Hei.
Autolyse er en av disse tingene jeg har lest mye om men aldri egentlig erfart. For å få en ide om hvordan det smaker kokte jeg litt gjær en gang og lot det stå litt og det luktet i sannhet grusomt. Det er den eneste gangen jeg har merket det.
Jeg har aldri sett eller merket noe til dette når jeg har brygget. I det jeg har lest virker det som om autolyse i hovedsak er et problem med dårlig gjær. Hvis en passer på å tilsette frisk gjær så oppstår ikke autolyse.
Når jeg har brygget surøl så stikker jeg alltid om slik at jeg kan la ølen stå så lenge jeg vil uten å måtte tenke på om gjærcellene stenger kiosken. Men så lurer jeg på om jeg egentlig bare kan hoppe over dette. Jeg forstår at hvis jeg skal la ett gjæringskar stå i over et år så må jeg nok fortsatt stikke om - men stort sett står karene mine bare 2-4 måneder med brett i seg og da lurer jeg på om jeg like gjerne kan hoppe over å stikke om.
Anekdotiske bevis dukker opp i diverse fora hvor folk har latt saccaromyces-øl stå i et halvt år uten merkbar autolyse.
Har noen her merket autolyse noen gang? Evt. har noen latt øl stå på saccaromyces-gjærkake i over tre måneder uten å merke autolyse?
Autolyse er en av disse tingene jeg har lest mye om men aldri egentlig erfart. For å få en ide om hvordan det smaker kokte jeg litt gjær en gang og lot det stå litt og det luktet i sannhet grusomt. Det er den eneste gangen jeg har merket det.
Jeg har aldri sett eller merket noe til dette når jeg har brygget. I det jeg har lest virker det som om autolyse i hovedsak er et problem med dårlig gjær. Hvis en passer på å tilsette frisk gjær så oppstår ikke autolyse.
Når jeg har brygget surøl så stikker jeg alltid om slik at jeg kan la ølen stå så lenge jeg vil uten å måtte tenke på om gjærcellene stenger kiosken. Men så lurer jeg på om jeg egentlig bare kan hoppe over dette. Jeg forstår at hvis jeg skal la ett gjæringskar stå i over et år så må jeg nok fortsatt stikke om - men stort sett står karene mine bare 2-4 måneder med brett i seg og da lurer jeg på om jeg like gjerne kan hoppe over å stikke om.
Anekdotiske bevis dukker opp i diverse fora hvor folk har latt saccaromyces-øl stå i et halvt år uten merkbar autolyse.
Har noen her merket autolyse noen gang? Evt. har noen latt øl stå på saccaromyces-gjærkake i over tre måneder uten å merke autolyse?