Terje J
Norbrygg-medlem
Har fått tilbakemelding fra ølbedømming at det er noe astringens i øllene. Har ikke klart å finne ut av det frem til nå, men nå tror jeg at jeg kanskje har svaret på gåten.
Brygger på en kompaktbrygger med kontinuerlig skylling dvs. øser ca 1 liter over mesken, typisk totalt 12-14ltr (temp 75-80gr) for en 23-25l batch. Meskeeffektivitet ligger på rundt 78-80%. Normalt så lar jeg den siste literen av avrenningen ikke gå tilbake i vørteren. Ved måling av den siste avrenningen så ligger den på 1.015-1.020 med pH 5.6-5.8. Ut ifra disse målingene har jeg tenkt at jeg burde være på den sikre siden mht å trekke ut tanniner ifm skyllingen. Temperaturen i mesken synker noe under skyllingen, starter rundt 75gr og ender opp rundt 70gr. Kværner medium grovt og sirkulerer med pumpe slik at vørteren alltid blir klar og fin.
Ved dagens brygg (pH justert til 5,35 med salter og lactol), så tok jeg ut en prøve fra toppen av mesken etter at jeg hadde øst over siste literen med skyllevann (rører litt i øverste delen av maltsenga for at mesken ikke skal bli for tynn i toppen). Denne prøven fra toppen viste SG 1,008 og pH 5,95 (altså i faresonen). Prøven fra bunnen (siste avrenning) viste SG 1.020 med pH 5.6 (godt innafor).
Min teori nå er at i toppen av mesken hvor skyllevannet blir tilsatt, blir sukkeret vasket ut først og på slutten av skyllingen så er det fort å komme i faresonen for å få skilt ut tanniner. Dette fenomenet har jeg ikke tenkt på da jeg alltid har målt siste avrenning fra bunnen.
Noen som har tanker og eller erfaringer omkring dette?
Brygger på en kompaktbrygger med kontinuerlig skylling dvs. øser ca 1 liter over mesken, typisk totalt 12-14ltr (temp 75-80gr) for en 23-25l batch. Meskeeffektivitet ligger på rundt 78-80%. Normalt så lar jeg den siste literen av avrenningen ikke gå tilbake i vørteren. Ved måling av den siste avrenningen så ligger den på 1.015-1.020 med pH 5.6-5.8. Ut ifra disse målingene har jeg tenkt at jeg burde være på den sikre siden mht å trekke ut tanniner ifm skyllingen. Temperaturen i mesken synker noe under skyllingen, starter rundt 75gr og ender opp rundt 70gr. Kværner medium grovt og sirkulerer med pumpe slik at vørteren alltid blir klar og fin.
Ved dagens brygg (pH justert til 5,35 med salter og lactol), så tok jeg ut en prøve fra toppen av mesken etter at jeg hadde øst over siste literen med skyllevann (rører litt i øverste delen av maltsenga for at mesken ikke skal bli for tynn i toppen). Denne prøven fra toppen viste SG 1,008 og pH 5,95 (altså i faresonen). Prøven fra bunnen (siste avrenning) viste SG 1.020 med pH 5.6 (godt innafor).
Min teori nå er at i toppen av mesken hvor skyllevannet blir tilsatt, blir sukkeret vasket ut først og på slutten av skyllingen så er det fort å komme i faresonen for å få skilt ut tanniner. Dette fenomenet har jeg ikke tenkt på da jeg alltid har målt siste avrenning fra bunnen.
Noen som har tanker og eller erfaringer omkring dette?
Sist redigert: