Belgisk Blonde - Har du en oppskrift?

Jeg har tidligere startet på 18 grader og latt den stige som den vil (riktig nok på wlp530) har ikke fått noe fusel som jeg kan kjenne. Problemet har vert att den gjæren er notorisk lat og bråslutter mitt i gjæringen. Den kommer igang igjen men ting tar tid.
Nå skal jeg jeg brygge denne på fredag, litt over en uke før jeg skal på jobb. Da ser jeg for meg att jeg kan få styrt litt temp i første uke, så setter jeg den på 23-24 grader, drar på jobb og så får vi se da jeg kommer hjemm igjen 2 uker senere. (da slipper jeg å iritere meg over dårlig arbeidsmoral)
Må kansje få noen til å senke temp i siste uken, men det får vi se hvordan det utvikler seg
 
Denne har nå stått på flaske i ti dager, og etter prøvesmaking i går må jeg si meg veldig fornøyd! Har ikke gjort noen side-by-side sammenlikning men minner meg veldig om Grimbergen Blonde og smaker nydelig. Mission accomplished! Etter tips gjæret jeg på ganske høye temperaturer: 22-25 i gjæringskaret og 27-28 på flaske.

Poster oppskriften her hvis noen andre vil prøve seg.

Husker du hva du fikk som FG her? 1.012?
 
Hei dere,
Faren min er så glad i belgisk blonde (Leffe, Affligem), så jeg tenkte å brygge en batch.
Det er jo innlevering på Oslomesterskapet i belgisk i september i år, så hvorfor ikke klaske to fluer i en smekk?
Men. Holdbarhet. September er jo en stund til.
Jeg ser at det nevnes shelf life på 9mnd på BB andre steder, er det noen som har erfaringer med når den er på høyden?
 
Er ikke saison mye mer gjær-krydret i stilen @Finn Berger ? Hilsen en som kun har brygget én belgisk, en wit. ;)

Takk for svar, dere! Det står mellom et ekstra sommerøl (lager), en belgisk for september, eller wee heavy med hint av stjørdalsmalt til NM2021. Men redd for at røykpreget blir borte på den tiden. Kanskje jeg uansett skal prioritere en sommerlager, så kan jeg sitte og sosialisere lettere lager-bedugget på Teams hele sommeren. o_O
Jeg tolker i hvertfall svarene deres som at det går fint å drøye bryggingen av blonden en måneds tid også, at den ikke MÅ lagres til september?

A
 
Er ikke saison mye mer gjær-krydret i stilen @Finn Berger ? Hilsen en som kun har brygget én belgisk, en wit. ;)

Takk for svar, dere! Det står mellom et ekstra sommerøl (lager), en belgisk for september, eller wee heavy med hint av stjørdalsmalt til NM2021. Men redd for at røykpreget blir borte på den tiden. Kanskje jeg uansett skal prioritere en sommerlager, så kan jeg sitte og sosialisere lettere lager-bedugget på Teams hele sommeren. o_O
Jeg tolker i hvertfall svarene deres som at det går fint å drøye bryggingen av blonden en måneds tid også, at den ikke MÅ lagres til september?

A

Jo, det stemmer nok om du ser på definisjonen. Ellers er kanskje en blonde mindre attenuert, og med et hint av sødme? Men i praksis synes jeg ofte det er liten forskjell, i alle fall om du får en litt lettere blonde enn det definsjonen krever. (Jeg er litt usikker på belgierne er så strenge på det der:).)

Jeg er nå ikke noen stor ekspert på belgisk øl - det er ikke noe jeg hverken brygger eller drikker så mye av. Men jeg må jo brygge noe til høstkonkurransen, jeg også. Det blir en saison eller to - i den lette enden, rundt 5%.
 
Første brygg gikk ikke helt som planlagt. Igjen sikter jeg på stjernene. Neste brygg blir en 1664 Blanc inspirert White IPA.

Kommer til å bruke tørkede aprikoser, som har mye sukker. Jeg er usikker på om jeg har lagt inn riktig SG på disse. Kommer til å justere mengdene her når jeg har laget purée av aprikosene.

Tilsetter litt aprikos i koken og det meste på slutten av stormgjæring.

T-58 ligger inne med en utgjæring på 70%, vil sukkeret i frukten dra denne opp?

@Sarge BU/GU er den grei? I følge brewfather er den litt lav. Det er jo Frukten som drar jo OG-en godt opp, har dette betydning?
 

Vedlegg

  • f_oWKB51DkoFP3Bmr7UQne5L4GwGs2_Brewfather_BassengBalubaBlancinspiredApricotWIPA_20210317 (1).pdf
    119,9 KB · Sett: 7
Sist redigert:
Første brygg gikk ikke helt som planlagt. Igjen sikter jeg på stjernene. Neste brygg blir en 1664 Blanc inspirert White IPA.

Kommer til å bruke tørkede aprikoser, som har mye sukker. Jeg er usikker på om jeg har lagt inn riktig SG på disse. Kommer til å justere mengdene her når jeg har laget purée av aprikosene.

Tilsetter litt aprikos i koken og det meste på slutten av stormgjæring.

T-58 ligger inne med en utgjæring på 70%, vil sukkeret i frukten dra denne opp?

@Sarge BU/GU er den grei? I følge brewfather er den litt lav. Det er jo Frukten som drar jo OG-en godt opp, har dette betydning?
Som jeg nevnte så tror jeg du vil få en bedre utgjæring enn 70% som Brewfather opererer med. På min forrige White IPA hadde jeg en OG på 1.054 og den gikk til 1.012 som gir en utgjæring på 77%.

Jeg brukte ingen frukt eller annet sukker utenom det jeg får fra kornet. Mesket på 66 grader.
 
Som jeg nevnte så tror jeg du vil få en bedre utgjæring enn 70% som Brewfather opererer med. På min forrige White IPA hadde jeg en OG på 1.054 og den gikk til 1.012 som gir en utgjæring på 77%.

Jeg brukte ingen frukt eller annet sukker utenom det jeg får fra kornet. Mesket på 66 grader.
Hvordan legger du temperaturen på gjæringen på T-58? Du har jo brukt den litt? Hva kan forventes i forskjellige temperaturer?
 
Tilbake
Topp