ArmerOgBein
Norbrygg-medlem
Hei!
Er fersk på dette så usikkerheten sprer seg noe, dette iblandet noen nybegynnerfeil så blir det interessant.
Jeg har brygget Tradisjonell Norsk Juleøl allgrain kit fra Ølbrygging. Bryggingen gikk fint, fikk den ned til 22C° ved kjøling før jeg satte den på 11C° i ferminatoren og puttet en graviator oppi. ølet nådde 11 C° ila ca 4 timer. Gjæren er Fermentis W-34/70.
Her begynte noe av feilene, jeg glemte og kalibrere graviatoren. Så OG er målt til 1.048, estimert i oppskriften var 1.066.
De 4 første dagene har SG falt til 1.011 estimert i oppskrift 1.016. gjæringen virker å flate ut nå men vil sikkert falle et par poeng til.
Her kan det jo være flere ting, at OG egentlig var høyere så jeg driver med helt feil tall fra bunnen av pga ukalibrert måleverktøy, men når gjæringen fremstår som mer eller mindre ferdig nå så blir det rett at den skal stå i 17 dager til som det står i oppskriften? Den skal opp til 15C° de tre siste dagene i ferminatoren. Fortsetter det å gjære svakt lenge? Eller er de siste 17 dagene for andre ting? Og hva skal de siste tre dagene med 15 grader gjøre? Har ikke gjæren mest sannsynlig tatt seg ferie da?
Syns den falt overraskende fort under forventet FG. Er dette normalt? Eller kan jeg anta at OG mest sannsynlig var en del høyere enn målte 1.048? Syns bryggingen gikk veldig bra og ble litt overrasket over så lavt utbytte.
Setter stor pris på innspill og erfaringer her!
Er fersk på dette så usikkerheten sprer seg noe, dette iblandet noen nybegynnerfeil så blir det interessant.
Jeg har brygget Tradisjonell Norsk Juleøl allgrain kit fra Ølbrygging. Bryggingen gikk fint, fikk den ned til 22C° ved kjøling før jeg satte den på 11C° i ferminatoren og puttet en graviator oppi. ølet nådde 11 C° ila ca 4 timer. Gjæren er Fermentis W-34/70.
Her begynte noe av feilene, jeg glemte og kalibrere graviatoren. Så OG er målt til 1.048, estimert i oppskriften var 1.066.
De 4 første dagene har SG falt til 1.011 estimert i oppskrift 1.016. gjæringen virker å flate ut nå men vil sikkert falle et par poeng til.
Her kan det jo være flere ting, at OG egentlig var høyere så jeg driver med helt feil tall fra bunnen av pga ukalibrert måleverktøy, men når gjæringen fremstår som mer eller mindre ferdig nå så blir det rett at den skal stå i 17 dager til som det står i oppskriften? Den skal opp til 15C° de tre siste dagene i ferminatoren. Fortsetter det å gjære svakt lenge? Eller er de siste 17 dagene for andre ting? Og hva skal de siste tre dagene med 15 grader gjøre? Har ikke gjæren mest sannsynlig tatt seg ferie da?
Syns den falt overraskende fort under forventet FG. Er dette normalt? Eller kan jeg anta at OG mest sannsynlig var en del høyere enn målte 1.048? Syns bryggingen gikk veldig bra og ble litt overrasket over så lavt utbytte.
Setter stor pris på innspill og erfaringer her!