Andrimne Bryggeri

Njet. Vi voksne i familien har stort sett sluttet å kjøpe presanger til hverandre, så det er jo hyggelig å kunne kjøpe noe til seg selv!:)
 
Det nye vidunderet ferdig isolert.
54d26958-0244-3517.jpg
 
Fikk brygget med ny HLT i romjula. Nå skal jeg bare bytte kran på selve kokegryta (for å få satt på en hurtigkobling), så er bryggeriet foreløpig helt ferdig. Nesten vemodig...

54d26958-88d7-51f4.jpg


54d26958-88f3-f579.jpg
 
Odland skrev:
Man liker det man ser :)

Og du har vel snart noe som likner mistenkelig du også! :skitbra:

Glemte sevsagt å føye til at jeg vil ha en egen induksjonsplate til HLT-en, så jeg slipper å flytte den fra komfyren etter oppvarming av vannet. Lukter tur på Expert i Fyllingsdalen i dag! :yes:

Har forøvrig kuttet ut å prøve å styre mesken med UT-200. Funker vel så enkelt å gjøre det manuelt. UT-en brukes nå rett og slett bare som termometer for å måle temperaturen i mesken.
 
Hvordan gjør du det med spargingen i dette oppsettet? Tenker da på temperatur på vannet du bruker, og om temperaturen holder seg jevn i HLT i tiden du bruker på spargingen.
 
Simen J skrev:
Hvordan gjør du det med spargingen i dette oppsettet? Tenker da på temperatur på vannet du bruker, og om temperaturen holder seg jevn i HLT i tiden du bruker på spargingen.

Skyller med vann på ca 77-78 °C, som vel er relativt standard. Har et ørlite varmetap på vannet på vei fra HLT til mesken, men temperaturen pleier å ligge svært stablit rundt utmeskingstemperaturen i meskekaret under hele skyllingen. Varmetapet i den nye HLT-en er neglisjerbart i løpet av tiden skyllingen tar. Jeg kjører relativt rask skylling (ca. 30 minutter), da jeg erfaringsmessig ikke har sett noen endringer i utbyttet etter å ha gått fra å skylle i en time til å skylle på halve tiden. Den korte tiden er selvsagt også med på å begrense varmetapet.
 
Oki, jeg liker oppsettet ditt.  :skitbra:

Så du bestemmer tiden du bruker på skylling ved å justere åpningen på ventilen til slangen fra meskekjelen til kokekjelen?

Hvis du ikke hadde benyttet utmeskingssteg på 78 °C, men holdt jevn mesketemp på si 68 °C, hadde du da benyttet høyere temperatur på skyllevannet?
 
Ja, jeg bestemmer skylletiden med hastigheten på avtappingen. Hadde benyttet samme temperatur på skyllevannet, uansett.
 
Forstår jeg det slik da at du da sirkulerer mesken og ved hjelp av induksjonsplate får temperaturen opp til 78 grader før du starter utmeskingen?

Hva mener du er beste tilnærming for de som ikke har mulighet for å heve mesketemperaturen ved hjelp av pumpe?
- Benytte tilnærmet kokene vann ved utmesking, slik at temperaturen gradevis øker til ca. 78 grader da ved slutten av utmeskingsperioden?
- Tilsette tilnærmet kokende vann, røre og vente til oppnådd 78 grader før utmesking?
- Annet forslag?


Hvor mye betyr denne temperatur økningen for det ferdige resultatet?

Interesant å høre at du har halvert tiden på utmesking! Har alltid holdt meg til 1 time.
 
Gahr skrev:
Ja, jeg bestemmer skylletiden med hastigheten på avtappingen. Hadde benyttet samme temperatur på skyllevannet, uansett.

Hei, mener ikke å kuppe tråden med dumme spørsmål, men...

Hvorfor er det ønskelig å skylle med en temperatur på 77-78°C? Hvorfor ikke lavere?
Hva slags temperatur ønsker du å oppnå i mesken? For malten nederst i meskekaret blir jo utstatt for en annen temperatur enn det som topplaget blir skylt med?

Grunnen til at jeg spør er at jeg alltid har fulgt slavisk 76-77°C som skylletemperatur, uten å egentlig være klar over hvorfor.
 
mikslen skrev:
Gahr skrev:
Ja, jeg bestemmer skylletiden med hastigheten på avtappingen. Hadde benyttet samme temperatur på skyllevannet, uansett.

Hei, mener ikke å kuppe tråden med dumme spørsmål, men...

Hvorfor er det ønskelig å skylle med en temperatur på 77-78°C? Hvorfor ikke lavere?
Hva slags temperatur ønsker du å oppnå i mesken? For malten nederst i meskekaret blir jo utstatt for en annen temperatur enn det som topplaget blir skylt med?

Grunnen til at jeg spør er at jeg alltid har fulgt slavisk 76-77°C som skylletemperatur, uten å egentlig være klar over hvorfor.
Uten at jeg skal skryte på meg mye kunnskap, så stanser man enzymaktiviteten ved den temperaturen. Stopp på konvertering mao. Slik at man ikke trekker ut uønskede tanniner etterhvert

Sent from my HTC Sensation XE with Beats Audio using Tapatalk
 
Vistad skrev:
Uten at jeg skal skryte på meg mye kunnskap, så stanser man enzymaktiviteten ved den temperaturen. Stopp på konvertering mao. Slik at man ikke trekker ut uønskede tanniner etterhvert

Sent from my HTC Sensation XE with Beats Audio using Tapatalk

Dette er vel nesten riktig.

Hensikten med mashout er å stoppe enzymaktiviteten slik at vørterprofilen ikke skal endre seg.
Videre blir også vørteren mer flytende/lett flytende slik at det er lettere å få vasket ut mest mulig av sukkerstoffene.

Når det gjelder tanniner så er saken heller den at man ikke ønsker å skylle ved særlig høyere temperatur enn 77-78 grader,
i fare for å trekke ut tanniner. Faren for å trekke ut tanniner øker når pH i vørteren øker, noe som er vanlig ved slutten av skyllingen.
 
Jens Martinsen skrev:
Forstår jeg det slik da at du da sirkulerer mesken og ved hjelp av induksjonsplate får temperaturen opp til 78 grader før du starter utmeskingen?

Hva mener du er beste tilnærming for de som ikke har mulighet for å heve mesketemperaturen ved hjelp av pumpe?
- Benytte tilnærmet kokene vann ved utmesking, slik at temperaturen gradevis øker til ca. 78 grader da ved slutten av utmeskingsperioden?
- Tilsette tilnærmet kokende vann, røre og vente til oppnådd 78 grader før utmesking?
- Annet forslag?


Hvor mye betyr denne temperatur økningen for det ferdige resultatet?

Interesant å høre at du har halvert tiden på utmesking! Har alltid holdt meg til 1 time.

For å oppklare litt: Utmeskingen vil si selve temperatursteget på 78 °C, ikke den påfølgende skyllingen. Jeg varmer mesken opp til 77-78 °C ved hjelp av induksjonsplate og resirkulering, lar det stå i 5 min., og begynner deretter skyllingen.

Skyllingen bør ikke foregå med for varmt vann, da man kan stå i fare for å vaske ut for mye tanniner, men oppvarmingen til 78 ° kan forsåvidt godt gjøres med kokende vann, så lenge man får jevnet ut tempen relativt raskt under varmingen.

Som det blir sagt, varmer man opp for å "låse" vørteren ved at enzymene som konverterer stivelse og komplekse sukkertyper blir denaturert, og fordi mesken blir mer tynntflytende, noe som gir en enklere avtapping/skylling.

Uønskede tanniner kan dog bli vasket ut hvis temperaturen blir for høy, og hvis pH-en stiger for mye (til rundt 6 eller mer).
 
Gahr skrev:
Jens Martinsen skrev:
Forstår jeg det slik da at du da sirkulerer mesken og ved hjelp av induksjonsplate får temperaturen opp til 78 grader før du starter utmeskingen?

Hva mener du er beste tilnærming for de som ikke har mulighet for å heve mesketemperaturen ved hjelp av pumpe?
- Benytte tilnærmet kokene vann ved utmesking, slik at temperaturen gradevis øker til ca. 78 grader da ved slutten av utmeskingsperioden?
- Tilsette tilnærmet kokende vann, røre og vente til oppnådd 78 grader før utmesking?
- Annet forslag?


Hvor mye betyr denne temperatur økningen for det ferdige resultatet?

Interesant å høre at du har halvert tiden på utmesking! Har alltid holdt meg til 1 time.

For å oppklare litt: Utmeskingen vil si selve  temperatursteget på 78 °C, ikke den påfølgende  skyllingen. Jeg varmer mesken opp til 77-78 °C ved hjelp av induksjonsplate og resirkulering, lar det stå i  5 min., og begynner deretter skyllingen.

Skyllingen bør ikke foregå med for varmt vann, da man kan stå i fare for å vaske ut for mye tanniner, men oppvarmingen til 78 ° kan forsåvidt godt gjøres med kokende vann, så lenge man får jevnet ut tempen relativt raskt under varmingen.

Som det blir sagt, varmer man opp for å "låse" vørteren ved at enzymene som konverterer stivelse og komplekse sukkertyper blir denaturert, og fordi mesken blir mer tynntflytende, noe som gir en enklere avtapping/skylling.

Uønskede tanniner kan dog bli vasket ut hvis temperaturen blir for høy, og hvis pH-en stiger for mye (til rundt 6 eller mer).

Det var skyllingen jeg stilte spørsmål ved og ikke utmeskingen. Jeg tror Vistad misforsto meg.
Så hvis jeg forstår dere riktig, så er det ikke veldig viktig at skylletemperaturen må være 76-78°C så lenge den ikke er over 76-78°C?

Dette leder til ett nytt spørsmål:

Hvis jeg skal brygge etter RIMS-prinsippet; vil jeg da regulere temperaturen utifra kjelen til den er imellom 65-69°C, eller vil jeg regulere temperaturen på vørteren som er på vei inn i kjelen til den er imellom 65-69°C? Hva er den mest riktige temperaturen?
For hvis jeg vil regulere temperaturen på vørteren utifra kjelen mellom 65-69°C, så vil det tilsi at temperaturen på vørteren inn i kjelen må bli høyere for å kompensere for varmetap i malt og kjele. Der må jeg altså prøve å legge inn en makstemperatur på 77-78°C for å unngår å stoppe konverteringsprosessen? Mulig dette ble tungt stoff, men dette kalles da for en kaskade-regulering og er veldig fin måte å regulere på med varierende mengder malt og vann.
 
mikslen skrev:
Det var skyllingen jeg stilte spørsmål ved og ikke utmeskingen. Jeg tror Vistad misforsto meg.
Så hvis jeg forstår dere riktig, så er det ikke veldig viktig at skylletemperaturen må være 76-78°C så lenge den ikke er over 76-78°C?

Dette leder til ett nytt spørsmål:

Hvis jeg skal brygge etter RIMS-prinsippet; vil jeg da regulere temperaturen utifra kjelen til den er imellom 65-69°C, eller vil jeg regulere temperaturen på vørteren som er på vei inn i kjelen til den er imellom 65-69°C? Hva er den mest riktige temperaturen?
For hvis jeg vil regulere temperaturen på vørteren utifra kjelen mellom 65-69°C, så vil det tilsi at temperaturen på vørteren inn i kjelen må bli høyere for å kompensere for varmetap i malt og kjele. Der må jeg altså prøve å legge inn en makstemperatur på 77-78°C for å unngår å stoppe konverteringsprosessen? Mulig dette ble tungt stoff, men dette kalles da for en kaskade-regulering og er veldig fin måte å regulere på med varierende mengder malt og vann.

Poenget med de forskjellige temperaturstegene er at det er selve mesken som skal ha en jevn temp, det er tross alt her det meste av enzymaktiviteten foregår. Om vørteren i korte øyeblikk blir varmere enn 78 °C, vil det ikke bety så veldig mye.

Jeg varmer opp mesken med en induksjonsplate, og resirkulerer. Resirkuleringen gjør at temperatren blir holdt ganske så jevn, det blir ikke spesielt mye høyere temp i vørteren under silbunnen enn det blir i hovedmesken, nettopp på grunn av resirkueringen. Jeg måler tempen i selve mesken, like ved hvor vørteren pumpes inn i meskekaret etter pumpen. Altså er det vørter inn som måles, ikke vørter ut.  Dette fungerer bra.

Det vil ikke være helt likegyldig hvilken temperatur skyllevannet holder. Det bør ikke noe særlig over 78 °C (et par grader betyr lite), men det bør ikke synke så mye heller. Da vil fort tempen i mesken synke, og runoff blir litt tregere (dette er dog ikke av så veldig  avgjørende betydning for ølets kvalitet...).
 
Espen Unnvik skrev:
Vistad skrev:
Uten at jeg skal skryte på meg mye kunnskap, så stanser man enzymaktiviteten ved den temperaturen. Stopp på konvertering mao. Slik at man ikke trekker ut uønskede tanniner etterhvert

Sent from my HTC Sensation XE with Beats Audio using Tapatalk

Dette er vel nesten riktig.

Hensikten med mashout er å stoppe enzymaktiviteten slik at vørterprofilen ikke skal endre seg.
Videre blir også vørteren mer flytende/lett flytende slik at det er lettere å få vasket ut mest mulig av sukkerstoffene.

Når det gjelder tanniner så er saken heller den at man ikke ønsker å skylle ved særlig høyere temperatur enn 77-78 grader,
i fare for å trekke ut tanniner. Faren for å trekke ut tanniner øker når pH i vørteren øker, noe som er vanlig ved slutten av skyllingen.
Eh.. Da var det virkelig godt at jeg ikke skrøyt på meg den kunnskapen;D

Sent from my HTC Sensation XE with Beats Audio using Tapatalk
 
Tilbake
Topp