Alt du nevner er jeg enig i, en av tingene jeg glemte å skrive, men som passer å legge til her, er at jeg opplever aldri gressmak eller hopburn, omså det er en NEIPA.Det er jo et par fordeler jeg kan tenke meg. Mindre tap i kokekjelen og ingen problemer med oksidering ved tørrhumling. Kan sikkert tappe tidligere og siden kontakttiden alltid vil være nok ved dip-hopping kontra om man humler på halen av gjæringstiden. Har ikke brygga noen øl den siste tiden hvor jeg har hatt behovet å teste metoden, men det kommer tidsnok anledninger.
Jeg koker 5-10 minutter, overfører 10% vørter til en erlenmeyerkolbe, kjøler det ned til ønsket temp i vannbad, tilsetter humle og lar det stå til jeg overfører til gjæringskar, dumper da hele sulamitten i karet rett før pitch.Når pleier dere dip hoppe? Før eller etter gjæring?
Og er det flere som har mye erfaring med det og kan si noe om aroma kontra vanlig WP/HS og tørrhumle?
Blir ikke det da egentlig veldig likt HS humle bare at du får med alt i gjæringskaret?Jeg koker 5-10 minutter, overfører 10% vørter til en erlenmeyerkolbe, kjøler det ned til ønsket temp i vannbad, tilsetter humle og lar det stå til jeg overfører til gjæringskar, dumper da hele sulamitten i karet rett før pitch.
Jo, men det blir da mer som 1 time hop stand i motsetning til 20min som jeg har kjørt tidligere. Jeg foretrekker å få batchen kjølt ned så fort jeg kan og da har dette blitt måten jeg liker å gjøre det påBlir ikke det da egentlig veldig likt HS humle bare at du får med alt i gjæringskaret?
Jo egentlig gjør det vel det, men det er nok som @PetterL nevner at du får 60min+ HS og hos meg virker det som en av de store fordelene ved det er at det driver vekk mye av det som gir gresssmaken og andre ymse ting.Blir ikke det da egentlig veldig likt HS humle bare at du får med alt i gjæringskaret?
Jo, men det blir da mer som 1 time hop stand i motsetning til 20min som jeg har kjørt tidligere. Jeg foretrekker å få batchen kjølt ned så fort jeg kan og da har dette blitt måten jeg liker å gjøre det på
Jeg opplever mindre gressmak og hopburn med 2 uker dip humle i karet enn jeg gjør med kun tørrhumle i 4 dager.Når jeg omsider har fått til en NEIPA som holder såpass standard at jeg serverer dem med stolthet, kommer noen trekkende med en ny teknikk. Selfølgelig. Life sucks, then you die.
Det er noe jeg ikke riktig forstår med dip hop. Jeg lar mine tørrhumle trekke bare noen få dager før jeg tar dem ut igjen for å unngå gressmak. Hvorfor blir det ikke gressmak av humler som ligger uker i gjæringskaret?
Hvordan beregner du humlemengden i dip'en? Er det Sum tørrhumle som inngår i dyppe humlingen?
På 75⁰ grader blir det fortsatt trukket ut bitterhet av humla, om enn vesentlig mindre enn under kok. Er det ikke rundt 20% av hva tilfellet ville være ved kok? Med den betydelige mengden humle som skal trekke en time, vil det jo gi en del bidrag til bitterheten, ikke sant?
I innledningen av denne tråden var det å bli kvitt hop creep et poeng. Har erfaring vist at hop creep blir borte med metoden?
Her er jeg litt utenfor i min forståelse av dette...så på en pils får 1g/l dip hop istedenfor @5
Jeg er ikke så veldig opptatt av stiler eller hva som er typeriktig, men jeg mener å ha sett rimelig mange lyse lager og ale som har både @5 og @0 min.Her er jeg litt utenfor i min forståelse av dette...
Slik jeg har lest det så langt synes Dip-Hop for meg å være ei greie som erstatter tørrhumling, og jeg fordrar egentlig ikke smaken tørrhumling gir. Hva bidrar dette med i en Lager, der Hopfenkochen er en vesentlig komponent i å definere stilen?
Hva tapes av smaker i en Lager ved dette?
Enig med @Kloakk . Jeg trur absolutt det har potensiale til å få ut det beste av de volatile stoffene i edelhumla, som gir de florale etc. tonene, mens den langvarige kokinga (20 min og mer) sørger for kryddertonene. Jeg har ikke prøvd, men ser for meg at det kan erstatte de seine tilsetningene i kok, dvs. @5 og kortere. Så jeg skal nok prøve.Her er jeg litt utenfor i min forståelse av dette...
Slik jeg har lest det så langt synes Dip-Hop for meg å være ei greie som erstatter tørrhumling, og jeg fordrar egentlig ikke smaken tørrhumling gir. Hva bidrar dette med i en Lager, der Hopfenkochen er en vesentlig komponent i å definere stilen?
Hva tapes av smaker i en Lager ved dette?
Jeg brygger som vanlig, og når vørter er klar, og forhåpentlig riktig OG, så kjøler jeg ned til ca. 75-80 grader, tapper 2 l over I en Erlenmeyerkolbe, resten av vørter kjøles videre, og går i gjæringskarr, så hiver jeg i hele mengden humle som er tenkt tørrhumling i Elenmeyerkolben. Setter kolben i vannbad (bruker Grainfather vannvarmeren min til dette) den holder vel temperaturen på ca. 74-78 grader. Etter en time kjøler jeg kolben med innhold til ca 20 grader, så helles alt over I gjæringkarr, tilsetter gjær og inn i gjæringskap. Tørrhumlen som nå et diphop er i gjæringskar under hele gjærigsforløpet. Jeg brygger 22-25 liter batcher (til gjæring). Du har større batcher, og har du 225 gram humle, så ville jeg tappet av 4 liter for den mengden. Jeg liker å bruke vørter isteden for vann, da har jeg kontroll på OG, som da blir uforandret, noe den ikke hadde blitt med vann.Nå har jeg lest denne tråden noen ganger, og har lyst til å prøve dip hopping på mitt neste brygg. Allikevel dukker det opp noen spørsmål, som jeg håper noen av dere kan hjelpe meg med.
Jeg skal ha cirka 42 l. til kok og det skal tørrhumles 225 g.
Hvor mye?
Er det sånn å forstå at de aller fleste nå bruker 10 % av vørter til kok, altså i mitt tilfelle ca. 4 liter?
Hva?
Ser det står skrevet både vørter og vann - hva har folket landet på er best?
Når?
Skal "humlesuppen" tilføres samtidig med resten av vørteren eller tilsetter dere dette som om dere skulle ha tørrhumlet?
Hvor lenge?
Skal "humlesuppen" stå i 30 min.? 60 min.? Hva gjør 30 min. som 60 min. ikke gjør og motsatt?
Temperatur?
Tror de aller fleste har landet på 80*C og nedover? Kanskje 70*C og nedover også?
Selv om det ikke virker sånn så har jeg forsøkt å finne svarene i tråden her først, men klarer ikke å finne én konkret måte å gjøre det på.
Kanskje er det fordi det ikke bare finnes én måte? Kanskje har ikke noen av parameterne noe å si? Kanskje vørter på 70*C i 30 min. i hele gjæringsperioden gir nøyaktig det samme resultatet som vann på 80*C i 60 min. kun de siste 3-4 dagene?
Noen av dere som har tatt i bruk dette som kan gi meg fasiten?
At det holder med 1 time antyder kanskje at man ikke trenger å ta med humla over i gjæringskaret når man praktiserer dip-hopping? Zainasheff sier han ikke gjør det; han bare agiterer/sirkulerer i 3 timer. Kunne vi ikke ganske enkelt bare hive dip-hoppen tilbake etter at vi hadde kjølt ei stund, sånn at vi fikk med all den gode smaken, men kunne la humla bli igjen?Denne var i hvertfall litt spennende
@loebrygg posta dette i tråden om Brülosphy og gyldig kunnskap
At det holder med 1 time antyder kanskje at man ikke trenger å ta med humla over i gjæringskaret når man praktiserer dip-hopping? Zainasheff sier han ikke gjør det; han bare agiterer/sirkulerer i 3 timer. Kunne vi ikke ganske enkelt bare hive dip-hoppen tilbake etter at vi hadde kjølt ei stund, sånn at vi fikk med all den gode smaken, men kunne la humla bli igjen?
Magnetrører'n klarer neppe å dra en magnet rundt i den tjukke suppa der, så d u må nok basere deg på agitering manuelt, ja - og kanskje være litt raus med volumet du bruker til DH'en. Eller finne på noe Petter Smart'sk. Mulig det holder å bare snu DH'en opp ned med jevne mellomrum, om du har en beholder som lar deg gjøre det.I forsøket du linker bruker de magnetrører og rørepinne for å agitere øl/humle miksen hele timen, det blir ikke like lett å gjennomføre på varm vørter i en Dip Hop. En bør vel også ha mulighet for å kaldkræsje Dip Hop suppa og heller tilsette den neste dag for å få med mesteparten av godsakene. Humlegrøten utgjør en god del av volumet i en Dip Hop og en vil vel helst ha med så mye som mulig volum over til gjæring.