den falt overraskende fort under forventet FG. Er dette normalt? Eller kan jeg anta at OG mest sannsynlig var en del høyere enn målte 1.048? Syns bryggingen gikk veldig bra og ble litt overrasket over så lavt utbytte.

Setter stor pris på innspill og erfaringer her!
Glem alle sånne idiotiske angivelser av hvor lenge ølet skal stå før ... osv. Det er hva som skjer i løpet av gjæringsprosessen som avgjør hva du skal gjøre.

Jeg er rimelig skeptisk til sånne tekniske duppeditter. Skaff et hydrometer, det gir deg riktige målinger du ikke trenger å fundere på om var riktige. I alle fall som nybegynner er det viktig; du har ingen erfaringer å støtte deg på for å kunne vurdere om elektronikken lurer deg eller ikke.

Poenget med å sette opp temperaturen til 15 grader er å bli kvitt diacetyl -en usmak du ikke vil ha i ølet. (Smøraktig smak). Det skal gjøres når du er ferdig med 3/4 av forventa utgjæring. (Hvis OG er 1.050, og forventa FG er 1010, skal du sette opp temperaturen når du har nådd 1.020.)

Gi f... i hva oppskrifta sier. Følg med på gjærlåsen. Ølet skal ikke tappes opp før det er ro der. Det kan godt ta tre uker - eller til og med mer. Gjæren bruker denne tida til å rydde unna usmaker i ølet. Tålmodighetea får sin belønning i form av et bedre øl:).
 
Først; dette går bra. Du kommer til å få et godt øl som du vil være stolt av. Velkommen til en trivelig hobby, og velkommen til et hyggelig og kunnskapsrikt forum.
Dernest:
Det er godt mulig du endte noe under 1.066, men trolig ikke så lavt som du målte. Slike instrumenter er usikre, selv når de er kalibrert. Bruk de til å finne ut om ølet gjærer og få en pekepinn på når det er ferdig.
Ølet er nok ferdig med stormgjæringen nå. Nå kan du sette opp temperaturen til 15 grader for å gi gjæren hjelp til å rydde opp. La ølet stå en god ukes tid der, så er det nok ferdig. Kanskje vil du se noe reduksjon i SG. Ser du ingen endring de siste 4 dagene er du nok klar for tapping.
Tapper til flasker eller fat?
 
Hei!

Er fersk på dette så usikkerheten sprer seg noe, dette iblandet noen nybegynnerfeil så blir det interessant.

Jeg har brygget Tradisjonell Norsk Juleøl allgrain kit fra Ølbrygging. Bryggingen gikk fint, fikk den ned til 22C° ved kjøling før jeg satte den på 11C° i ferminatoren og puttet en graviator oppi. ølet nådde 11 C° ila ca 4 timer. Gjæren er Fermentis W-34/70.

Her begynte noe av feilene, jeg glemte og kalibrere graviatoren. Så OG er målt til 1.048, estimert i oppskriften var 1.066.

De 4 første dagene har SG falt til 1.011 estimert i oppskrift 1.016. gjæringen virker å flate ut nå men vil sikkert falle et par poeng til.

Her kan det jo være flere ting, at OG egentlig var høyere så jeg driver med helt feil tall fra bunnen av pga ukalibrert måleverktøy, men når gjæringen fremstår som mer eller mindre ferdig nå så blir det rett at den skal stå i 17 dager til som det står i oppskriften? Den skal opp til 15C° de tre siste dagene i ferminatoren. Fortsetter det å gjære svakt lenge? Eller er de siste 17 dagene for andre ting? Og hva skal de siste tre dagene med 15 grader gjøre? Har ikke gjæren mest sannsynlig tatt seg ferie da?

Syns den falt overraskende fort under forventet FG. Er dette normalt? Eller kan jeg anta at OG mest sannsynlig var en del høyere enn målte 1.048? Syns bryggingen gikk veldig bra og ble litt overrasket over så lavt utbytte.

Setter stor pris på innspill og erfaringer her!
Et lite tillegg: Kjøl ned til den temperaturen du skal gjære på før du tilsetter gjæren. Gjær liker ikke raske temperaturendringer. Det stresser den, og den reagerer med å produsere stoffer vi ikke like smaken på.

Dette er hva teorien sier. Jeg skal ikke si at du kommer til å oppleve noen katastrofe, men erfaringa mi er at det er lurt å holde seg til "best practices" - sjøl om det kan drie seg om små nyanser i det endelige resultatet.
 
Først; dette går bra. Du kommer til å få et godt øl som du vil være stolt av. Velkommen til en trivelig hobby, og velkommen til et hyggelig og kunnskapsrikt forum.
Dernest:
Det er godt mulig du endte noe under 1.066, men trolig ikke så lavt som du målte. Slike instrumenter er usikre, selv når de er kalibrert. Bruk de til å finne ut om ølet gjærer og få en pekepinn på når det er ferdig.
Ølet er nok ferdig med stormgjæringen nå. Nå kan du sette opp temperaturen til 15 grader for å gi gjæren hjelp til å rydde opp. La ølet stå en god ukes tid der, så er det nok ferdig. Kanskje vil du se noe reduksjon i SG. Ser du ingen endring de siste 4 dagene er du nok klar for tapping.
Tapper til flasker eller fat?
Jeg vil insistere på rådet om ikke å tappe opp før det er helt stille i gjærlåsen - sjøl om SG ikke endrer seg. Jeg trur til og med det er veldig lurt. Så lenge det plopper bare litt forteller det deg at det foregår noe nede i dypet som du ikke vil avbryte. Gjærlåsen er din beste venn - en enda bedre venn enn hydrometeret, og det sier ikke lite:). (Men du skal være veldig sikker på at karet ditt er helt tett om du skal stole fullt og helt på gjærlåsen.)
 
Hei!

Er fersk på dette så usikkerheten sprer seg noe, dette iblandet noen nybegynnerfeil så blir det interessant.

Jeg har brygget Tradisjonell Norsk Juleøl allgrain kit fra Ølbrygging. Bryggingen gikk fint, fikk den ned til 22C° ved kjøling før jeg satte den på 11C° i ferminatoren og puttet en graviator oppi. ølet nådde 11 C° ila ca 4 timer. Gjæren er Fermentis W-34/70.

Her begynte noe av feilene, jeg glemte og kalibrere graviatoren. Så OG er målt til 1.048, estimert i oppskriften var 1.066.

De 4 første dagene har SG falt til 1.011 estimert i oppskrift 1.016. gjæringen virker å flate ut nå men vil sikkert falle et par poeng til.

Her kan det jo være flere ting, at OG egentlig var høyere så jeg driver med helt feil tall fra bunnen av pga ukalibrert måleverktøy, men når gjæringen fremstår som mer eller mindre ferdig nå så blir det rett at den skal stå i 17 dager til som det står i oppskriften? Den skal opp til 15C° de tre siste dagene i ferminatoren. Fortsetter det å gjære svakt lenge? Eller er de siste 17 dagene for andre ting? Og hva skal de siste tre dagene med 15 grader gjøre? Har ikke gjæren mest sannsynlig tatt seg ferie da?

Syns den falt overraskende fort under forventet FG. Er dette normalt? Eller kan jeg anta at OG mest sannsynlig var en del høyere enn målte 1.048? Syns bryggingen gikk veldig bra og ble litt overrasket over så lavt utbytte.

Setter stor pris på innspill og erfaringer her!
Glemte å si Velkommen hit:)! Håper virkelig du får et godt øl - og at du fortsetter å bruke forumet, som er en virkelig fantastisk ressurs:). Og så kan du jo vurdere å bli medlem av Norbrygg, også. Vi har mer enn bare forumet å by på:). (Jeg sitter nettopp og hygger meg med en dry stout som jeg er skikkelig fornøyd med. Og jeg er 100% sikker på at det ølet aldri hadde blitt til om det ikke hadde vært for Norbrygg, og dette forumet.)
 
Jeg vil insistere på rådet om ikke å tappe opp før det er helt stille i gjærlåsen
Så lenge at fermenteringsbeholderen er tett. Tryggest er uansett en måling over flere dagers tid. Man kan til og med bli lurt til å tro at det fortsatt er gjæringsaktivitet hvis det blir dårlig vær og atmosfærisk trykk synker. Holder man seg til praksisen med stabil SG over tre døgn så har gjæren og fått tid på seg til å rydde opp biproduktene fra fermenteringen. Enig med deg at manuelle instrumenter er det beste.
 
Glem alle sånne idiotiske angivelser av hvor lenge ølet skal stå før ... osv. Det er hva som skjer i løpet av gjæringsprosessen som avgjør hva du skal gjøre.

Jeg er rimelig skeptisk til sånne tekniske duppeditter. Skaff et hydrometer, det gir deg riktige målinger du ikke trenger å fundere på om var riktige. I alle fall som nybegynner er det viktig; du har ingen erfaringer å støtte deg på for å kunne vurdere om elektronikken lurer deg eller ikke.

Poenget med å sette opp temperaturen til 15 grader er å bli kvitt diacetyl -en usmak du ikke vil ha i ølet. (Smøraktig smak). Det skal gjøres når du er ferdig med 3/4 av forventa utgjæring. (Hvis OG er 1.050, og forventa FG er 1010, skal du sette opp temperaturen når du har nådd 1.020.)

Gi f... i hva oppskrifta sier. Følg med på gjærlåsen. Ølet skal ikke tappes opp før det er ro der. Det kan godt ta tre uker - eller til og med mer. Gjæren bruker denne tida til å rydde unna usmaker i ølet. Tålmodighetea får sin belønning i form av et bedre øl:).
Takk for godt og utdypende svar!!
 
Først; dette går bra. Du kommer til å få et godt øl som du vil være stolt av. Velkommen til en trivelig hobby, og velkommen til et hyggelig og kunnskapsrikt forum.
Dernest:
Det er godt mulig du endte noe under 1.066, men trolig ikke så lavt som du målte. Slike instrumenter er usikre, selv når de er kalibrert. Bruk de til å finne ut om ølet gjærer og få en pekepinn på når det er ferdig.
Ølet er nok ferdig med stormgjæringen nå. Nå kan du sette opp temperaturen til 15 grader for å gi gjæren hjelp til å rydde opp. La ølet stå en god ukes tid der, så er det nok ferdig. Kanskje vil du se noe reduksjon i SG. Ser du ingen endring de siste 4 dagene er du nok klar for tapping.
Tapper til flasker eller fat?
Tapper dette til flasker, normalt sett til fat, men juleølet flaskes, har manuelle instrumenter og, men tenkte jeg skulle rote minst mulig rundt oppi der nå. Får ta og måle manuelt, eller, jeg burde vel fiske ut den duppeditten oppi der og slenge den i 20 grader vann og prøve å finne avviket.
 
Så lenge at fermenteringsbeholderen er tett. Tryggest er uansett en måling over flere dagers tid. Man kan til og med bli lurt til å tro at det fortsatt er gjæringsaktivitet hvis det blir dårlig vær og atmosfærisk trykk synker. Holder man seg til praksisen med stabil SG over tre døgn så har gjæren og fått tid på seg til å rydde opp biproduktene fra fermenteringen. Enig med deg at manuelle instrumenter er det beste.
Her lærer man mye! Takk takk!
 
Glemte å si Velkommen hit:)! Håper virkelig du får et godt øl - og at du fortsetter å bruke forumet, som er en virkelig fantastisk ressurs:). Og så kan du jo vurdere å bli medlem av Norbrygg, også. Vi har mer enn bare forumet å by på:). (Jeg sitter nettopp og hygger meg med en dry stout som jeg er skikkelig fornøyd med. Og jeg er 100% sikker på at det ølet aldri hadde blitt til om det ikke hadde vært for Norbrygg, og dette forumet.)
Takk takk! Skal melde meg inn!
 
Jeg vil insistere på rådet om ikke å tappe opp før det er helt stille i gjærlåsen - sjøl om SG ikke endrer seg. Jeg trur til og med det er veldig lurt. Så lenge det plopper bare litt forteller det deg at det foregår noe nede i dypet som du ikke vil avbryte. Gjærlåsen er din beste venn - en enda bedre venn enn hydrometeret, og det sier ikke lite:). (Men du skal være veldig sikker på at karet ditt er helt tett om du skal stole fullt og helt på gjærlåsen.)
Mottatt!! Takker!
 
Sjekket nå og det kommer en boble hvert 7 sekund fremdeles, så det skjer fremdeles litt oppi der.
I min dry stout var ikke vannet flytta seg en millimeter fra klokka 16 i ettermiddag til nå. Syns det blir enklere å se om det er liv med blowoff slange. Da bare løfter jeg slangen ut av litermålet så vannet i slangen står så høyt som vannet i litermålet. Synker vannet, er det overtrykk i tanken som vil ut.
 
Så lenge at fermenteringsbeholderen er tett. Tryggest er uansett en måling over flere dagers tid. Man kan til og med bli lurt til å tro at det fortsatt er gjæringsaktivitet hvis det blir dårlig vær og atmosfærisk trykk synker. Holder man seg til praksisen med stabil SG over tre døgn så har gjæren og fått tid på seg til å rydde opp biproduktene fra fermenteringen. Enig med deg at manuelle instrumenter er det beste.
Jeg opplever ofte at ølet kan stå flere dager uten at SG flytter seg (og altså er FG), mens det samtidig fremdeles utvikles nok gass til at det plopper med lange mellomrom. Det betyr at gjæren holder på med å ta til seg noe karbonholdig, og det er det gunstig at den får lov til å fortsette med til det er slutt på stoffet. Jeg mener altså at måling av SG over to-tre dager ikke er nok.

Hørte også en av "guruene" (var det Kaminski?) si det samme for ei stund sida.

Du vil bare oppleve dette hvis gjæringskaret ditt er helt tett. Når trykket blir veldig lavt, skal det så å si ikke noe til av glipe før gassen heller tar den veien ut. Det er såpass med motstand i gjærlåsen. Jeg har opplevd at det har vært helt stille i gjærlåsen, men at det har kommet tilbake svak aktivitet etter at jeg har oppdaga at en av korkene i lokket til flatbottom'en var mulig å dra til bare litt hardere. Og da var den ganske godt dratt til allerede, den var ikke på noen måte løs.
 
Sjekket nå og det kommer en boble hvert 7 sekund fremdeles, så det skjer fremdeles litt oppi der.
Det vil jeg regne som ganske god aktivitet:). Det er når det går over minuttet at jeg begynner å bli utåmodig og forteller gjæren at den faktisk bør tenke på å slutte å plage folk og gå og legge seg:).
 
Jeg opplever ofte at ølet kan stå flere dager uten at SG flytter seg (og altså er FG), mens det samtidig fremdeles utvikles nok gass til at det plopper med lange mellomrom. Det betyr at gjæren holder på med å ta til seg noe karbonholdig, og det er det gunstig at den får lov til å fortsette med til det er slutt på stoffet. Jeg mener altså at måling av SG over to-tre dager ikke er nok.
Tanken er tett, er ikke en unitank men den tåler noen psi. Såpass trykk var det inni der ved gjæring av en Saison at når det tetta gjærlåsen og først ble til en lekkasje, så bøyde lokket seg (stål) og gjærspruten stod fire meter bortover gulvet. Var aktivitet igjen i dag tidlig når jeg tørrhumla, etter å ha tilsatt dextrose i går kveld. Det ble 50 gram Amarillo, 30 gram Centennial og 50 gram Simcoe til 65 liter. Burde sette sitt preg det, og om det er noe enzymer som kan hjelpe til så kanskje jeg ser 1.008 ish seinere denne uka. :)
 
Tanken er tett, er ikke en unitank men den tåler noen psi. Såpass trykk var det inni der ved gjæring av en Saison at når det tetta gjærlåsen og først ble til en lekkasje, så bøyde lokket seg (stål) og gjærspruten stod fire meter bortover gulvet. Var aktivitet igjen i dag tidlig når jeg tørrhumla, etter å ha tilsatt dextrose i går kveld. Det ble 50 gram Amarillo, 30 gram Centennial og 50 gram Simcoe til 65 liter. Burde sette sitt preg det, og om det er noe enzymer som kan hjelpe til så kanskje jeg ser 1.008 ish seinere denne uka. :)
Dextrosen (glukose) er jo 100% gjærbar, og så vil du rimeligvis oppleve at enzymene fra humla (særlig amyloglucosidase) hakker opp en del dekstriner til gjærbart sukker (glukose), så her vil nok SG droppe, ja:).

Hop Creep er litt uberegnelig, sida ulike humler bidrar ulikt, men jeg mener at jeg opplever et par prosentpoeng høyere utgjæring pga av dette.
 
Tilbake
Topp