Silikonslanger og oksygen

Spread sheet regnet ut 0.0686 PPM O2. LODO bryggeren er fornøyd med < 1 PPM O2. Så, hva har jeg misforstått?
Konklusjonen på den endelige utregninga, etter at feilen i den første var korrigert, var: If the calculations are modified accordingly, the dissolved O2 for the parameters chosen in the original example come out in excess of 360 ppb (since initial saturation of tubing with O2 will increase the amount from that calculated), which is totally unacceptable. Revised spreadsheet is attached. (https://www.homebrewtalk.com/threads/silicon-tubing-oxygenation-during-racking.723836/post-10204655)

Jeg klarer overhodet ikke å henge med i innholdet i regnearkene, eller beregningene, så jeg forholder meg bare til det som ser ut for meg til å være konklusjonen:).

Mulig jeg har misforstått noe, men den formuleringa der virker rimelig grei.
 
Ser i den diskusjonen at lengden på slangen er ekstremt viktig for mengden O2 ppm. Jeg bruker forøvrig PET ølslange i overføring på kald side, ball lock til ball lock med ca 0,5m slange mellom. https://www.vestbrygg.no/slanger/60413/co2-øl-hp-2-5mm-x-4mm-slange-per-meter
De skal vel være skånet det meste av problemet her?


Som noen nevnte tidligere her, det er vel ytters få som bruker silikon til noe på kald side? Det må i så fall være i overføring fra gjæringskar til omstikk, mulig man kan tjene noen ppm 02 ved utskift av silikon der. Det er dog en silikonslange i allrounderen min, men den er full av Co2 når jeg overfører, så der skal ikke oksygen være et problem...


HSA har vært diskutert opp og ned, jeg tilhører menigheten som ikke tror på at det har betydning for det ferdige produktet. Så også brulosophy har gjort et eksperiment som har vært lenket her før:


Konklusjon; ingen betydning(på kort sikt vel og merke) Rart han ikke har fulgt denne opp noen måneder senere? I større bryggerier hvor meskeeffektiviten skal opp på 100%, der er det MYE HSA i prosessen med å få ut alt av maltet.
De store bryggeriene har utstyr til å holde HSA mer eller mindre helt unna, så det der skjønner jeg ikke.

HSA har først og fremst betydning for holdbarheta, så vidt jeg veit, så på kort sikt vil det antakelig ha mindre betydning. Og OK, hjemmebrygg er stor sett ferskvare uansett, men vil du at pilsen din skal være god om et halvt år, trur jeg det er lurt å ta HSA på alvor. At det ikke har betydning, vil jeg gå så langt som til å si er direkte feil. Fakta er fakta, og jeg trur ikke du vil finne seriøs forskning som sier noe annet. Bamforth, f.eks. , sier at det ikke er det første han ville konsentrere seg om, men han benekter ikke at det har betydning.

Dessuten snakker vi om grader av påvirkning, og sånn sett har jeg tru på verdien av å unngå det som kan unngås.

Jeg har stor sans for Brülosophy-prosjektet, men noen ganger bommer de med opplegget. Den undersøkelsen der forekommer meg å være meningsløs. For som du sier; de burde ha testa igjen en god del seinere.
 
Sist redigert:
Fordi diskusjonen ser ut til å ta utgangspunkt i beregnet oksygentilgang. Samtidig er oksidering en ganske kompleks prosess som er vanskelig å gjøre teoretiske betraktninger rundt.
Bryggeriene forholder seg vel ikke bare til teorier. De måler.Det er en sammenheng mellom fakta og teorier.
 
Men dette er jo fremdeles godt under 1 PPM, som noen mener er grensen for LODOere.
Har du en kilde på det? Jeg har bare et begrep om hva som er "mye" i ølet når det er tappa opp, og da er 1ppm avgjort altfor mye. Hva de vil tillate i mesken er ikke nødvendigvis det samme, og det er jo opptattheta av nivået der de særlig styrer med å få ultralavt.
 
Jeg tror jeg fant oksygengjennomtrengninga til silikon til å være ca. 100x den til f.eks PET, jeg er ikke helt sikker, men la oss si det stemmer som et tankeeksperiment. I så fall spiller det liten rolle den korte tiden vi bruker på overføring sammenlignet med all den tiden vi oppbevarer ølet vårt i pet gjæringskar. Eller PP plast som har 10x
Det virker umiddelbart rimelig. Men et mulig viktig poeng: Forholdet mellom volum og kontaktflate er et helt annet i en slange enn i gjæringskaret.

Et annet poeng: Det som slippes inn gjennom petkarenes vegger under gjæringa regner jeg med at gjæren tar seg av ( men det er sikkert ikke gunstig å la pils stå til kaldlagring i lengre tid etter at gjæringa er over). Tapper man gjennom en silikonslage etter at gjæraktiviteten er over, er antakelig hver enhet oksygen som slipper inn, farligere.

Jeg skal ikke være skråsikker på noe som helst her. Som jeg har sagt noen ganger: Når det gjelder sånt som dette, hører jeg helst bare på folk som virkelig har fagkunnskapen.
 
Jeg har store problemer med å ta problemstillingen med O2gjennomgang i silikonslanger alvorlig ved tapping av romtemperert øl eller vørter. Selv om, som du sier, det er mere overflate pr volum så er slangen såpass tett at det neppe kan komme gjennom noe som har betydning. Gjør et lite eksperiment: Putt en silikonslange i munnen, brett igjen den frie enden og prøv å puste inn gjennom den. Det er det oksygentrykket innholdet i slangen utsettes for. Ja, mulig det kan komme gjennom mer O2 enn med andre slangetyper, men av betydning for at ølet eller vørteren går gjennom noen sekunder. nei.
 
Ja, det er mye større i en gjæringsbøtte ;-)
Kontaktflaten pr liter er mye større i en slange enn i en beholder. Spørs selvfølgelig hva diameteren på slangen er, men desto mindre diameter, jo mer kontaktflate.

Tenk at du skulle lagt 25 liter i silikonslange, da snakker vi lang slange og enorm kontaktflate.

Bla derfor vi har kjølespiraler og ikke kjøleblokker
 
Og hvor er målingene og eksperimentene som tilsier at dette er noe annet enn et oppkonstruert problem for hjemmebryggere?
Mener de blei gjort ved Heretic Brewing, som Jamil Zainasheff har drevet. Min kilde er Brew Strong, podcasten hans.

Jeg har ikke tilgang til tallene.

Jeg sier ikke at dette nødvendigvis er et alvorlig problem. Men å skjerme ølet mot oksygenpåvirkning i sluttfasen er viktig; det kan det vel ikke være noen tvil om? Så om dette faktisk er noe det kan være noe å tjene på å ta hensyn til, så er det vel interessant? Jeg ser ingen grunn til å tru at noen har konstruert det som et problem, i alle fall.

Jeg har lenka til denne tråden tidligere. Mye der går over hodet på meg, men så vidt jeg skjønner, konkluderer karen som gjør de tunge utregningene der med at det slipper inn for mye oksygen gjennom en slange til at det er akseptabelt.
 
Sist redigert:
Jeg har store problemer med å ta problemstillingen med O2gjennomgang i silikonslanger alvorlig ved tapping av romtemperert øl eller vørter. Selv om, som du sier, det er mere overflate pr volum så er slangen såpass tett at det neppe kan komme gjennom noe som har betydning. Gjør et lite eksperiment: Putt en silikonslange i munnen, brett igjen den frie enden og prøv å puste inn gjennom den. Det er det oksygentrykket innholdet i slangen utsettes for. Ja, mulig det kan komme gjennom mer O2 enn med andre slangetyper, men av betydning for at ølet eller vørteren går gjennom noen sekunder. nei.
Noen tar det i alle fall alvorlig nok til å legge ned en del arbeid i å regne ut det du snakker om - og konklusjonen er, om jeg ikke misforstår, at det er grunn til å ta det alvorlig: https://www.homebrewtalk.com/threads/silicon-tubing-oxygenation-during-racking.723836/

Tungt stoff, jeg skjønner ikkeno' - men du har kanskje bakgrunn til å gjøre det. Og NB: Hele tråden må leses.
 
Kontaktflaten pr liter er mye større i en slange enn i en beholder. Spørs selvfølgelig hva diameteren på slangen er, men desto mindre diameter, jo mer kontaktflate.

Tenk at du skulle lagt 25 liter i silikonslange, da snakker vi lang slange og enorm kontaktflate.

Bla derfor vi har kjølespiraler og ikke kjøleblokker

Du tenker feil. Det er derfor vi bruker 1 meter og ikke 20. Det er forsvinnende lite øl som til en hver tid oppholder seg i slangen. Det er derfor du må se på innvendig overflate av slangen og total tid som er mindre og kortere
 
Tilbake
Topp