Tråden for dumme spørsmål.

Hei!

Skal til med mitt første brygg, og kjenner nervene er på plass! Holder på å sette sammen en slags steg-for-steg liste jeg kan printe ut og ha på veggen.
Har et spørsmål angående vannmendge. Skal brygge Mango IPA allgrain fra Ølbrygging, og ser jeg får en del forskjellige verdier på hvor mye vann jeg skal ha. Har en Beer brew 30.

I brewfather, med beer brew 30 satt, sier den 14.28L meskevann, Link til oppskrift på Ølbrygging sine sider sier 20L meskevann, og skal jeg bruke den tommelfinger-formelen (ca 3L vann per kg malt) får jeg ca 13.8L vann. Hva er best å følge? Ser forsovet at oppskriften til ølbrygging bruker en brewzilla 35.

Vis vedlegget 70310
Vis vedlegget 70311

Takk for svar! :)
Jeg ville satt i maltrøret, fylt til vannoverflaten er samme høyde som bunnen av malteøret, så ville jeg fylt 3 liter vann pr kg malt i tillegg .. Når du er ferdig å meske så er det bare skylle til du har riktig mengde til kok.
 
Hei!

Skal til med mitt første brygg, og kjenner nervene er på plass! Holder på å sette sammen en slags steg-for-steg liste jeg kan printe ut og ha på veggen.
Har et spørsmål angående vannmendge. Skal brygge Mango IPA allgrain fra Ølbrygging, og ser jeg får en del forskjellige verdier på hvor mye vann jeg skal ha. Har en Beer brew 30.

I brewfather, med beer brew 30 satt, sier den 14.28L meskevann, Link til oppskrift på Ølbrygging sine sider sier 20L meskevann, og skal jeg bruke den tommelfinger-formelen (ca 3L vann per kg malt) får jeg ca 13.8L vann. Hva er best å følge? Ser forsovet at oppskriften til ølbrygging bruker en brewzilla 35.

Vis vedlegget 70310
Vis vedlegget 70311

Takk for svar! :)
Du kan bruke lite vann (tykk mesk) eller mye (tynn mesk), eller alt vannet dersom du har plass (no Sparge).
Forskjellige teknikker med forskjellige fordeler.
Søk her på forumet etter ‘tykk vs. tynn mesk’ så finner du mye fint.

Forøvrig - velkommen skal du være.
Du kommer helt sikkert til å ha tusen spørsmål etter første brygg. Dette er tråden for det :cool:

Les også minihåndboken til Finn om du enda ikke har kommet så langt
Tråd 'Mini-håndbok for nybegynnere'
https://forum.norbrygg.no/threads/mini-handbok-for-nybegynnere.43133/
 
Noen som har prøvd stavmixer i mesken? Ta kondisjonering av malt til neste nivå :p
Kanskje det ville gjort underverker på dårlig kverna malt fra butikken?

Kjøre den noen ganger i toppen av mesken
 
Det var da svært så eksperimentell du har blitt på dine eldre dager da :p
Noen som har prøvd stavmixer i mesken? Ta kondisjonering av malt til neste nivå :p
Kanskje det ville gjort underverker på dårlig kverna malt fra butikken?

Kjøre den noen ganger i toppen av mesken
Ser ikke at det har noe med kondisjonering å gjøre. Men om du synes at kverninga er for grov, så kanskje ... . På den annen side: Det må vel være den optimale måten å maksimere HSA på?

Min enkle konklusjon: Nei, det der er ikke bra.

Men at @loebrygg er en kreativ sjel er hevet over enhver tvil. (Visdom, derimot, er noe som kommer med alderen;).)
 
Ser ikke at det har noe med kondisjonering å gjøre. Men om du synes at kverninga er for grov, så kanskje ... . På den annen side: Det må vel være den optimale måten å maksimere HSA på?

Jeg tenkte jo litt på det, men så lenge man holder seg under overflata i mesken og bruker litt antioxin tror jeg faktisk det vil gå geit

kondisjonering fordi malten blir fort fukta før man "blender" den. Om du får "knust" den vet jeg ikke, men faktisk villig til å prøve
På sine eldre dageer ser man også at man ikke har så mye å tape ..ihvertfall ikke på mindre brygg ;-)
 
Jeg tenkte jo litt på det, men så lenge man holder seg under overflata i mesken og bruker litt antioxin tror jeg faktisk det vil gå geit

kondisjonering fordi malten blir fort fukta før man "blender" den. Om du får "knust" den vet jeg ikke, men faktisk villig til å prøve
På sine eldre dageer ser man også at man ikke har så mye å tape ..ihvertfall ikke på mindre brygg ;-)
Litt større brygg, derimot ... .

Fikk akkurat gitt bort to kasser utmerket patersbier til en kamerat. Både han og kona er fan av øltypen - mens jeg lurer på hvorfor i all verden jeg brygga det. Det hadde bare blitt stående i kjelleren - og hver gang jeg var nede der, ville det stirra på meg med bebreidende blikk. Og til slutt hadde jeg måttet helle det ut.

Jeg må slutte å brygge øl jeg ikke drikker!

For øvrig: Egen kvern er veien til lykken:)!
 
Jeg flasker årets Plommelikør, den har "trukket" i snart 3 måneder og prøvesmakingen lover veldig godt.
Det blir ganske mye plommerester som inneholder endel sukker og alkohol etter flaskingen,de smaker veldig godt.
Er dette noe som kan brukes som tilsetning i en Imperial Stout eller annet sterkt øl?
Kanskje @loebrygg vet?
 
Jeg flasker årets Plommelikør, den har "trukket" i snart 3 måneder og prøvesmakingen lover veldig godt.
Det blir ganske mye plommerester som inneholder endel sukker og alkohol etter flaskingen,de smaker veldig godt.
Er dette noe som kan brukes som tilsetning i en Imperial Stout eller annet sterkt øl?
Kanskje @loebrygg vet?
Trur det er supert i en belgisk dubbel:). Mener det blei nevnt her, i episode 181.
 
Ikke så veldig dumt spørsmål kanskje, men er det noen her som har Brewcrafter Mottrykksfyller, og kan verifisere at det ikke er nødvendig med avkjølt øl for å bruke den ?



Vis vedlegget 70299
Ser vel ut til å være en kopi av Pegas. En annen av disse svenske infuencerne, Dr. Hans, har også testet den – og jeg så at der var mer skum. Du regulerer trykket inn – og dermed hastigheten – men den lille skruen til høyre. På en god mottrykksfyller vil du alltid kunne minimere skumdannelsen om hastigheten er lav. Når det er sagt – den ser ut til å fungere bra. Kompakt oppsett og lite søl. Sikkert en bra mottrykksfyller. Pegas er vel egentlig laget for PET-flasker – denne ser ut til å virke uten adaptere.
 
Desinfiserer du hele slangestrekket og picnickran/tappekran før tilkobling til fat eller kun koblingen mot ball lock på fatet?Eller kanskje ikke den heller?
 
Ikke så veldig dumt spørsmål kanskje, men er det noen her som har Brewcrafter Mottrykksfyller, og kan verifisere at det ikke er nødvendig med avkjølt øl for å bruke den ?



Vis vedlegget 70299
Jeg har en slik, og er igrunn veldig fornøyd, hadde den bare fungert på shortneck-flasker også. Har ikke noe adapter som er beregnet for shortneck, heller.
Men fylleren i seg selv er veldig kjekk.
Jeg har ikke forsøkt å flaske uavkjølt øl, men min erfaring er å reduserer skumdannelsen ved å heve trykket i fatet, og dernest flasketrykket. Da frigis lite CO2 fra væsken under flaskingen, og minimalt med skumming.
Hvor mye jeg hever trykket, avhenger av hvor karbonert øl'et er.
Jeg har ikke erfart at dette medfører overkarbonerte flasker heller.
Tror nok den samme fremgangsmåten kan også benyttes med uavkjølt øl.
 
Jeg har en slik, og er igrunn veldig fornøyd, hadde den bare fungert på shortneck-flasker også. Har ikke noe adapter som er beregnet for shortneck, heller.
Men fylleren i seg selv er veldig kjekk.
Jeg har ikke forsøkt å flaske uavkjølt øl, men min erfaring er å reduserer skumdannelsen ved å heve trykket i fatet, og dernest flasketrykket. Da frigis lite CO2 fra væsken under flaskingen, og minimalt med skumming.
Hvor mye jeg hever trykket, avhenger av hvor karbonert øl'et er.
Jeg har ikke erfart at dette medfører overkarbonerte flasker heller.
Tror nok den samme fremgangsmåten kan også benyttes med uavkjølt øl.
Har bestilt. Blir spennende å prøve. Håper bare Postnord leverer før nyttår
 
Bruker stortsett starsan til alt, men innimellom så tyr jeg til sån etanol desinfeksjons spray (skylles bort med vann)

front_20241205_230839.jpg

back_20241205_230852.jpg

Er dette innafor?

(bruker starsan når jeg skal bruke noe, men dette her til å rengjøre i etterkant).
 
Sist redigert:
Bruker stortsett starsan til alt, men innimellom så tyr jeg til sån etanol desinfeksjons spray (skylles bort med vann)

Vis vedlegget 70431

Vis vedlegget 70430

Er dette innafor?

(bruker starsan når jeg skal bruke noe, men dette her til å rengjøre i etterkant).
Helt innafor i enkelte tilfeller, men ikke mange, bruker det på saks og gjær poser rett før pitch, kar om de skal bli stående en stund uten bruk(før lagring) og tilt en gang i blant.
 
Helt innafor i enkelte tilfeller, men ikke mange, bruker det på saks og gjær poser rett før pitch, kar om de skal bli stående en stund uten bruk(før lagring) og tilt en gang i blant.
Den løsningen der av etanol pga propan fordamper vel ganske raskt? Er ikke mye igjen av de stoffene hvis det får tørke i noen minutter?
 
Den løsningen der av etanol pga propan fordamper vel ganske raskt? Er ikke mye igjen av de stoffene hvis det får tørke i noen minutter?
Stemmer det, jeg bruker 75% så går det noen minutter lengre. Om du lurte på hvordan jeg bruker antibac så kan jeg si litt om det. Før pitch så sprayer jeg 75% på en babyklut(de loer lite også er de så myyyyyke) så tørker jeg av saksa og posen, gjæra er oppi vørteren for 75% har fordampet.

Mine gjæringskar er all rounder. Når jeg vet de blir stående en stund så gir jeg de en runde 75%(etter vask og helt tørre), igjen, med de myke og deilige babyklutene før jeg setter de opp ned(da tar fordampingen enda litt lengre tid) i stativene sine. Da er de klar for starsan på neste bryggedag.

Tiltene får en dusj av og til, omså bare for å tørke av støvet før de går i starsan bøtta, ooowwyeah feels clean :D
 
Tilbake
Topp