Alt for mye trub!!

Har hatt litt blandet erfaring med trub, noen ganger samler det seg kompakt på bunn av gjæringskaret (<1l) andre ganger så mye som 5 liter. Bruker som regel 1 tab protafloc i bb30, og får fra 20 til 25 liter øl.

Det er gjort mange forsøk med protafloc som viser at for mye protafloc er ugunstig og virker mot sin hensikt. 1 tablet er for 50 til 100 liter. Forsøk med en halv tablet neste gang.
 
Jeg har for første gang prøvd å brygge ved å la absolutt all turben gå i gjæringsbøtta. Dette var mest fordi jeg ville prøve, samt at det var en mindre batch nr. 2 jeg brygget på bryggedagen. Tok en prøve av den i går for å måle FG, og basert på klarheten av ølet jeg helte over i målerøret var det i alle fall ikke noe som kunne indikere at det hadde gått ganske så mye turb i gjæringsbøtta. Nå er det ikke SÅ lett å smake på flatt øl som holder rundt 16 grader, men kan ikke si jeg registrerte noen usmaker heller. Skal rapportere tilbake når det er ferdig karbonert, tappet og bryggeren har fått seg et glass.
 
Jeg og lar all trub og humlegrøt gå i gjæringskaret, og har alltid gjort d. Første gangene vel og merke fordi jeg ikke viste bedre Har prøvd noen ganger å bare ta klar vørter, men merket ikke noen forskjell bortsett fra at det ble ett par liter mindre øl...
Mener det her på forumet ble linket til en artikkel der konklusjonen på ett ganske så uhøytidelig eksperiment var at ferdig øl ble klarere ved å ta med trub.
 
Da har jeg smakt på mitt første brygg der absolutt all guffa ble med i gjæringskaret og kan ikke si at noe har gått galt. Nå er sammenligningsgrunnlaget noe tynt siden jeg ikke har en lik batch uten turb men ellers likest mulig forhold å sammenligne med, men alt tyder på at dette gikk helt fint. Var en Kölsch, så det er jo heller ikke allverdens alkohol og humle å gjemme seg bak.

Har gjort det på et par brygg til som fortsatt står til gjæring eller karbonering, så får se om jeg endrer mening eller om jeg skal gjøre dette til halvfast praksis. Den klart største fordelen er tidsbesparelsen, slipper å vente på bunnfelling etter kjøling (som gjerne er ferdig klokka ganske sent på kvelden) og slipper å jukke med sil og at slanger/kraner stopper seg osv.

De par-tre literene ekstra øl det blir av det bryr jeg meg ikke så mye om, men det er jo en ekstra bonus det også.

Jeg fjerner dog det meste av hot break før jeg har i bitterhumlen, vet ikke om det har noen betydning utover å redusere muligheten for overkoking.
 
Jeg kjører også hele sulamitten i gjæringsbøtta. Det er veldig sytalaust. Kombinert med en kaldkræsj etter endt gjæring blir ølet klart og fint. Spørsmålet mitt er om det da er unødvendig med Protafloc, eller om det også har effekt på bunnfellingen senere i prosessen?
 
protaflocen binder seg til og gjør protein-bindingene i øllet tyngre så de lettere sedimenterer, er nok greit å bruke uansett.
 
Kjørte hele trub jæveln i bøtta på et ipa brygg før jul. Makan til såpesmak. Gjæringen ble forøvrig perfekt utført og brygget sto 11 dager i bøtta.
 
Delte en pils/lager i to. En nesten uten grums, den andre med alt som var i kokekjelen, dvs 25-30% grums av volumet i den bøtta.
Har kun sjekket noen dager etter karbonering men så langt kan jeg ikke kjenne eller se forskjell.
-Såpesmak har jeg kun fått av ferskt appelsinskall, aldri av humle.
 
Tilbake
Topp