EspenL skrev:Koking:
For å minimere endringen i smak vill jeg forsøkt å koke under lavt trykk. Da jeg studerte kjemi brukte vi en rimelig vakuumpumpe som ble drevet av vann fra springen (venturi effekt). Denne gav godt nok undertrykk til at vi kunne koke vann i en erlenmeyerkolbe med varmen fra hendene våre Smakshumle mot slutten av koketiden er nok en god idé uansett
Her er du inne på noe interessant. Ved tilstrekkelig lavt trykk med hjelp av en vakuumpumpe (og ikke minst laaang nok tid) vil en kunne koke ute alkoholen ved lave temperaturer. Dette ville være det mest skånsomme for ølet. Slik at en da i teorien kunne lage hvilket som helst type øl, men uten alkohol.
For rent vann har vi følgende kokepunkt som funksjon av trykk:
Kokepunkt kPa
0 °C 0,61
10 °C 1,227
20 °C 2,338
25 °C 3,167
50 °C 12,330
75 °C 38,50
100 °C 101
150 °C 476
200 °C 1554
Ved å tilsvarende kurve for alkohol kan en finne et trykk som kan rett og slett pumpe ut alkoholen. Jeg vil tippe at dette er en prosess som ville tatt timer, kanskje døgn. Men, OBS! lagertanken må tåle å ha å vakuum! Jeg filosoferer videre på denne ideen.