Hei,
Fersk brygger fra Bergen med pågangsmot her. Jeg har kun fått brygget et par ganger, og benytter meg av Biab-metoden. Jeg vil påstå at jeg har fått det ganske bra til hittil, men jeg stusser veldig på dette med skylling, eller kompensasjon for tapt mengde av væske mht absorbsjon i forbindelse med meskingen.
La meg ta et kort eksempel med gitte tall. Jeg varmer opp 18 liter, tilsetter meskepose med malt, mesker ferdig og tar ut posen ved hjelp av en krabbekurv som jeg setter i et gjæringskar. Her renner den av seg, sånn at jeg kan tilsette de siste restene i oppkoket. "Problemet" er at det forsvinner nærmere 4 liter til tross for at jeg får hentet ut litt ekstra ved å la posen renne av seg. Hvis vi også regner med rundt 1,5- 2 liter fordampning, samt at gjæringskaret til slutt stjeler en drøy liter, så blir det straks mindre å hygge seg med til slutt.
Bør/ kan/ skal jeg skylle gjennom posen i gjæringskaret med varmt vann for å kompensere på væskemengden som posen drar med seg? Sånn ca temperert rundt 75 grader for å bidre til utmesking i samme slengen? Hvor mye vann bør jeg i tilfelle kjøre gjennom i forhold til overnenvte mengde? Hva har dette å si for utbytte, og hva kan dette gjøre med OG?
Sånn til slutt; Jeg bruker Beertools for å lage oppskrifter, og det blir litt knotete med utregningene når jeg bruker Biab. Noen tips til å forbedre utregningene i softwaren, for de som bruker dette i forbindelse med Biab?
Sorry hvis dette har blitt tatt opp før, og hvis dette ble veldig opplagt :nosmile:
Fersk brygger fra Bergen med pågangsmot her. Jeg har kun fått brygget et par ganger, og benytter meg av Biab-metoden. Jeg vil påstå at jeg har fått det ganske bra til hittil, men jeg stusser veldig på dette med skylling, eller kompensasjon for tapt mengde av væske mht absorbsjon i forbindelse med meskingen.
La meg ta et kort eksempel med gitte tall. Jeg varmer opp 18 liter, tilsetter meskepose med malt, mesker ferdig og tar ut posen ved hjelp av en krabbekurv som jeg setter i et gjæringskar. Her renner den av seg, sånn at jeg kan tilsette de siste restene i oppkoket. "Problemet" er at det forsvinner nærmere 4 liter til tross for at jeg får hentet ut litt ekstra ved å la posen renne av seg. Hvis vi også regner med rundt 1,5- 2 liter fordampning, samt at gjæringskaret til slutt stjeler en drøy liter, så blir det straks mindre å hygge seg med til slutt.
Bør/ kan/ skal jeg skylle gjennom posen i gjæringskaret med varmt vann for å kompensere på væskemengden som posen drar med seg? Sånn ca temperert rundt 75 grader for å bidre til utmesking i samme slengen? Hvor mye vann bør jeg i tilfelle kjøre gjennom i forhold til overnenvte mengde? Hva har dette å si for utbytte, og hva kan dette gjøre med OG?
Sånn til slutt; Jeg bruker Beertools for å lage oppskrifter, og det blir litt knotete med utregningene når jeg bruker Biab. Noen tips til å forbedre utregningene i softwaren, for de som bruker dette i forbindelse med Biab?
Sorry hvis dette har blitt tatt opp før, og hvis dette ble veldig opplagt :nosmile: