Belgisk Blonde - Har du en oppskrift?

Har bestemt meg for å gå for WLP530, og skal brygge i kveld. Har ikke funnet noe om gjæringstemperatur på noen av de oppskriftene jeg har basert min på, er det noen som har tips? Begynne på 18 grader og så gå opptil 20 etter hvert?

EDIT: Leste nå at denne gjæren kan sovne permanent hvis man går under det anbefalte spennet på 19-22 grader, så sikkert greit å starte på 19 og jobbe seg litt oppover etter stormgjæringen.
 
Vil dette kunne bli en fruktig, humlete blonde ale? Har brygget med samme malt og meskeskjema før, men med et mer "klassisk" blonde ale humleskjema og det ble ganske godt.

Style: Belgian Blonde

Volume 23 litres
OG 1055
Boil Volume 27 litres
Boil gravity 1047
Alcohol (ABV) 5.9 %
Colour 8 EBC (Golden)
Bitterness 29 IBU
FG 1010

Fermentables

Pilsner Malt 3 EBC 4500 g
Wheat Malt 3 EBC 820 g
Caramalt 35 EBC 260 g

Mash schedule

Mash step 53 °C 15 min
Mash step 65 °C 45 min
Mash step 72 °C 15 min
Mash step 77 °C 10 min

Total grain weight for mash: 5580 g

Hops

Aurora 9.5 % 15 g 60 min
Citra 11.0 % 10 g 10 min
Nelson Sauvin 12.0 % 10 g 10 min
Citra 11.0 % 30 g 1 min
Nelson Sauvin 12.0 % 30 g 1 min
Nelson Sauvin 12.0 % 60 g dry
Citra 11.0 % 60 g dry

Fermentation

Fermentation WLP400 Belgian Wit Ale 18 °C 1 days
Fermentation No yeast added 19 °C 1 days
Fermentation No yeast added 20 °C 1 days
Fermentation No yeast added 22 °C 11 days

Innspill mottas med stor takk :)
 
Vil dette kunne bli en fruktig, humlete blonde ale? Har brygget med samme malt og meskeskjema før, men med et mer "klassisk" blonde ale humleskjema og det ble ganske godt.

Style: Belgian Blonde

Volume 23 litres
OG 1055
Boil Volume 27 litres
Boil gravity 1047
Alcohol (ABV) 5.9 %
Colour 8 EBC (Golden)
Bitterness 29 IBU
FG 1010

Fermentables

Pilsner Malt 3 EBC 4500 g
Wheat Malt 3 EBC 820 g
Caramalt 35 EBC 260 g

Mash schedule

Mash step 53 °C 15 min
Mash step 65 °C 45 min
Mash step 72 °C 15 min
Mash step 77 °C 10 min

Total grain weight for mash: 5580 g

Hops

Aurora 9.5 % 15 g 60 min
Citra 11.0 % 10 g 10 min
Nelson Sauvin 12.0 % 10 g 10 min
Citra 11.0 % 30 g 1 min
Nelson Sauvin 12.0 % 30 g 1 min
Nelson Sauvin 12.0 % 60 g dry
Citra 11.0 % 60 g dry

Fermentation

Fermentation WLP400 Belgian Wit Ale 18 °C 1 days
Fermentation No yeast added 19 °C 1 days
Fermentation No yeast added 20 °C 1 days
Fermentation No yeast added 22 °C 11 days

Innspill mottas med stor takk :)

Det der må jo bli godt:). Eneste kommentaren jeg har, er at du skal være forberedt på noe høyere utgjæring.
 
Det der må jo bli godt:). Eneste kommentaren jeg har, er at du skal være forberedt på noe høyere utgjæring.
Blir nok prøvd brygget om ikke så lenge. Lavere utgjæring pga mesketemperaturen eller gjærvalget, tror du? Jeg brukte T-58 tørrgjær sist og traff 1.010 da.
 
Blir nok prøvd brygget om ikke så lenge. Lavere utgjæring pga mesketemperaturen eller gjærvalget, tror du? Jeg brukte T-58 tørrgjær sist og traff 1.010 da.
T-58 har overraskende høy FG (lav utgjæring) i forhold til at den ofte oppgis som passende for Saisons (som jo helst skal være ganske tørre). Ut fra det jeg leser om WLP400 (har ikke forsøkt den selv) så har den noe høyere utgjæring enn T-58.
 
T-58 har overraskende høy FG (lav utgjæring) i forhold til at den ofte oppgis som passende for Saisons (som jo helst skal være ganske tørre). Ut fra det jeg leser om WLP400 (har ikke forsøkt den selv) så har den noe høyere utgjæring enn T-58.
Forvirrer meg selv med lav utgjæring/høy FG :)
Jeg bør altså forvente et "søtere" øl (høyere FG) med WLP400 enn T-58? Kan jo forsåvidt passe greit til en sånn "fruktbrus" jeg prøver å få til. Får gjøre et forsøk!
 
Forvirrer meg selv med lav utgjæring/høy FG :)
Jeg bør altså forvente et "søtere" øl (høyere FG) med WLP400 enn T-58? Kan jo forsåvidt passe greit til en sånn "fruktbrus" jeg prøver å få til. Får gjøre et forsøk!
Nei, motsatt. Lav utgjæring = høy FG. Høy utgjæring = lav FG. Du kan forvente lavere FG og høyere utgjæring med WLP400. Altså et litt tørrere øl.
For øvrig vil jeg si at du nok IKKE får søtsmak på øl med høy FG. De sukkerartene som gjæren ikke klarer å spise smaker ikke primært søtt. Jeg vil etter egen erfaring heller si "bløtt" enn "søtt". Litt på samme måte som man beskriver lav FG som "tørt". Det har mer med munnfølelse å gjøre enn grad av sødme. Dette er basert på erfaring med mine øl, og det er mulig andre har annen erfaring. Jeg var ihvertfall litt redd for høy FG i starten av bryggekarrieren fordi jeg nettopp var redd for at det skulle smake sukkersøtt som saft. Det gjør det etter min erfaring ikke, og nå er det nesten sånn at jeg heller ønsker å holde FG litt høyere (litt avhengig av hva slags øl man brygger, selvsagt).
 
Blir nok prøvd brygget om ikke så lenge. Lavere utgjæring pga mesketemperaturen eller gjærvalget, tror du? Jeg brukte T-58 tørrgjær sist og traff 1.010 da.

1.010 betyr 81% utgjæring. Da jeg brygget en white IPA md den for ikke så lenge siden, fikk jeg 86% utgjæring (1.046 - 1.006). Mesk og oppskrift var omtrent som det du har. Skal jeg gjette, så får du 1.008.

Pass på å gi den god tid. Disse belgierne har gjerne en lang hale, dvs. de bruker god tid på de siste poengene. Du kan trp at nå må den da være ferdig, men om du lar den stå noen dager til, så har den plutselig gjort unna et poeng eller to ekstra. Dette er jo den perioden gjæren rydder opp etter seg i, også, så det lønner seg avgjort ikke å tappe opp en belgier tidlig.
 
81% på T-58 er heftig. Den er oppgitt til 70% på databladet, noe som også stemmer relativt godt med min egen erfaring.
 
81% på T-58 er heftig. Den er oppgitt til 70% på databladet, noe som også stemmer relativt godt med min egen erfaring.

Jeg lurer på hva som ligger til grunn for de utgjæringsprosentene produsentene oppgir. Jeg har ennå ikke vært ute for å ikke få til dels mye høyere utgjæring enn det som oppgis som normalt når jeg har gjæret en vørter med høy gjærbarhet. Jeg har inntrykk av at det som oppgis gjelder for en vørter laget med en god del spesialmalt, og mesket på 67/68 grader. Med en sånn vørter havner jeg vel ofte i "sonen", ja.

(Det mest ekstreme var en belgisk golden ale med 550 som havnet på 97% utgjæring nå nylig. Whitelabs oppgir 78-85%. Dette er ikke greit; jeg var ikke ute etter å få et øl på 9,5%. Men du lærer jo etter hvert.)
 
Jeg lurer på hva som ligger til grunn for de utgjæringsprosentene produsentene oppgir. Jeg har ennå ikke vært ute for å ikke få til dels mye høyere utgjæring enn det som oppgis som normalt når jeg har gjæret en vørter med høy gjærbarhet. Jeg har inntrykk av at det som oppgis gjelder for en vørter laget med en god del spesialmalt, og mesket på 67/68 grader. Med en sånn vørter havner jeg vel ofte i "sonen", ja.

(Det mest ekstreme var en belgisk golden ale med 550 som havnet på 97% utgjæring nå nylig. Whitelabs oppgir 78-85%. Dette er ikke greit; jeg var ikke ute etter å få et øl på 9,5%. Men du lærer jo etter hvert.)

Uten på noen måte å peke fingre på deg, Finn, så tenker jeg at noen folk kanskje har infeksjoner de ikke er klar over, nemlig fra "dvalegjær" som henger igjen fra tidligere brygg. Noen få slike celler kan gjøre at hovedgjæren rekker å gjøre hovedjobben, og så våkner den andre gjæren til og drar SG videre ned i "oppryddingsfasen". Jeg mistenker at jeg hadde noe slikt med den batchen av M54-gjær som jeg hadde. Slik "infeksjon" vil jo ikke oppleves som det, fordi smaken hovedsaklig dannes under stormgjæringen, og utgjæringen er ferdig før tapping på flasker/fat. Eneste forskjell er større utgjæring. Jeg har vanskelig for å tro at produsenten kjenner sin egen gjær så dårlig.
 
Har brukt T-58 kun en gang og endte da opp med altfor høy FG (FG1.021, OG1.065), riktignok tidlig I bryggekarrieren, mesket på 65gr, uten oksygenering og 11%Cara/special-malt. Så jeg har holdt meg borte fra denne siden....
Uten å ha sjekket hvilken vørter som blir benyttet hos gjærfabrikantene så vil jeg anta at de bruker en vørter med god gjærbarhet. Dersom jeg hadde fått utgjæring godt over fabrikantens og oppskriftens antydning, så er det nok grunnlag for å begynne å tenke på om det har skjedd noe med gjæren; krysskontaminering, hvilken generasjon, villgjær fra annen kant, etc, etc...
 
Uten på noen måte å peke fingre på deg, Finn, så tenker jeg at noen folk kanskje har infeksjoner de ikke er klar over, nemlig fra "dvalegjær" som henger igjen fra tidligere brygg. Noen få slike celler kan gjøre at hovedgjæren rekker å gjøre hovedjobben, og så våkner den andre gjæren til og drar SG videre ned i "oppryddingsfasen". Jeg mistenker at jeg hadde noe slikt med den batchen av M54-gjær som jeg hadde. Slik "infeksjon" vil jo ikke oppleves som det, fordi smaken hovedsaklig dannes under stormgjæringen, og utgjæringen er ferdig før tapping på flasker/fat. Eneste forskjell er større utgjæring. Jeg har vanskelig for å tro at produsenten kjenner sin egen gjær så dårlig.

Nja - de infeksjonene jeg har hatt, har utviklet seg langsomt på flaske. Skal ikke avvise teorien din, men å få høyere utgjæring enn det produsenten oppgir, er så vanlig at den ikke kan være forklaringen på alle tilfellene.

Den antakelig vanligste skurken i tilfeller som du peker på, er nok Belle Saison. Nå står det endelig på nettsiden at dette er en cerevisiae var. diastaticus, og at "Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus strains are capable of utilizing some types of dextrins. Extra care should be taken to ensure proper cleaning procedures are in place to avoid any cross-contamination with other brews."
 
Denne har nå stått på flaske i ti dager, og etter prøvesmaking i går må jeg si meg veldig fornøyd! Har ikke gjort noen side-by-side sammenlikning men minner meg veldig om Grimbergen Blonde og smaker nydelig. Mission accomplished! Etter tips gjæret jeg på ganske høye temperaturer: 22-25 i gjæringskaret og 27-28 på flaske.

Poster oppskriften her hvis noen andre vil prøve seg.
 

Vedlegg

  • A Tout le Blonde (Grimbergen).pdf
    32,6 KB · Sett: 120
Gjærer for første gang med 530 og den er definitivt ikke tam hos meg. Våknet til gjær ut over gulvet i bryggeboden :)
 
Tilbake
Topp